ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:
CLIENTOLOGIA – Adorarea de clienți
Învățătura eșecului vs. învățatul din greșeli
Vânzările sunt sângele companiei
Ferește-te de antreprenoriatul „cu picioare scurte”
Există foarte mult subiectivism în capul nostru. Mai ales când vorbim despre adevăr și minciună. Antreprenoriatul îți oferă o sumedenie de oportunități de a spune adevărul. Prea mulți dintre noi alegem însă minciuna. Pentru că, bineînțeles, este mai simplă, rezolvă mai multe.
Ne mințim în primul rând pe noi. Ne spunem că totul este OK chiar și atunci când nu e. Sau invers, ne spunem că lucrurile sunt de rahat când situația chiar este pe făgașul corect.
Ne mințim partenerii și le ascundem lucruri fie despre noi, fie despre detalii ale afacerii pe care doar noi le știm și care nu sunt deloc în regulă.
Ne mințim colegii cu promisiuni despre care știm cu siguranță că nu sunt posibile. Cu măriri de salariu, cu comisioane impresionante, cu împărțitul Succesului doar ca să motivăm pe moment. Îi mințim ca să ne ajute acum, ca să stea peste program căci clientul este prost și a uitat că mâine are deadline. Ne mințim angajații că nu le putem da beneficii mai bune, pentru că firma e săracă, dar „uităm” să fim săraci când vine vorba de excursia în Maldive programată săptămâna viitoare.
Ne mințim clienții. Cu prețul. Cu numărul de ore lucrate. Cu posibilitatea de a face sau nu un lucru până luni, pentru că nu avem chef să ne complicăm. Le ascundem adaosul real și de cele mai multe ori mințim în legătură cu ingredientele. Mințim în legătură cu calitatea produselor noastre sau cel puțin exagerăm beneficiile doar ca să „producem” vânzarea. Mințim cu promisiunile noastre de valoare doar pentru că ne place să credem că suntem la modă. Pe Facebook spunem că vrem să avem grijă de Natură, dar le spunem angajațiilor să arunce cianura în canal căci e prea scump să scăpăm de ea așa cum trebuie.
Ne mințim furnizorii că le-am plătit factura, când de fapt „Dovada plății” am făcut-o în Photoshop ca să mai câștigăm două zile prin metoda „stai să vedem ce s-a întâmplat”.
Mințim Statul și o facem cu oarecare mândrie haiducească. Te crezi vreun Robinhood atunci când ascunzi facturi de contabilă sau manipulezi cifrele de pe declarații ca să plătești cât mai puține taxe.
Avem o afinitate deosebită când vine vorba despre metode de… a da țepe, dar când primim țeapă, ne transformăm în victime ale sistemului corupt și de rahat.
Minciuna, ipocrizia, furtișagul, înșelatul și, în general, încălcatul regulilor face parte din arsenalul foarte multor antreprenori, indiferent de țară, economie sau epocă. Brandingul prost al comunității de antreprenori e moștenit de la negustorii din piețele de altă dată, care încercau să ia pielea de pe tine ori de câte ori aveau ocazia.
Dacă faci unele din lucrurile amintite mai sus, aș vrea să pot să închei prin a-ți oferi o portiță de „mântuire”. Ceva de genul „nimeni nu e perfect”. Ceva care să îți spună că nu ești un antreprenor prost. Dar nu” Ești, dragul meu, un dobitoc pentru că minți, că înșeli sau că furi chiar și 3 euro care nu ți se cuvin.
Învață să fii sincer cu tine însuți. Nu te minți tocmai pe tine. Ești nebun? Când greșești, repară. Când ai de făcut ceea ce e corect, fă! Nu sta să te gândești dacă merită, pentru că deja ai început să te minți.
Nu îți minți și înșela partenerii. Dacă faci asta, sper să crăpi în falimente multiple și să ajungi ca, atunci când te văd, toate cunoștințele tale să te evite și să treacă strada.
Nu îți minți angajații, nu le ascunde adevărurile situației și asumă-ți prostiile pe care le-ai făcut. Nu ești ființa superioară care nu are de ce să dea explicații „oamenilor de rând”.
Nu îți minți clienții. Nu accepta să lucrezi decât cu cei care te merită ca să nu fii nici tu înșelat.
Respectă-ți furnizorii și nu le strica afacerea prin faptul că ești prost și iei marfă pe datorie.
Nu minți statul. Fă ce poți mai bine și ce știi ca să respecți legea.
Când minți, antreprenoriatul tău are picioare scurte și, deci, nu vei evolua, nu vei face lucruri mărețe, ci vei pica în nas într-o gramadă mare, mare de… nimicnicie.
Comenteaza