Project Description

ianuarie 14, 2020

ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:

Partenerul de viață și antreprenoriatul

Atunci când ne decidem să devenim antreprenori sau, și mai mult, atunci când ne decidem să continuăm să rămânem antreprenori, NU SUNTEM singuri în această… nebunie. Pe lângă colegii-angajați, furnizori esențiali și doamna sau domnul de la contabilitate, mai avem pe cineva de care trebuie să ne pese și pe care trebuie să îi avem în vedere: partenerul nostru de viață – în cazul meu, soția mea.

În majoritatea cazurilor, ne „târâm” după noi, în Călătoria Antreprenorială, cel puțin partenerul nostru de viață, dacă nu chiar întreaga noastră familie. Voluntar sau involuntar implicați.
„La bine și la greu”, după mine, are cea mai mare relevanță acum, în acest context, cel al antreprenoriatului.

De ce e important să ai în vedere și să conștientizezi acest aspect? În primul rând, pentru că ai nevoie de sprijin, iar sprijinul venit din partea partenerului tău de viață este unul dintre cele mai prețioase instrumente de care ai nevoie. Pentru a te motiva, pentru a primi energie, pentru a rămâne sănătos la cap și la suflet.

Nu e vorba neapărat despre faptul că ai nevoie de binecuvântarea lui sau a ei. Până la urmă e vorba despre împlinirea viselor tale și punerea în practică a pasiunii tale. Acest lucru e complicat de negociat cu oricine altcineva decât cu tine. Mă refer însă la sprijinul moral pe care partenerul tău de viață ți-l poate oferi în fiecare zi, chiar dacă nu înțelege neapărat partea tehnică a afacerii tale. Vor fi zile grele. Foarte grele. Zile în care ți se va părea că întreg Universul îți este potrivnic. Mai ales în acele zile, un partener de viață înțelegător și care știe să îți fie alături așa cum trebuie, va fi… mană cerească. Un partener pe care l-ai convins să îți fie alături, care crede în tine și în nebunia ta, un partener care trage la aceeași căruță cu tine… e printre cele mai valoroase și de efect motivații pe care le vei primi.

Vor exista contexe, destul de dese, în care nu îți vei face „datoria financiară” față de familie. Îți aduc aminte că noi, antreprenorii, foarte rar avem un venit predictibil. Dacă pe lângă acest hop mai ai pe cap, când ajungi acasă, și o privire încruntată, atunci pachetul e aproape deprimant.
La fel cum te poate motiva un om potrivit lângă tine, tot la fel te poate duce în pragul depresiei un soț sau soție care îți scoate ochii cât de prost îți faci datoria față de căminul vostru atunci când lucrurile nu se întâmplă cum trebuie.

Ce încerc să îmi aduc mereu aminte este că nu sunt singur. Că responsabilitatea familiei mele trebuie împăcată cu haosul antreprenorial și impredictibilitatea financiară. La finalul lunii, proprietarului meu de apartament nu îi pasă că firmei mele i-a mers sau nu bine. Iar când mai ai și un copil, presiunea de a face să îți iasă e și mai mare.

E foarte important să fii conștient în ceea ce te bagi și cum performezi ca și antreprenor. Tocmai pentru că, de cele mai multe ori, nu doar tu suferi de pe urma eșecurilor tale. E foarte greu să fii kamikaze atunci când ai în vedere acest aspect. Nu spun să nu riști. Nu spun că unui antreprenor îi șade bine într-o haină precaută, dar e important să ne concetrăm în a face cumva astfel încât greșelile noastre antreprenoriale să nu ne catapulteze în idioțenie și singurătate forțată.