august 25, 2019

Categories: 1000 de lucruriDigital

Dă share la acest video

ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:

Îți aduci aminte de sentimentul ăla groaznic pe care îl ai ori de câte ori crapă Facebook la nivel mondial? E ca și cum nu mai ai o mână și-un picior. E un adevărat atac de panică digital. Ce îți spune asta? Că ai devenit dependent de Facebook sau Instagram.

Să îți dau o veste proastă: Facebook va muri. Poate chiar peste 2 ani. Ești pregătit pentru asta?

Toate platformele social media mor la un moment dat. Absolut toate!

My Space era mega în vogă acum 10 ani.

Facebook nu mai e, deși are miliarde bune de utilizatori.

Instagram e destul de fresh ca un tânăr de 25 de ani. Încă.

Tik-Tok vine tare. Încă e OK dacă nu ai auzit de Tik-Tok.

Câteodată platformele pot să reînvie, dar nu pentru foarte mult timp.

Cel mai pe moarte e Twitter. E resuscitat în fiecare lună ca după un infarct sever.

Nu te baza pe mamuții tehnologici pentru că nu îți sunt dușmani, dar nici prieteni. Îți aduc aminte că toate platformele pe care cu atât de mult drag le folosim sunt gratuite pentru că le donăm cu bună știință datele noastre personale, modul nostru de a interacționa, ba chiar comportamentul de cumpărător și chiar profilul nostru psihologic. 

Facebook, Google, Amazon ne cunosc atât de intim încât nu aș exagera absolut deloc când ți-aș spune că Internetul ne știe mai bine decât propria noastră mamă. 

Sistemele de profilare a consumatorului sunt în vogă și se bazează pe softuri de tip „machine learning” care îți pot aloca profilul Meyers Briggs într-o milisecundă, în funcție de comportamentul tău de navigare pe internet. 

De la un simplu profil, care nici măcar nu e cel mai precis, cine e interesat poate să adapteze livrarea reclamelor on-line cu produse pe care nici măcar nu le cauți încă. 

Se numeste predicție de comportament – pe ideea că dacă azi ai cumpărat un bilet în Maldive, există șanse mari să cumperi și un costum de baie. 

Mai mult, conținutul machetei publicitare se adaptează dinamic în funcție de acel profil psihologic, bineînțeles. Dacă ești corect profilat, softul va știi că bulinele și vizualul cu cromatică simplă ”te prind” mai tare decât textul lung și imagini cu culori vii. Cuvintele se adaptează ca și taxonomie. În curând, un astfel de soft îmi va da mie puterea, ca posesor de website, să adaptez întregul site și flow la personalitatea ta.

Te deranjează?

E prea intim? E prea intruziv?

Poate că e, dar deja ai ”votat” că e OK pentru tine. Deja îți oferi datele care alimentează decizii de viitor în ceea ce te privește. Cum crezi că Netflix își generează subiectele de scenarii pentru producțiile proprii? 

Să revenim la dependență. Ca antreprenor, nu îți permiți decât să profiți dar te sfătuiesc ca niciodată să nu te dăruiești cu totul unei platforme care, pe moment doar, te ajută să își crești afacerea. În promovare nu există fidelitate și recunoștință. Te duci acolo unde se îndreaptă atenția publicului tău țintă. Te duci unde e mai eficient să cumperi acea atenție. Dar niciodată nu ai voie să devii dependent.

Strategia ta și a mea pe termen scurt trebuie să fie de „exit”. De profitat cât se mai poate de ceea ce mai oferă bun Facebook-ul. Cât mai oferă. Și să ne pregătim cu simț de responsabilitate să nu depindem de el deloc.

Dă share și prietenilor tăi!