ianuarie 21, 2020

Dă share la acest video

ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:

Când să renunți la antreprenoriat

Nu e ca și cum nu vei ajunge în acest punct. Cu toții ajungem. Nu există antreprenor pe lumea asta care să nu fi avut vreun moment de cumpănă în care să se gândească: „Gata, e suficient! M-am săturat!”. Chiar dacă e normal, e un moment greu, pe care mulți nu reușesc să îl depășească.

De aceea îți bat capul mereu spunându-ți să nu faci antreprenoriat DOAR pentru bani. Când ești ultra obosit, când îți e foame la propriu și nu ai niciun ban în cont pentru că clientul sau distribuitorul tău nu ți-a plătit factura la timp, când te gândești că îți supui familia la neajunsuri pentru că tu ești dobitoc și ai vise de Steve Jobs, când ai controale peste controale pentru că poate competiția joacă murdar, când nu găsești oamenii de care ai nevoie, când clienții sunt ciudați și îți cer lucruri imposibile, ei bine, atunci nu mai contează doar banii.

Nu există să treacă o săptămână în care să nu se ivească vreo „complicăciune” soră cu nervii. Adevărata ta motivație trebuie să fie extrem de puternică și de logică pentru a putea trece peste toate hopurile de care vei da. Acea „Vitamina De Ce” nu are cum să fie falsă, căci în antreprenoriat nu există niciun efect placebo. Nici cel mai … motivațional meme de pe lume nu te scoate din groapa neagră a disperării.

În primul rând, trebuie să renunți la antreprenoriat atunci când familia ta e pe punctul să nu mai fie în siguranță. Mă refer la chestiile de bază: mâncare, sănătate, acoperiș deasupra capului. A, că acum 2 luni îți permiteai o excursie la Disney Land și acum, pentru că lucrurile s-au schimbat, nu se mai poate, asta nu e o problemă. Ca și în compania ta, nici în familie nu te întinzi mai mult decât îți permite plapuma. În primii ani de antreprenoriat, nu fă promisiuni familiei. Fă surprize plăcute, de moment, dar nu promite că „la vară mergem la mare”. Și pentru că există instabilitate financiară mare, și pentru că afacerea ta îți dictează prioritar cum îți petreci timpul.

În al doilea rând, vei renunța atunci când, Doamne ferește, sănătatea nu te mai ajută. Nu vreau să fiu alarmist, dar foarte multe persoane din generația noastră nu prea au grijă de ele. Antreprenoriatul e destul de nesănătos pentru că tot timpul vrei să faci mai mult și atunci persoana ta trece pe locul 4. Sunt zile în care nu mă ridic de pe scaun 12 ore. Nici măcar pentru un pișu galben. Îmi spun că nu am timp de sală sau de alergat. Și chiar cred, pe bune, că nu am. Ca să nu ajungi să fii bolnav de la antreprenoriat, trebuie să ai grijă de tine.

În ultimul rând, renunță dacă nu știi de ce faci ce faci. Mentalul tău nu merită efortul de a munci, de a se stresa împotriva cursului normal al vieții tale. Ești frustrat tot timpul? Ești nervos pe toți și pe toate? Îți vine să zici că „urăști” ceea ce faci? Renunță! Fă o pauză, angajează-te și regăsește-ți motivația, reinventează-ți „Vitamina ta De Ce”.

Am să îmi permit să îți spun și când să nu renunți.
Nu renunța căci îți este greu! Ești normal la cap? Bineînțeles că e greu! Altfel, toți oamenii ar fi antreprenori. Pe cuvânt că nu bagatelizez, dar e în „fișa postului” de antreprenor să găsești soluții deștepte, să fii descurcăreț în a găsi resurse. Nu mă apuc să îți înșir exemple, dar te rog să înțelegi cel mai simplu lucru: atâta timp cât familia îți e în siguranță, tu ești sănătos(oasă), orice Problemă e doar un alt Puzzle de rezolvat. Orice are soluție. Nu știi care e soluția? Scrie-mi și te ajut dacă chiar ai nevoie. Pe bune.

Nu renunța dacă afacerea nu merge atât de bine pe cât ți-ai dorit sau te-ai fi așteptat la început. Toți antreprenorii, până și cei experimentați, au așteptări mai mari decât realitatea. Cei mai deștepți nu se stresează, nu renunță, ci își mișcă mintea și folosesc informațiile noi pe care le-au dobândit, ca să caute soluții.

Antreprenorii buni văd în insucces lecții valoroase pentru care deja au plătit. În antreprenoriat, orice greșeală reparată este o lecție învățată.

Dă share și prietenilor tăi!