ianuarie 22, 2020

Dă share la acest video

ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:

Noi, antreprenorii normali

Am discutat și în trecut de ce nu e bine să te compari cu vedetele antreprenoriatului, cu acele succese care apar peste noapte. Chiar dacă situațiile par similare. Chiar dacă contextele lor par mult mai rele decât ceea ce trăiești tu acum, în secolul 21.

Jack Ma a fost vai de fundul lui, biciclând 9 ani câte 30 de kilometri ca să fie ghidul turiștilor și să învețe engleză. Jeff Bezos și Steve Jobs au început din celebrele garaje. Nu știu cine a fost ospătar, altul a fost gunoier. Toți au ajuns milionari adevărați, iar noi ne uităm cu jind la traiectoria lor fulminantă și vrem și noi din succesul lor, deseori exclamând în gând ceva de genul: „Băi, dacă ăla (aia) a putut, eu de ce nu pot?”

Trebuie să înțelegi că nu ești printre cei cu un astfel de noroc încât să îți iasă lucrurile precum celebrităților din business. Există șanse să nu ajungem să fim vreodată la locul și momentul potrivit pentru a crea o nouă categorie, de exemplu, sau pentru a inventa un mega produs.

Mulți îți vor spune că nu contează în ce țară te naști. Eu zic că și asta contează. Avem norocul că nu ne-am născut la polul nord și să ne pupăm cu nasul ca eschimoșii. Avem poate „ghinionul” că nu am făcut școala în San Francisco și să fim prieteni cu viitorii stareți ai Silicon Valley. Și acum, ce poți să faci? Anumite lucruri din viața ta nu le va putea schimba nimeni și nimic. Hai să lucrăm cu ce avem!

Noi, antreprenorii normali, nu vom fi la începutul de drum al niciunui alt antreprenor vechi care a reușit. Dacă vrei să fii blogger în România, nu ai cum să ajungi ca Zoso sau Cetin, pentru că ei s-au apucat de scris de peste zece ani. Dar poți în schimb să faci Tik Tok și să devii influencer pe unul dintre mediile noi.
Dacă vrei să fii noul E-mag al României nu ai cum să te teleportezi în anii 2000 și să le iei fața. Concentrează-te să fii lider în e-commerce pe o nișă mega simpatică, ce te pasionează.

Nouă, antreprenorilor normali, nu ni se vor întâmpla lucruri magnifice și bulănoase. Nu ne va remarca niciun fond de investiții care să vină să ne dea 50 de mii de euro pentru că suntem simpatici și cu potențial. Abia dacă avem norocul unii din noi să câștigăm fonduri europene sau un credit de la bancă, și astea toate cu costul lor în ecuația generală a afacerii tale.

Pe noi, antreprenorii normali, nu ne va ierta Statul să ni se scutească din impozite sau datorii. Nu vom fi niciodată Mercedes sau Ford, ca să primim „cadouri”. Nu spun că acele companii nu le merită, dar noi nu vom crea zeci și sute de locuri de muncă.

La noi, antreprenorii normali, mereu vor veni controale de la Finanțe și vom primi amendă, indiferent cât de bine ne sunt puse la punct contabilitatea, autorizațiile sau certificatele.

Excepții vor fi mereu. Avem însă de ales să ne fie milă de „normalitatea” noastră, de faptul că nu suntem speciali SAU putem să ne vedem de firma noastră și să creștem NORMAL așa cum creștem toți: leu cu leu, vânzare cu vânzare, client cu client.

Dă share și prietenilor tăi!