august 21, 2019

Categories: 1000 de lucruriBranding

Dă share la acest video

ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:

Am lucrat în ultimii 15 ani cu foarte mulți clienți pe proiecte de branding. Mai mult decât logo-uri, proiecte despre cum să faci un produs să fie pozitiv cu povești memorabile adevărate. Urăsc să fac marketing de învăluire sau de combinare.

De foarte multe ori le spuneam clienților mei:

„Brandingul este peste tot! Tot ceea ce faci poate să devină branding, dacă chiar vrei!”

Aceeași idee se aplică realității în care trăim. Putem vedea branding în cele mai mici detalii pur și simplu pentru că acest proces este atât de natural, atât la îndemână, încât doar „făcutul de lucruri bine” poate să facă lucrurile să se întâmple. 

Astăzi, am să îți dau exemplul unei banane,

ca exemplu de generare de branding.

Numele

acestui fruct banal e absolut genial. Nu există exemplu mai bun de nume cu un impact mai drăgălaș, mai plin de soare și căldură. „Banana” ca identitate verbală are anatomia perfectă de vocale și consoane. E nevoie doar să rostești cuvântul și deja ai o stare pozitivă.

„Ambalajul” e perfect.

Natura a creat cel mai „cool” packaging de fruct din lume. Ușor de desfăcut, dacă înveți că trebuie să desfaci o banană de la coadă (așa cum e „corect”). Nu ai nevoie de niciun fel de instrument. Nu ai nevoie să speli fructul. Și dacă chiar îți e lene sau nu ai cum, poți să nici nu te speli pe mâini. Asta e paradisul corect de User Experience. Să desfaci o banană e cel mai interesant lucru de pe Pământ. 

În social media,

banana e Beyonce-ul fructelor, e regina răsfățată a meme-urile. PR-ul care a făcut treaba asta merită un Oscar. Banana e folosită foarte des ca și reper de dimensiune. Ai găsit o goangă ciudată și vrei să o pui pe Instagram, o pozezi lângă o banană ca să își dea lumea seama cât de mare e. 

Bineînțeles că ar fi fost mai precaut să nu discutăm

despre partea erotică

a bananei. Dar, pentru că asta ar fi însemnat ca exemplul să nu fie complet, „mă risc” totuși, să nu fiu ignorant. Ar fi o omisiune impardonabilă. 

Ca să înțelegi cât de puternică e banana la capitolul branding trebuie să discutăm despre „Banana Perversă”. Putem să evităm sa fim grobiani doar dacă vom crea contextul corect: un cuplu în care cei doi sunt atât de îndrăgostiți încât orice clișeu erotic râmâne potrivit de romatic. În lumea lor, banana e o metaforă perfectă de… și mai multă iubire.

Vezi?

Vezi câtă putere de branding găsim într-o simplă banană?

Dă share și prietenilor tăi!