ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:
L a câtă informație proastă consumăm azi de pe calculator sau telefoane și la cât de neglijenți suntem cu statul pe internet, nu va dura mult timp și va trebui să ne punem serios problema felului în care „mâncăm” informații din mediul digital.
Cât și ce „mâncăm” din internet
Dacă nu suntem atenți cum gestionăm consumul de internet, ne vom îmbolnăvi mințile cu gunoi de informații atât de rău mirositor încât este foarte posibil să ne transformăm din Homo Sapiens în Homo Stupidus.
Așa cum ne învățăm copiii cum să se ferească de pedofili și rău-făcători în mediul offline, așa trebuie să ne auto-educăm pe noi vis-a-vis de modul în care interacționăm cu furtunile de informații false sau reale din social media.
Și nu putem să stăm cu mâinile în sân fiindcă internetul a ajuns să decidă guverne, să manipuleze popoare, ba chiar să îi facă pe oameni să se sinucidă din cauza valurilor de ură.
Sunt tot mai mulți oameni care iau orice aberație în serios: cei care cred pe bune că Pământul este plat, cei care nu cred în vaccinări, cei care cred că Isus a fost un extraterestru.
Și în zona de business s-au înmulțit falșii profeți online.
Plouă cu unicorni de mega-succes care îți vând soluțiile lor ACUM de a deveni și tu milionar, deși ei nu au creat nicio firmă cu adevărat de succes.
Ei vor să te învețe succesul alături de alți 50 de zevzeci, ca și cum succesul ar fi un aluat modelabil, unitar, pentru care nu mai trebuie sacrificiu, creativitate și oportunism.
Expunerea la mizerie digitală nu e doar problema generației actuale, a nativilor digitali, ci ne acoperă pe toți cei expuși la mediul online.
Însă, nativii digitali sunt în cel mai mare pericol fiindcă lor le este și mai greu decât nouă să se adapteze, să învețe sau să își corecteze comportamentul digital devreme ce au crescut sub borcanul de cristal al statului în casă și al solitudinii digitale.
Nativii digitiali se cred deștepți când le vorbești de pericolele internetului.
Au acea atitudine pe care am avut-o cu toții din zona: „Lasă că știu eu mai bine!”
Însă azi este atât de simplu să răspândești cretinisme și informații false, încât și cei mai raționali dintre noi pot să cadă pradă manipulării.
În cartea sa, „Psihologia mulțimilor” – Gustave Le Bon, spunea:
Introdu în mijlocul galeriei de fotbal pe omul cu cel mai înalt nivel de IQ și inteligența sa va coborî exact la nivelul galeriei, anulând orice formă de rațiune socială și educație înaltă.
Și aici nu trebuie să vă mai spun eu cum au fost manipulați oamenii în cazul Brexit sau în scandalul Cambridge Analytica.
Suntem de o ipocrizie crasă: citim de 5 ori mai atent etichetele de la mâncare decât să verificăm informațiile pe care le luăm „de bune” de pe Facebook sau de pe vreun site obscur.
Internetul este o sursă fenomenală de învățat, dar și o junglă plină de pericole incredibile.
În junglă trebuie să înveți să faci diferența între ierburile folositoare și ciupercile otrăvitoare. Trebuie să vânezi adevărul și să te ferești de șerpii minciunii.
Trebuie să începem să descoperim reputația celor din spatele informațiilor și trebuie să ne ferim de șarlatani.
În ziua de azi, falsurile și capcanele sunt atât de elaborate, încât ai nevoie de multă muncă de detectiv ca să nu iei țepe usturătoare.
Viitorul va fi al celor care știu să separe grâul de neghină, al celor care nu mănâncă „fast-food” informațional, al celor care au răbdarea să nu ia de bun tot ce „se zice” pe internet.