Project Description

februarie 27, 2020

Dă share la acest video

ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:

CLIENTOLOGIA – Adorarea de clienți

Dacă ar fi o „religie” pe care ar fi bine să o avem toți antreprenorii, atunci asta ar fi: Clientologia. O sumă de acțiuni ce preamăresc Clientul, ca zeitate pe care trebuie să o respectăm, să o acceptăm ca rațiune de a trăi în Mediul Economic și Capitalist.

Mulți se referă, când vorbesc de acest termen, la metode de a atrage clienții. Eu cred că lucrurile nu sunt atât de „simple”. În capul meu, repet, asta nu e o știință, ci o religie. Fără să consideri ceea ce scriu blasfemie, problema noastră este că, deși avem semnale clari în jurul nostru, tot nu înțelegem să onorăm clientul, să îi respectăm valorile și să facem să îi fie bine.

Am intrat atât de tare în obsesia de „a vinde cu orice preț” (și la propriu și la figurat) încât suntem pe cale să ne vindem sufletele doar pentru a mai face încă o vânzare nesănătoasă.

Culmea este că ideea de CLIENTOLOGIE este metoda cea mai stabilă de a face PROFIT. Să ai mereu în cap și în suflet Clientul – și în pre-vânzare, și în vânzare, și mai ales post vânzare. Să faci totul pentru Client, să îi fie lui bine.

Să ai grijă și de partea de supraviețuire, de cashflow, de ceea ce îți permiți, dar să MUNCEȘTI pentru Client. Nu pentru produs, ci pentru cum să faci produsul bun pentru Client. Nu pentru bani, ci pentru satisfacția că ai ajutat, ai îmbunătățit viața Clientului tău. S-ar putea ca acesta să fie secretul succesului de durată.

Oricum, BANII vin. Dacă respecți filosofia de bun simț a Clientologiei – legile de bază ale moralității în afaceri de altfel, atunci NU AI CUM SĂ NU FACI BANI. Unde mai pui că vei fi și tu, și firma ta mult mai sănătoși. Așadar, Clientologia e și despre profit. Nu mă voi apuca acum să îți spun să dai totul săracilor, să nu ai în vedere aspectul „material”. Suntem totuși oameni de afaceri, nu sfinți. Trebuie să facem bani.

Nu e nevoie să îți vinzi sufletul, e nevoie să îți fie drag să ai afacerea ta ca opțiune pentru clienții tăi. Am observat foarte mult stres și groază în rândul antreprenorilor, în ultima vreme, semn că foarte mulți dintre noi nu înțelegem esența lucrurilor, habar nu avem să citim suflete și să trăim în armonie.

Încă trăim pe principiul „nu cred, dacă nu pot atinge”. De aceea nu avem încredere în importanța strategiilor, a personalității de afaceri, a brandingului adevărat. Ne sperie gândurile direcțiilor de comunicare, de business. Valorile și tonalitățile noastre din relația cu Clientul încă sunt considerate „țepe de consultanți”. Pentru că nu le putem atinge, pentru că nu sunt un produs fizic pe care să îl ținem în brațe. Iar asta ne sperie foarte tare.

Vrem șabloane, vrem algoritmi, vrem garanții atunci când nimeni nu ni le poate oferi. Vrem să nu avem niciun risc și ne-am da și sufletul pentru un desfășurator cu 10 pași de a avea succes în afacerea NOASTRĂ, nu a altora. A noastră. Dar și atunci, doar dacă cel care a făcut lista poate să… ne garanteze. Ah, și să fie și gratuit.

Dă share și prietenilor tăi!