Project Description

februarie 17, 2020

Dă share la acest video

ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:

Patentul din trusa de marketing

Foarte multe acțiuni de marketing au început să împrumute din inutilitatea patentului, acea sculă pe care toți cei „cu treabă”, o considerăm indispensabilă. Ei bine, patentul este un instrument semi-inutil, care nu ne ajută de fapt cu adevărat.

Patentul e acea unealtă, care nu te face meșter.

E foarte important să cădem amândoi de acord că cel care are un Patent în buzunar nu este nici meșter, nici profesionist. Este doar un Descurcăreț.

Patentul în sine nu are nicio vină. A fost inventat ca să facă multe lucruri rapid, să fie la îndemână. Atât. Adevăratele reparații nu se fac însă cu Patentul. Există instrumente specializate, mult mai bune. În lumea marketingului din România, a acțiunilor făcute de antreprenori prea grăbiți, Patentul poate să fie echivalentul „Prețului cel mai mic”, al promoțiilor cu procente false, al cross-marketing-ului forțat. Aparent, rezolvă problema nevoii de vânzări, însă, de fapt, face mai mult rău decât bine.

Patentul, dragul de el, este un înlocuitor „perfect” pentru o cheie franceză, pentru un clește sau pentru un ciocan. Este o falsă impresie dată, poate, de lenea de a purta cu tine o trusă cu toate sculele de care ai nevoie sau de incapacitatea meșterului de ocazie de a folosi cu ușurință instrumentele corecte specializate.

La ce folosești Patentul?

Ai încercat vreodată să scoți un cui cu un Patent?

E foarte greu și, dacă vrei să nu strici lemnul în care e băgat cuiul sau să refolosești cuiul, mai bine nu o face. Nu există o tehnică anume caracterizată de finețe sau pricepere. În cele din urmă, vei putea scoate cuiul. Însă totul va arăta inutil de urât.

Ai încercat să desfaci un șurub bine strâns cu un Patent?

Ai încercat să folosesti Patentul pe post de ciocan?

Ai încercat să tai sârmă groasă cu un Patent?

Toate acțiunile pe care le poate face un Patent intră în categoria „SĂ REZOLVĂM PROBLEMA”. Și o vei rezolva. Cu repercusiuni asupra muncii tale și a calității ei. În alte industrii, în care Vindecarea sau Repararea pacientului este la fel de importantă, nu există instrumente de acest tip. În medicină, de exemplu, nu există „Patent” bun la toate. Există medici, specialiști și instrumentar specializat. Și Șansă. Și Fler. Și Vocație.

Plecând de la instrumente, mai există
Atitudinea de tip „Patent”

Trecând peste acele acțiuni din marketing care par atât de la îndemână și „atotrezolvatoare” în materie de vânzări, nu avem cum să nu remarcăm faptul că încet, încet, aceste caracteristici „de mântuială” se transformă în atitudini.

Întrebările ce apar tot mai des în mintea „finanțatorilor” de acțiuni de marketing sunt din sfera „Cum facem repede o campanie ieftină?” în locul întrebărilor din zona „Cum facem o campanie care să ne ajute să vindem sănătos?”.

Totul începe de la un Patent care ne dă o falsă impresie că putem rezolva singuri lucrurile, fără profesionalism sau profesioniști. Ne îmbătăm cu dorința de succese imediate și ne dezvoltăm abilitatea de a nu mai vedea problemele din jurul falsei rezolvări. De la această beție până la momentul în care ne vom considera invincibili în marketing, momentul în care ne vom dedica religiei bagatelizării marketingul-ui, mai este un singur pas.

Așa cum știm că e nevoie de acțiuni concrete și repetate de ecologie pentru a ne salva Planeta, așa cum am învățat că mâncarea din fast-food-uri nu e bună nici pentru noi, nici pentru copiii noștri, așa cum știm că suntem prea săraci să ne permitem lucruri „ieftine”…

Așa trebuie să ne aducem aminte că succesul companiei noastre, cu bani adevărați și sănătoși, se poate realiza doar cu ajutorul acțiunilor de marketing bine gândite și bine planificate.

Dă share și prietenilor tăi!