Project Description

septembrie 4, 2019

ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:

La noi, la români, să iei „viața cu stoicism” înseamnă să fii tare, să nu te smiorcăi.

De mic am auzit fraza asta și mi s-a părut mai mult agresivă, decât încurajatoare. 

Din capitolul cu „hai, nu mai fi depresiv” sau „lasă că trece și totul va fi bine”, ne mândrim ca popor cu nulități din acestea de îndemnuri inutile. De parcă, dacă îmi spui „nu mai fi nervos” , în secunda următoare am devenit calm ca prin minune.

Vreau azi să analizăm mai bine partea cu Stoicismul și să ne gândim la ea ca la o potențială mentalitate de viață mai sănătoasă. 

Stoicismul nu e religie, deci nu ar trebui să ne simțim atacați. E doar o opțiune în modul cum privim viața. 

În principiu, stoicismul ne învață că viața e absolut neutră și că doar noi îi dăm însemnătate de pozitiv sau negativ, de rău sau bine. Ideea de bază, simplificată, este că trebuie să ne calmăm și să nu credem în ghinioane sau noroace, că totul există… și atât.

De exemplu, lui Costel i s-au întâmplat niște chestii nasoale în ultimele 6 luni. 

Un mic accident cu mașina.

O inundație de la vecinul de sus.

Pisica i s-a îmbolnăvit de o boală digestivă.

Mama lui a picat în curte și a făcut o luxație.

Cum privim asta, instinctiv?

Cultura noastră ne îndeamnă să spunem, probabil, ceva de genul: e blestemat, vai! dar ce ghinion are Costel. Ceva nu e OK, poate l-a supărat pe Dumnezeu. 

O persoană care privește întâmplările prin filtru stoic ar vedea însă totul ca și pe o experiență de reconstrucție de caracter, de îndemn să apreciezi viața zi de zi. 

Costel nu a murit în accidentul de mașină. Doamne, ajută!

Inundația nu i-a stricat și laptopul de serviciu.

Mama lui e bine.

Tot noi, românii mai avem și fraza:

„Putea să fie mai rău, dar putea să fie și mai bine!”

Stoicii ne învață să trăim viața în Prezent.

Momentul „ACUM”, în care să faci pauze dese și să te uiți cât de minunat e totul. Avem asfalt pe jos, avem verdeață și cer senin, copilul îți e sănătos. Azi, acum. Lasă continuările!

Nu mai aștepta momentul perfect, fă-ți visurile acum. Nu aștepta circumstanțele perfecte. Lasă perfecționismul. Nu îți mai fie frică de faptul că poate chiar îți iese EXACT cum vrei tu.

Nu mai spune că nu ai bani, sau că nu ai nu știu ce. Concentrează-te să găsești soluții la ce poți face cu mintea ta, cu banii pe care îi ai. Ăia puțini.

Nu mai amâna pe mâine.

Viitorul este al celor care nu uită să trăiască și care vor face ca viața să fie și muncă, și distracție, fără să fie disperați de balanțe sau alte greutăți inutile.