Ești la o INOVAȚIE distanță
de SUCCESUL financiar absolut
Noi, antreprenorii,
suntem soluția.
Doar că mintea noastră de acum nu a aflat asta.
Antreprenoriatul românesc se află prins într-o menghină în care,
de o parte se află Statul, iar de cealaltă parte de află Societatea.
Iar rezultatul este unul dezastruos.
În fiecare zi, țara noastră scoate pe bandă rulantă oameni de afaceri rupți de realitate, cu visuri imposibile, oameni care habar nu au la ce luptă urmează să se înhame atunci când își deschid mândri un SRL.
Paradoxal, boala de care suferă antreprenoriatul românesc are drept tratament tot antreprenoriatul, însă sub o altă formă, una care implică modificări majore de mentalitate la toate nivelurile societății.
Antreprenocefalograma
O radiografie a Realității
Antreprenoriale Românești
antreprenocefalogramă,
antreprenocefalograme s.f.
1. (din business): imagine radiograficăa antreprenoriatului*
*„dicționarul explicativ
al Antreprenocefalogramei”
Notă: cartea pe care o vei citi este varianta de manuscris. Pentru că vrem să fii printre primii care accesează radiografia.
„Radiografia arată un cancer antreprenorial în fază avansată, dar la care există vindecare. Nu neapărat un tratament pe post de Paracetamol, ci o cale grea de vindecare care câteodată are și componente de „voodoo”. – Antreprenocefalograma
Antreprenocefalograma nu este o carte motivațională, nu este nici măcar despre a inspira pe oricine visează la rolul de fondator, să își deschidă o afacere.
Ea începe abrupt, direct în durere pentru că doar astfel putem găsi soluții la problemele cu care ne confruntăm la nivel de societate, de Stat, financiar și, mai ales de mentalitate.”
A venit momentul
să nu mai fim
trași la indigo
Antreprenocefalograma propune o serie de soluții îndrăznețe ce au ca potențial Schimbarea din rădăcini a modului în care ne dezvoltăm, creștem, gândim și acționăm.
Cartea răspunde la întrebări la care poate mulți nici nu au avut curajul să răspundă. La identificarea Societății ca fiind „Șablonată” într-un paradox în care viitorul este unul axat în special pe unicitate.
Încă din primele pagini vei observa că nimeni nu vrea să te „fraierească” și să-ți vândă visuri mărețe. Din contră, vei trece prin multe dușuri reci înainte de a ajunge la soluții.
Problemele Antreprenoriatului
Cele 11 PĂCATE
Capitale de Business
Printre principalii Vinovați ai eșecului economiei naționale prin antreprenoriat sănătos sunt
Politicul ca problemă culturală adânc înrădăcinată în ADN-ul (ne)funcțional de patrie,
Educația Formală ca mod de „propovăduire” a mentalităților de turmă ce au frică de inovație, precum și
Sistemul Financiar defectuos, făcut pe pile și relații, deloc intuitiv.
Cei trei mari vinovați au legături atât de bolnăvicioase cu lumea antreprenoriatului, încât, în funcție de influența fiecăruia, antreprenorul român a dezvoltat de-a lungul timpului noi și noi moduri de a se autosabota. De aici derivă și cele 11 păcate capitale pe care le vei descoperi în carte și, cel mai sigur, te vei identifica cu măcar o parte din ele.
Antreprenorii
sunt soluția
„Antreprenorii sunt „probioticele” Economiei naționale. Toate resursele „digerate” ale României ar ști să se transforme în „energie” de evoluție națională dacă în „intestinul subțire” al Economiei, în zona urât numită „de patronat”, s-ar întâmpla lucrurile așa cum trebuie.” – Antreprenocefalograma
Cartea aceasta
este pentru tine
Dacă ai observat și tu că:
Ai o obsesie de control
asupra angajaților
Îți place să „coțcărești”
Urăști banii sau îți e frică de ei
Te complaci în trecut
sau îl uiți cu desăvârșire
Nu ai răbdare
cu ideile pe care le ai
Nu vrei să vinzi
Simți că îți lipsește
educația antreprenorială
Vrei să faci de toate
și nu îți iese nimic bine
Și vrei să te rezolvi
Indiferent dacă ești
antreprenor sau un simplu om cu educația în valori
și o perspectivă de viață orientată spre evoluție
Vei primi soluțiile
CONTEXTUALE
Adică soluțiile care:
Transformă birocrații în paradisuri antreprenoriale
Folosesc educația ca ingredient catalizator pentru revoluția antreprenorială
Aduc pe masă soluții de finanțare bazate pe Inovație Pragmatică
PERSONALE
Adică soluții de voodoo din zona:
Schimbării paradigmelor culturale și a valorilor din societate
Dezvoltarea unei culturi a inovației
Cultivarea mentalității inovative
Eliminarea competițiilor stupide și îmbrățișarea colaborării inovative
Simplității impactului inovației
„Cine știe? Poate cartea aceasta va pune bazele unui astfel de sistem, neatribuit nimănui, dar care, tocmai prin banalitatea ei de a menționa probleme și soluții pe care toată lumea le știe, va face fix lucrul de care avem mai mare nevoie. Ne va aduce aminte că ne putem alinia și putem deveni o forță colectivă. E nevoie de un tip de grup, de o coagulare a unei colectivități pentru a se întâmpla astfel de schimbări contextuale, iar prin astfel de călătorii și succese mici personale, s-ar putea să se nască ingredientul secret care nu s-a întâmplat încă.”
Antreprenocefalograma
Dragoș Alexa
vânătorul și mentorul
de „extratereștrii”
Exact cum chiar el se autodefinește, Dragoș Alexa s-a zbătut 20 de ani dintr-un eșec în altul pentru ca într-un final să își găsească scopul în lumea antreprenorială.
Este printre primii „Șefi de Inovație” (Chief Innovation Officer) din România, cu departament pe mână, responsabil de transformarea în realitate a ideilor crețe, venite din cele mai nebănuite cotloane de business.
Pentru el, o idee poate veni de oriunde, chiar și de la tanti care șterge birourile de praf, dimineața.
A lucrat în mai multe domenii, de la Marketing la Strategie de Business, a mentorat și ajutat zeci de antreprenori și companii pentru ca azi să-și pună concluziile în
Antreprenocefalograma
o radiologie care are ca scop nu doar de a da veștile proaste despre societatea cangrenată în care trăim, ci și de a veni cu soluții concrete, menite să schimbe sisteme, valori, principii și vieți.
Problema unui antreprenoriat defectuos este una reală și nu una închipuită. Bine ar fi să fiu doar un alarmist gratuit, dar realitatea m-ar contrazice. O vezi în cifre, o simți în aer. Eu o văd cu ochii de „radiolog” în piață. Nu pentru că sunt mai deștept decât alții, ci pentru că asta îmi este meseria. Lucrez cu antreprenori, îi „vânez”, îi caut activ pentru că lucrez cel mai bine cu cei care îndeplinesc un anumit set de valori, contexte și atitudini. Adică genul de antreprenori pe care eu îi numesc „extratereștrii”.
Prin Antreprenocefalograma, Dragoș Alexa nu e doar în căutarea „extratereștrilor inovației”, ci are scopul de a arăta tuturor cât de simplu ar putea fi să avem succes, să schimbăm
mentalități, lumi sau chiar societăți, să ajungem acolo unde ne dorim cu toții, la liniștea și succesul financiar absolute.
Dezvoltarea
sistemului antreprenorial de rit nou
Prin Inovație Pragmatică
Laitmotivul soluțiilor prezentate în Antreprenocefalograma este Inovația Pragmatică.
Pentru că de la ea pornește schimbarea intrinsecă ce ne va transforma ori în scouteri, vânători care să descopere potențialul inovativ, ori în Campioni ai Inovației care să schimbe destine prin propria-i mentalitate alimentată de valori și principii străine de programările societății.
Doar cei care îndrăznesc să încerce și cele mai ciudate idei, să eșueze cu cele mai sigure acțiuni și apoi să insiste mai departe deștept în a avea succes, doar aceia vor supraviețui schimbărilor care ne vor copleși într-un viitor nu foarte îndepărtat.
De la mici exerciții pe care să le faci cu angajații și colaboratorii tăi și până la sfaturi de viață ce să-ți organizeze mentalitatea, să o așeze într-un potențial de scânteie, toate (plus o surpriză) le vei găsi în Antreprenocefalograma.
„Călătoria e lungă cu multe provocări, dar și dacă ne iese, recompensele pe care le vom avea la nivel individual, de companie, de societate, vor fi fantastice și cu siguranță merită efortul. Inclusiv de a ne mai adăuga la centură câteva cicatrici de mici eșecuri, dar pe insistență nu are cum să nu ne iasă. Nu are cum să nu iasă ceva pozitiv.”
Antreprenocefalograma