Analogia cu semințele

Dacă ai pământ îți vei dori roade.
Nu ai cum să ai roade dacă nu pui sămânță în pământ.
Sămânța nu se va prinde dacă nu o vei uda, dacă nu o vei ajuta, dacă nu o vei îngriji.
Și dacă ai făcut toate astea, nu există garanții. Poate că va fi secetă, poate vor fi inundații sau vei avea ghinionul unei semințe bolnave. Insuccesul tău va avea întotdeauna scuze. În final însă, vina e tot a ta pentru că, în cele din urmă, pământul tău nu a dat roade.

La fel se întâmplă și în afaceri

Majoritatea dintre noi luăm semințe dubioase, poate cele mai ieftine, poate de la persoane care nu au nimic de-a face cu semințele. Cum să plătești pe cineva să vină să vadă zona în care îți este pământul, să analizeze tipologia climatică, să îți facă analiza solului? „Lasă, măi, că eu știu cel mai bine. Nu am bani de așa ceva.” Culmea este că în momentul în care recolta e zero, toată lumea spune că „Am băgat o groază de bani!”. Deci bani întotdeauna sunt. Trebuie să înțelegem însă că e mai profitabil să nu însămânțăm 150 de hectare, ci 10. Să investesc în studiu, în consultanță și în securizarea investiției, în elementele care anulează contextele negative care s-ar putea ivi: să faci irigații, să faci sistem anti-inundații, să investești în soluții antigrindină, să cauți produse sănătoase pentru stropitul anti-dăunători, etc.

Și așa, nu există garanții. Bătălia este să minimizezi contextele negative și nu să fii sigur de recoltă. Nu ai cum să fii sigur.

Și așa, dacă ai o recoltă bună, nu înseamnă că vei avea profit, nu înseamnă că vei fi bogat. Trebuie să cauți cumpărători, să negociezi, să îți vinzi marfa mai scump decât te-a costat, să ai soluții alternative (dacă ai grâu mult, iar prețul pe care îl primești nu îți acoperă costurile, poate e cazul să investești într-o moară astfel încât să crești prețul grâului tău transformându-l în făină).

Soluții există! Câteodată trebuie să plătim pentru ele. De ce? Pentru că soluția pe care tu nu o ai îți va crește șansele de reușită. Care e alternativa? Să faci totul după ureche? De ce să te joci încercând?

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Photo: http://thisguysthoughts.wordpress.com