ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:
CLIENTOLOGIA – Adorarea de clienți
Învățătura eșecului vs. învățatul din greșeli
Vânzările sunt sângele companiei
Definiția mai simplă a marketingului de gherilă
Numele „marketingul de gherilă” e inspirat, bineînțeles, din tacticile militare și are la bază acțiuni spontane de promovare, unde elementul surpriză joacă cel mai important rol. Mulți ar putea spune că e „marketing-ul săracului”, fapt ce nu împiedică brand-urile mari să facă apel, din când în când, la aceste exerciții neconvenționale de promovare a mesajului.
Spațiul de desfășurare a marketingului de gherilă este în locuri publice, în locații unde publicul țintă să poată fi surprins, în adevăratul sens al cuvântului. De exemplu, acțiunile flash-mob de acum câțiva ani sunt elemente ale marketingului de gherilă ca și geneză (cu siguranță ai văzut la televizor reportaje cu tineri care se apucă să danseze în grup prin mall-uri – acela e un fel de flash-mob). Tot marketing de gherilă sunt desenele grafitti cu Roșia Montană sau abțibildurile acelea mici lipite peste tot.
Cine organizează și execută astfel de tactici trebuie să respecte caracterul spontan. Un flash-mob care este anunțat nu mai este activitate de marketing de gherilă. Mai rău, cu cât se uzează mai mult anumite acțiuni de marketing de gherilă, cu atât ele încetează să mai facă parte din această sferă de acțiuni. De aceea nu s-a mai organizat un flash-mob în ultima vreme.
Nu există un catalog de acțiuni de marketing de gherilă. Dacă ar exista, toată lumea le-ar ști și atunci nu am mai fi surprinși de ele. Există niște repere care s-au realizat și care, dacă sunt repetate excesiv, ies din sfera „luptei de gherilă”. Păi, dacă „inamicul” știe când, unde și la ce oră îl vei „ataca”, ce rost mai are să faci respectiva „sabotare a atenției lui”? Tot ce s-a făcut în marketingul de gherilă reprezintă repere pentru acțiuni viitoare. Poți da și aici copy/paste, dar să nu te aștepți la rezultate minunate.
De exemplu, împărțitul de fluturași pe stradă era la un moment dat acțiune de marketing de gherilă. Azi nu mai este. Asta e problema „neconvenționalului”- are un număr limită de utilizări. Din această cauză, etichetări precum BTL (beyond the line) vs ATL (above the line) arpoape că au dispărut. Astăzi e la modă „viralul”, peste 3 ani va fi la modă… cine știe?
La final, aș vrea să îți menționez
DOUĂ PRINCIPII CARE NU MAI SUNT VALABILE
În trecut se credea că acțiunile de marketing de gherilă se realizează DOAR de companii mici (brandurile mari nu se pretează, vezi, Doamne!, să se coboare la marketingul de gherilă pentru că ele controlează deja piața). Acea mentatlitate nu mai este valabilă; nevoia aprigă de VIRALITATE din social media poate fi satisfăcută prin astfel de acțiuni. Așadar, brandurile mari au devenit principalele executante de marketing de gherilă. Pentru că acest acțiuni s-au dovedit a fi magneți de atenție.
Al doilea lucru care nu mai este valabil azi, așa cum era valabil acum 10 ani, de exemplu, este faptul că marketingul de gherilă se poate realiza cu bugete mici. Problema este că publicul s-a antrenat. Problema este că e și mai mult zgomot pe canalele de comunicare, unde stă publicul țintă. E foarte greu să mai poți face buzz cu bani puțini. Nu imposibil, dar va trebui să ai idei din ce în ce mai inovative ca să îți iasă. Exemplul meu favorit este un CEO de firmă de costume de business, care a alergat un maraton întreg îmbrăcat în produsul lui pentru a dovedi că… nu se văd petele de transpirație pe el.
Comenteaza