ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:
CLIENTOLOGIA – Adorarea de clienți
Învățătura eșecului vs. învățatul din greșeli
Vânzările sunt sângele companiei
Când investești, pe bune, în idee
Există o sumedenie de afaceri pe care nu ai cum să le faci cu bani puțini. Cu alte cuvinte, trebuie să fii oarecum bogat și să faci investiții majore în anumite tipuri de afaceri. Principiul „Ban la ban, trage” e „cel mai” adevărat, mai ales în antreprenoriat. În industriile cum ar fi imobiliarele, producția la scară largă, oțel, materiale de construcții e nevoie de investiții masive. Probabil că și în aceste domenii exista șiretlicuri, dar nu poți fi chiar cu zero lei în buzunar.
Cred sincer că poți deveni antreprenor cu o investiție redusă. Am un exemplu în Ghidul meu pentru Antreprenorii Virgini despre o idee de afacere care se poate deschide cu 100 de euro investiție în ingrediente. În teorie, cu cât e investiția în bani mai mică, cu atât va fi nevoie de mai mult timp și energie de investit pentru a obține un profit decent, chiar și de supraviețuire.
Și așa, chiar și la o investiție mică vei fi precaut în a demara afacerea ta, în a materializa ideea. E foarte bine să fii atent pentru că trebuie să stai să te gândești bine și suficient de mult dacă merită. Nimănui nu îi place să aibă paarte de eșec, mai ales de mai multe ori. De cealaltă parte, dacă stai PREA mult, s-ar putea să pierzi oportunitatea de moment, să-ți ia alții fața.
E OK să cugeți, dar o decizie tot trebuie să iei. Te bagi sau nu te bagi? Cu cât e mai mare investiția necesară raportată la economiile tale, cu atât e mai greu să decizi, să ai curajul de a demara ceva. Dacă îți joci TOATE economiile la Jocul Antreprenoriatului, atunci e jale.
Hai că ăsta e un moment bun să îți spun că nicio afacere din lume nu merită să investești toate economiile tale. Nicio afacere din lume nu merită să iei bani cu împrumut fără să poți plăti ratele din altceva, dintr-o altă sursă de venit. Nu ai voie, în cazul unui eșec, să fii pe minus cu finanțele tale personale. Nu o mai gândi, nu o fă și gata! Te rog, nu încerca să îmi povestești de șanse unice și alte bazaconii cu unicorni. Nu există!
Schimbând traiectoria și presupunând că ai 200 de mii de euro economii, cum știi că merită să investești 100 de mii de euro, de exemplu, într-o nouă afacere? În primul rând, sper că vei lua în calcul că nu vei cumpăra utilaje și materie primă de toți banii. Când ai de investit 100 de mii de euro, de obicei e ceva de genul: 30 de mii – utilaje și aparatură, 10 mii – ingrediente sau materie primă, 5 mii – ambalaje și 5 mii – autorizații.
Asta e partea 1. Iar dacă nu produci ceva, atunci să zicem că de 50 de mii vei achiziționa inventar și îți vei organiza distribuția ca platformă (online sau offline). Așadar, s-au dus jumătate din bani. Restul de jumătate se împarte în costuri pe 6 luni cam așa: 20 de mii – salarii angajați și cheltuieli cu firma (de la sediu, la curent și internet), 20 de mii – promovare, 10 mii – marketing.
Ai observat că am separat promovarea de marketing. De ce? Pentru că una sunt banii pe care îi dai lui Facebook pe reclamă și alta banii pe care îi dai specialistului care știe să îi cheltuie cu folos. Aceste cifre sunt doar orientative și diferă de la caz la caz.
Ce e important este să îți dai seama că o investiție într-o afacere nouă e o investiție pe mai multe paliere. Nu fi prost să crezi că dacă iei utilajele și materia primă ești gata de demarat afacerea șmecheră pe care o visezi. Banii pe 6 luni sunt un minim necesar. Și așa e periculoasă și această limită de 6 luni. Nu începe de investit în tranșe, fără să ai toți banii. Nu investi dacă nu ești 75% convins că afacerea va merge. Dar e drept că sigur nu ai cum să fii niciodată.
OK. Ce înseamnă asta? Cum poți să te convingi? Nu tu pe tine. Nici alți „pretini” nu e OK să te convingă. Piața. Ea trebuie să te convingă. Trebuie să fii mega idiot să te bagi într-o afacere unde Piața nu ți-a spus clar că e interesată să cumpere ce vei vinde.
„Bine, mă, Dragoș! Dar cum fac să aflu ce „zice” Piața dacă nu am Produsul? Nu ai zis tu să nu avem încredere în focus-grupuri?” Ba da, am zis. Ma refer la validare de piață. Un exemplu bun: fă un site de o pagină, spune cât de concis poți povestea viitorului tău produs și lasă un formular unde promiți 15% discount sau o mostră gratuită tuturor celor care îți lasă adresa lor de email.
Investește apoi 1000 de euro în a promova un banner pe orice platformă unde crezi că sunt clienții tăi. Hai, nu fi zgârcit, e 1% din bugetul tău de investiții. În mod normal, vei „agăța” între 5.000 și 10.000 de vizitatori pe site-ul tău de o pagină.
Dacă convingi sub 3% din vizitatori să îți lase adresa lor de email, nu investi în afacere… încă. Ceva nu e OK. Poate ai spus povestea de vânzare aiurea. Poate chiar produsul e prost.
Dacă ai între 3% și 5%, e interesant. Între 5% și 10% e OK. Peste 10% e bine de tot. Dacă ai peste 20% din vizitatori cu adresele de email lăsate, sună-mă să mă bagi și pe mine în schemă.
Asta e o metodă… așa, din avion. Sper că ai prins ideea! Ideal ar fi să nu investești bani fără să ai pre-vânzări. Cele mai bune sunt cele în care clientul dă un avans mic. Vezi cum face Elon Musk. Pentru noi, muritorii de rând, poate e suficientă o adresă de email, sau poate că nu. Depinde de context. Nu investi fără ca piața să îți valideze cumva produsul astfel încât să fii cât mai sigur că vei avea clienți imediat după lansare.
Comenteaza