Project Description

ianuarie 10, 2020

ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:

Vitamina De ce

Chiar dacă dacă ești angajat, nu poți să zici că ești în cea mai „lipsită de griji” perioadă din viața ta. Acest sentiment de… greu se amplifică de câteva ori dacă ești antreprenor. Nu pentru că noi, antreprenori,i suntem mai cu moț, ci pentru că avem, pe lângă problemele noastre, și problemele altora pe cap: angajați, furnizori, compania în sine (care e, într-un fel, copilul nostru). E complicat. E greu. Iar uneori e extrem de solicitant.

Ce faci ca să ai energia necesară pentru a funcționa optim?
E simplu: singurul lucru care te poate ajuta să te ridici de jos și să urci dealul pe care îl ai de urcat este să iei o „pastilă” de vitamina De ce.
Ce e asta? O vitamină care reprezintă motivația ta interioară, motivul pentru care faci ceea ce faci. Acel răspuns la întrebarea „De ce mi-am deschis o afacere?”

Dacă te numeri printre inconștienții care, până în acest moment, nu au stat să se gândească la asta așa cum trebuie
SAU
dacă ai ghinionul ca motivul pentru care faci o afacere să fie unul aiurea de genul: „pentru bani și libertate”,
ATUNCI
nu e bine pentru tine. Pentru că iei degeaba vitamina ta personalizată.

Ai nevoie, ca să nu zic că „trebuie”, să stai și să clarifici acest „De ce”. Cu creionul sau pixul în mână. E atât de important încât aș îndrăzni să îți interzic să îți deschizi o afacere dacă nu ai pe hârtie scrisă formula acestei „vitamine”.

De ce faci ce faci? Care e scopul?

Doar „banii” nu sunt o opțiune viabilă! De ce? Pentru că nu oferă suficientă motivație nici măcar să treci strada în anumite contexte. Când îți este greu, ca antreprenor, banii rezolvă lucruri, dar nu îți vor crea motivația suficient de puternică pentru a muta munții. Sau măcar pentru a-i mișca, cum zice Istvan-ul meu.

Libertate? Care libertate. Antreprenoriatul în fazele de dezvoltare a proiectelor noi este printre cele mai solicitante „meserii” din lume. Cu părere de rău, pentru mine și familia mea, ultimul concediu l-am avut acum 5 ani. Da, nu e bine, dar nu e ca și cum aș fi avut de ales.

Să știi la orice oră de ce faci ce faci nu e doar pentru motivație, e și pentru plăcerea și satisfacția pe care ți le dă antreprenoriatul. E bucuria perspectivei. E asumarea responsabilității de a schimba bucata ta din lume, așa cum doar tu o poți face.

Crede-mă că nu vreau să sune motivaționalo – conceptual, dar pe cuvânt că nu ai cum să reușești dacă nu îți este foarte clar ce vrei să obții.

Cu cât mai vagă motivația ta… cu atât mai nepregătit ești pentru afaceri. „Vreau să schimb lumea, să o fac mai bună, vreau să ajut oamenii să mănânce biscuiți sănătoși” sunt sintagme la fel de inutile ca cele deja menționate – adică Bani sau Libertate!

Știu că e greu. Nici școala, nici educația de acasă nu ne-au pregătit să ne întrebăm sau să răspundem la o asemenea întrebare. Mai cu seamă că trebuie să fii într-un anume fel și exact, ca să poți urmări și observa când vei ajunge acolo.

Ca să îți fie simplu, mai ales că nu ești nici prima și nici ultima persoană care ar avea o dificultate în a enunța așa ceva, îți spun care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească Vitamina ta De Ce:
* Trebuie să facă referire la ceva ce știi să faci foarte bine
* Și, în același timp, să îți placă să faci
* Dacă mai adaugi și ceva care are șansa să îi ajute pe alții, aproape ai rezolvat task-ul. Sau măcar ceva care te enervează la maximum pentru că nimeni nu a rezolvat încă ACEA problemă

3 condiții de îndeplinit în același timp, la care trebuie să mai adaugi, pentru că ești antreprenor, și partea cu banii. Adică, oricare ar fi motivul pentru care faci ce faci, trebuie să faci și bani. Oamenii trebuie să te plătească pentru ceea ce le oferi.

Acum îmi zici că mă contrazic. Și eu îți voi răspunde că alergatul doar după banii din antreprenoriat e o idee proastă, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să îi obții.