ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:
CLIENTOLOGIA – Adorarea de clienți
Învățătura eșecului vs. învățatul din greșeli
Vânzările sunt sângele companiei
Mirajul „bulanului” în antreprenoriat
Există momente în viața multor antreprenori, când au impresia că „l-au prins pe Dumnezeu de un picior”. Nu am înțeles niciodată sintagma asta, dar mi se pare foarte șoadă. Parcă îl și văd pe Dumnezeu zburând peste județul Hunedoara cu un antreprenor atârnat de piciorul drept.
Poate e vorba de un contract neașteptat de care aveai ultra-mare nevoie. Poate e o comandă de 3 produse venite la 11 seara. Poate e vreo întâlnire cu un client important, pe care în sfârșit ai reușit să o obții.
Așa este: succesul se întâmplă și cu mici „noroace”. Nu spun nu. Doar că, din experiența mea, îți vei da seama când ceva e un pic prea frumos să fie adevărat. Nu spun, Doamne ferește, să fii pesimist și să pui la îndoială tot ceea ce îți apare neașteptat în față. Dar nu cred că o idee rea să sufli mereu în iaurt. Politicos. Fără să jignești pe cineva.
Odată, am primit într-o lună moartă, un avans de câteva zeci de mii de euro de la un client pe care îl consideram „mort”. Nu mai lucrasem cu el de peste 6 luni, pentru că nu își sincronizase viața personală cu afacerea pe care i-am creat-o. Din negura inbox-ului, îmi vine solicitarea de a plăti în avans câteva sute de ore. Perfect. Emit factura, o plătește.
Frumos, nu? Prima problemă, în cazul meu, a fost că omul a început să aibă așteptări de nerealizat în orele plătite. A doua problemă a fost că avea pretenții de prioritizare pe care nici nu le discutaserăm, și nici nu erau parte din vreo înțelegere. Omul vroia să se întâmple multe și rapid, săptămâna viitoare. Deși am mai lucrat cu el, deși deja aveam o bază de relaționare cu el, a trebuit să „îl concediez”. I-am dat avansul înapoi, minus orele deja lucrate, și am eliminat problema într-un mod aparent anti-business, dar pro-sănătate-mintală.
Nu mai vorbesc de țepari. Clienți care par în regulă, care sunt decenți și legali la prima vedere, dar care pe ultima sută de metri fac câte o „învârteală”. Fie schimbă adresa de livrare în ultimul moment pe o adresă care nu are legătură cu contractul. Fie suplimentează volumul comenzii în ultima secundă, promițându-ți că îți vor plăti așa cum ți-au plătit comanda inițială.
Dacă lucrezi internațional lucrurile pot fi chiar stupide. Favorita mea este plata cu cardul de credit, și apoi retragerea plății pe motiv de fraudă. Dacă vindeți softuri sau produse digitale, trebuie să aveți foarte mare grijă cu cine lucrați ca și procesator de plăți. În State, de exemplu, un client care a plătit printr-un astfel de instrument de plată, credit card sau CEC, își poate retrage plata chiar dacă banii au ajuns la tine în cont.
Cu cât evoluează tehnologia și economia, în general, și cu cât antreprenoriatul pare să devină global iar accesul la clienți internaționali tot mai facil, cu atât se înmulțuește posibilitatea să dai peste antreprenori rău intenționați. Înșelătoriile evoluează cu tot cu lumea și atunci și atenția ta trebuie să progreseze.
Orice ți se pare în neregulă, trebuie tratat ca atare. Orice surpriză e, de obicei, neplăcută în afaceri. Folosește-ți instinctul de antreprenor! Căci de aia îl ai, nu ca să-l ignori. Nu accepta nimic dacă nu e legal și dacă nu ești în clar cu repercusiunile pe care lucrurile le pot avea asupra ta și a afacerii tale.
Nu lăsa ignoranța și mai ales naivitatea să te pedepsească pentru că, mai mereu, aceste greșeli sunt usturătoare la buzunar.
Comenteaza