februarie 19, 2020

Dă share la acest video

ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:

Am să îți spun 3 pași (DOAR) pentru a te descurca respectabil în afaceri.

Primul este SĂ AI BUNUL SIMȚ ÎN TINE.

Alții îi pot spune “cei 7 ani de acasă”. Alții pot să îi spună respect. În momentul în care ești angajat sau ai o afacere oricât de mică, bunul simț cu care te înconjori în permanență reprezintă primul pas în antreprenoriat. Adică:

  • Să fii bucuros de orice întrebare de la orice client; să zâmbești și să nu te iriți că cineva îți intră în prăvălie și te deranjează când mănânci un sendviș;
  • Să faci recomandări sincere – dacă clientul are nevoie, ajută-l și propune-i ceea ce i se potrivește;
  • Fii săritor – NU AGASANT – îți poți da seama, doar din priviri, dacă cineva are nevoie de ajutorul tău sau doar „se uită”; pune-te la dispoziția clienților tăi;
  • Nu fura, nu înșela, nu minți;
  • Nu îți pune adaos comercial mai mare decât i-ai cere unui prieten (nu mă refer la acei prieteni care vor gratis) – din volum mare se fac afacerile mari!
  • Nu aduce marfă pe care nu ai folosi-o tu și familia ta;
  • Nu fii leneș.

Și lista poate continua.

Al doilea pas este să rămâi cu URECHILE CIULITE.

Cei mai buni oameni de afaceri sunt cei care știu să asculte. Când ai o afacere mică, în care tu ești și vânzătorul și secretara și patronul, ai parte de contactul direct cu clienții tăi. Învață să îi asculți și să traduci în business ceea ce spun clienții în general.

„Să asculți clienții” nu înseamnă să bârfești și să întreții bârfele clienților – fii policticos și dă-i de înțeles omului cu Bârfa la Pachet că ai treabă (pe bune ai!). La fel, nu înseamnă să asculți sfaturi de la „experții omniprezenți” – „eu aș fi făcut așa”, „nu e bine așa”, „de ce nu faci așa”.

„Să asculți clienții” înseamnă să culegi informații de la ei, să fii atent la nevoile lor sincere. Cum știi, în fiecare an, ce cadou să le iei prietenilor tăi sau rudelor tale apropiate? Pentru că atunci când discuți cu ei, ești cu adevărat atent. Știi, de exemplu, că Soniei i s-a stricat acum două luni placa de păr sau că Marcel își dorește o husă de telefon cu Dinamo. E la fel de simplu și cu clienții.

Al treilea pas este să îmbrățișezi LOGICA SIMPLĂ

Din toate punctele de vedere (matematic, economic, social ș.a.m.d.).

Orice problemă în afaceri are o rezolvare. Îți garantez! Toate rezolvările problemelor au la bază logica și bunul simț.

Dacă vinzi biscuiți – e logic să ai și o versiune „de post”.

Dacă afară e frig, nu ieși pe stradă să vinzi înghețată.

Dacă trebuie să vinzi 30 de pâini pe zi ca să îți scoți cheltuielile, și tu vinzi de fapt 5 pâini, oprește-te! Nu ies cum trebuie cifrele! Fă ceva! Nu continua și mâine la fel! Schimbă locația magazinului. Du-te la 100 de oameni și convinge-i să îți cumpere în fiecare zi pâinea. Mai mult, promite-le că le vei livra tu pâinile zilnic.

Sunt foarte multe exemple simple care au nevoie de o abordare logică și care, citindu-le, ți se pot părea absurd de rezolvabile. Totuși, dacă închizi ochii, sunt sigur că îți poți imagina o groază de povești idioate din viața ta, care au ca personaje oameni fără logică în afaceri!

Una dintre cele mai mari probleme de logică este, de exemplu, stabilirea prețului produsului tău. Ai fi mirat să afli câți oameni nu știu să își calculeze prețul corect. De foarte multe ori uită să calculeze ingrediente, costuri indirecte sau, evident, cheltuieli cu marketingul. La fel de des, putem trece și în extrema cealaltă, cu prețul prea mare, nejustificat.

Întotdeauna va exista acel moment în care trebuie să apelezi la experți. Afacerea ta te va obliga la acest lucru. Toate, însă, la vremea lor. Până atunci eu zic că, pe lângă șofer, femeie de serviciu, patron și secretară, poți să adaugi temporar și titulatura de „om de marketing”, dacă ești dispus să înveți ceea ce trebuie, fără însă să vrei să devii expert.

Dă share și prietenilor tăi!