ianuarie 15, 2020

Dă share la acest video

ÎȚI RECOMAND SĂ VEZI ȘI:

Vei plăti ca să înveți

N ai cum să scapi.
Inevitabil, cumva, tot vei „plăti” ca să înveți. E absolut incredibil de prostesc să crezi că NU vei plăti.
Cel mai mult îmi „plac” cei care cred că li se cuvine sau cei care consideră că e dreptul lor să li se ofere învățare.
Băăă, nu e așa! Nu e un drept să înveți ce trebuie, e un drept să ți se ofere o educație… mai mereu una neconformă cu viața și de cele mai multe ori depășită de realitate.

Toți plătim! Nu doar eu, nu doar tu. Și o facem cu drag căci e savuros să înveți ce trebuie. Înnebunesc de plăcerea pragmatismului atunci când știu că am plătit pentru ceva care îmi e de folos acum, în timpul corect și pentru nevoia pe care o am.

O carte, un curs, o discuție, un articol, un video, o interacțiune. Devenim bogați plătind „puțin” când avem inspirația să investim în ceea ce contează și merită învățat.

La fel, de cealaltă parte, urăsc să învăț „latină” în secolul 21. E o metaforă. Latina o fi frumoasă, dar nu sunt nici arheolog, nici popă catolic și nici nu citesc cărți într-o asemenea limbă. A învăța lucruri care erau valabile acum 10 ani mi se pare cea mai mare pierdere de timp. Și, da, nu ignor bazele, mereu valabile indiferent de veac. Mă distrează însă că cei care definesc bazele sunt subiectivi și, de multe ori, rău intenționați. Încă îmi aduc aminte anii pierduți încercând să învăț trigonometrie avansată sau ecuații integrale, în contextul în care de la ecuațiile de gradul doi și regula de trei simplă am dat semne clare că nu mă mai interesează subiectul. Dovada? În viața mea adultă, datorită meseriei pe care mi-am ales-o, nu am avut niciodată nevoie să știu să extrag rădăcina vreunui număr sau să știu să rezolv vreo matrice simetrică. Nu știu cum să zic, dar îți dai seama? Niște profesori în generală și liceu s-au chiar CHINUIT să mă învețe lucrurile astea de care nu am avut niciodată nevoie. Și sper să nu am nici în viitor.

Câți dintre noi încă acceptăm acest lucru? Să fim învățați lucruri neconforme cu viața noastră.

La fel și în viață profesională, cât și cea antreprenorială, când profesorii cu diplomă, care ar trebui să ne învețe meserie și business sunt atât de deraiați de la realitate încât îți faci mai mult rău ascultându-i.

Vei plăti timp să cauți ce să înveți!
Vei plăti bani să înveți cum trebuie de la mentori… pe lângă faptul că vei plăti timp să afli care dintre ei nu sunt țepari.
Vei plăti energie și motivare învățând din greșelile tale.
Vei plăti și timp, și bani, și energie permițându-ți să ai eșecuri majore.

Și e normal să plătești. Pentru că nimic valoros nu e gratuit în viața asta.
Poate aerul pe care îl respirăm, dar cu siguranță nu e o idee bună nici pe acela să îl considerăm cuvenit.

Dă share și prietenilor tăi!