februarie 21, 2020

Dă share la acest video

ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:

DEFINIȚIA MAI SIMPLĂ A PR-ULUI

În domeniul Relațiilor Publice, chiar sunt mulți experți.

Cel mai important lucru, ca prim pas, este să înțelegi că noțiunea de Public Relations nu este egală cu conceptul de „Relații cu Publicul”. Sunt două lucuri total diferite. Dacă nu faci această confuzie, ești deja în lojă.

Cea mai simpatică chestie despre PR am auzit-o la un curs al lui Călin Rus, din anul I de CRP: „Primul PR-ist atestat din Lume a fost Ioan Botezătorul pentru Iisus!” Foarte tare!

Nu începeți, vă rog, să spuneți că e blasfemie! Toată Biblia e de fapt un manual de branding al creștinătății. Cei mai mari comunicatori de idei și mesaje ai lumii au fost cei care au propovăduit cultele religioase ale lumii. Deci, e de bine!

Tot în ideea simplificării, poate cel mai bine vei înțelege PR-ul printr-o paralelă cu marketingul:

Pe de-o parte, în marketing, compania dorește să ajungă la consumatori pentru a-i influența cu privire la ceea ce ei GÂNDESC, CRED, DORESC.

De cealaltă parte, în PR, compania dorește să influențeze REPUTAȚIA organizației, a produsului sau a unei persoane. Unde reputația înseamnă, grosso modo, ceea ce va spune lumea despre tine atunci când nu ești în încăpere.

Dacă domeniului PR-ului ar fi o PERSOANĂ, ar trebui să convingă (prin comunicate de presă, articole, postări în social media, interviuri ale conducerii, răspunsuri la întrebările jurnaliștilor sau publicului) că produsele și serviciile sunt „corecte” și faptul că firma care le furnizează este respectabilă.

Astăzi, în 2020, PR-ul devine și mai neclar confundându-se cu content marketing-ul, cu social media management, chiar și cu copywriting-ul.

Un PR-ist bun nu va minți niciodată (nici dacă compania sau conducerea îi cere acest lucru). Știe să îți vorbească atât despre veștile bune, cât mai ales despre cele proaste; nu le îmbracă în haine mai bune, ci știe să ți le spună uitându-se în ochii tăi, cunoscându-te. Va auzi ce spune publicul, cum răspunde piața și ce așteptări se conturează, detalii pe care le va comunica companiei pe care o servește.

Un bun om de PR gestionează și răspunde de toate instrumentele ce vorbesc despre companie atât angajaților, cât și clienților (evenimente de companie, conturi de Facebook sau Twitter, blog-uri, canal de You Tube ș.a.).

În lumea nouă a digitalului, PR-ul e tatăl și mama conținutului global al companiei, e responsabilul pentru acea sumă de activități de COMUNICARE, care au ca scop crearea unei REPUTAȚII POZITIVE atât în Universul Intern al companiei (angajații, acționarii, partenerii și furnizorii), cât și în Universul Extern (clienți, public țintă, mass-media ca interlocutori)

Gata!

Dă share și prietenilor tăi!