Project Description

septembrie 6, 2019

ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:

Una din activitățile mele de oliță, deci pe la 2-3 ani, a fost analiza atentă a colecției de reviste Urzica. O revistă de satiră și umor de prin anii 80, cu foarte multe caricaturi. Pe măsură ce creșteam, înțelegeam din ce în ce mai mult ce se „întâmplă” în desenele respective până în faza în care am înțeles că poți să spui extrem de multe idei doar printr-o schiță. Am început chiar să fac propriile mele caricaturi, dar mi-a fost înăbușit visul în fașă, pentru că… nu era de viitor.

Pasiunea pentru caricatură și benzi desenate a rămas vie și după 30 de ani.

În ultimii 10 ani am asistat la creșterea unui alt tip de caricaturism și anume cultura meme-urilor, specifică internet-ului și nativilor digital. 

De remarcat că fiecare generație își găsește propriul mod de exprimare a umorului. Oricât de diferiți am fi între noi, toți găsim moduri în care să ne exprimăm, cum altfel, decât facând haz de necaz? Unii prin bancuri cu Bulă, alții prin meme-uri cu SpongeBob. Toți comunicăm prin umor.

Mai cu seamă mi se pare fascinantă actuala generație, pentru că aceste noi caricaturi au super-puteri multi-media. Filmulețe, imagini editate, animații GIF – e o plăcere să te uiți și să analizezi gândurile pe care reușesc să le transmită foarte puternic acești oameni de rit digital. 

O diferență majoră între ce știam noi despre caricaturi și meme-urile este faptul că ele pot fi folosite ca reacții standard, așa cum sunt emoticoanele, care pot înlocui un întreg pasaj într-o singură ecuație vizuală în chaturi, mesaje pe mobil sau în emailuri. Vorbim din nou de acel tip de comunicare ultra-rapid și ultra-consistent.

Vei vedea meme-uri pe tricouri, în filme și chiar pe stradă. E o cultură și un mod de înțelegere colectiv a unor idei complexe și de foarte multe ori politice.

De ce mi se pare important să îți spun de meme-uri? 

Pentru că e modul cel mai eficient să înțelegi o generație ciudată. Meme-urile apar spontan și generează valuri masive de reacții de nivel global în termeni de ore. După știri, eu cred că meme-urile sunt cele mai puternice instrumente de informare în masă și de aceea e bine să fii „abonat” la a le înțelege.

Viitorul este a celor care vor vorbi „limba” fiecărei noi generații care va mai apărea, a celor care înțeleg că meme-urile fac parte din conversația cu cei tineri, la fel ca jocurile electronice sau social media.