februarie 20, 2020

Dă share la acest video

ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:

Body building și Brand building

Aș vrea să discutăm azi de o paralelă între Culturism și Brand Building. Mai exact de aplicarea acelorași principii din body-building, pe o companie, iar prima idee care cred că e importantă este legată de faptul că

Cel mai greu nu e să te apuci, ci să continui.

Din punctul de vedere al tipului de activitate există body building, ca sport de performanță, și fitnessul, ca și activitate de întreținere corporală.

La fel și în branding, o companie poate să facă lucrurile la nivel profesionist sau așa mai de sănătate antreprenorială. Sau deloc.

Cele mai multe persoane însă, „merg la sală” două-trei zile și apoi, deși au abonamentul plătit, nu mai continuă, pentru că e prea greu, doare sau nu au voință. Exact așa, pe cuvânt, se întâmplă și cu companiile.

Foarte multe companii se apucă la un moment dat în viața lor de branding, ba chiar de mai multe ori, patronii lor pășesc încrezători pragul unei agenții cu intenția clară de a DEVENI MAI SĂNĂTOSĂ compania lor.

Majoritatea se poticnește însă la prima „febră musculară” dureroasă, ce-i drept, dar extrem de normală având în vedere stilul de viață sedentar pe care îl duc companiile.

Sedentarismul, lipsa de activitate, alimentația nesănătoasă de instrumente de marketing cu grăsimi duce inevitabil la obezitate, la diabet și, de ce nu?, la moartea companiei. La fel se întâmplă și la oameni. Nu toate companiile mor din cauza obezității. Cu siguranță însă, obezitatea ne face FOARTE LENȚI, imobili. Cu greu ne putem adapta unor noi condiții de piață, cu greu putem să părem atrăgători – tot ca în viața reală, foarte puțini oameni grăsuni sunt și sexy, apetisanți. Multe dintre companiile obeze sunt… dacă nu urâte, cel puțin frustrate de propria aparență.

Deși știu că sunt „bolnave”, companiile se amăgesc, cu diete magice, cu pastile, cu nu știu ce acupunctură, care nu funcționează în majoritatea cazurilor. Nici măcar liposucția sau alte intervenții chirurgicale nu funcționează decât pe termen mediu – acestea sunt echivalentul re-branding-urilor forțate care nu sunt dublate de schimbul stilului de viață. Acum ești frumos, cu logo nou, mâine ești din nou obez, încet și respingător.

E de înțeles? Nu e!

În cazul oamenilor, poate. Într-adevăr, există boli care pot provoca astfel de situații. Companiile nu au însă nicio scuză, decât mentalitatea bolnavă a managerilor incompetenți și care, și în ceasul al 12-lea, și după al treilea bypass, comandă tot un „CheeseBuger”… de poftă, chiar dacă nu e sănătos, ci doar pentru că este ieftin. Așa este, să mănânci sănătos e mai scump decât să mânănci porcării, să mergi la sală îți ia mai mult timp decât… să nu mergi. Întotdeauna varianta ușoară este aparent mai plăcută… atâta doar că ne duce la faliment.

Concluzia este că
Nu e suficient să „mergi la sală”, nu e suficient să ai un program personalizat. În același timp, trebuie să mănânci sănătos. În același timp, toți din jurul tău trebuie să te susțină. Trebuie să îți găsești motivația și voința FĂRĂ să te aștepți la rezultate minune. Trebuie să te bucuri de micile beneficii și să te convingi de realitate: totul se face pas cu pas. Toți vor să calculeze brandingul după vânzări, după kilogramele date jos. Foarte mulți se supără și se demotivează atunci cînd companiile nu dau bine pe cântar. Brandingul este un proces care își arată rezultatele în ani. Cu toate că toți știm asta, majoritatea dintre noi vrea să fie aidoma brandului Tesla doar după o lună.

Totul depinde de noi. Nimeni altcineva nu este de vină – nici publicul țintă, nici agențiile care îți dau ieftin exact ce îți dorești, chiar dacă nu sunt instrumente sănătoase, nici statul că îți ia impozit, NIMENI. Doar tu!

Dă share și prietenilor tăi!