Este un articol pe care de mult plănuiesc să îl scriu. Nu știu exact de ce nu l-am scris. Mi se părea complicat de definit acel „versus” care s-a încetățenit atât de tare în piață. Cele două entități nu sunt dușmani. Șefii companiilor nu înțeleg însă acest lucru. Hai să o clarificăm!
Foarte multe companii cred că cei doi termeni sunt incompatibili. O întrebare pe care o întâlnesc des este „De ce aș angaja un consultant de marketing extern când am deja angajat un specialist de marketing în companie?”. Răspunsul este foarte simplu, iar companiile care pun această întrebare compară merele cu perele. Ador zicala asta românească.
Directorul tău de marketing este un specialist de marketing al companiei tale. Dacă ar fi să facem împreună o analogie cu un restaurant, este bucătarul tău. Dacă compania ta își permite să dea 4.000 – 6.000 de euro pe lună unui astfel de bucătar atunci îți vei permite unul cu 3 stele Michelin. Dacă îți permiți în schimb să dai „doar” 1.000 – 2.000 de euro atunci vei face următoarea chestie (care se face de când lumea în orice industrie): angajezi un bucătar Michelin să îți conceapă, să îți creeze meniul, să îl instruiască pe bucătarul tău și deci să ieși mai ieftin dar să ai totuși o direcție specială implentată de un expert care să îți ajute compania să răsară.
Atenție! Mare atenție! Asta nu înseamnă că directorii de marketing sunt mai slabi ca și consultanții de marketing. Totul e în funcție de buget. Îți permiți sau nu îți permiți un expert de marketing. Repet, în mod normal ar trebui să angajezi atât a un director de marketing, cât și a un consultant expert de marketing. E la latitudinea acestui director de marketing dacă vrea să evolueze înspre „3 stele Michelin” sau nu. Nici un director de marketing NORMAL LA CAP nu va refuza să învețe de la un expert. Nu ai cum să refuzi. Ceea ce înveți de la consultantul ăla de marketing nu înveți în nicio facultate, în niciun program de MBA.
Consultantul de marketing are avantajul de a se lovi în același moment cu diferite proiecte, din diferite zone de activitate. Situația lui este identică cu a unui culturist care își antrenează toate grupele de mușchi. Pe de cealaltă parte, directorul de marketing serios are avantajul de a cunoaște în detaliu compania. Nimeni, niciun consultant nu va putea să își însușească toate detaliile unui business specific decât în contextul în care este consultant o perioadă mai lungă de timp. Directorul de marketing este câteodată poate prea aproape de problemă. Așa se întâmplă întotdeauna – nu vezi pădurea de copaci. Asta nu înseamnă că tot la 2 ani trebuie să îți concediezi directorul de marketing.
A colabora cu un consultant nu e totuna cu a lucra cu o agenție!
Consultantul este un arhitect al unei construcții. Este o persoană care intră în niște detalii care îți vor permite să emiți niște livrabile care te vor ajuta să pui corect la lucru o agenție. Da, există agenții care au în organigrama lor o astfel de persoană. Sunt rare cazurile pentru că acești oameni sunt scumpi de „ținut” ca angajați. Consultantul ăsta nu e un super-director de marketing, e doar o persoană care stăpânește foarte multe domenii în același timp – știe și parte de management, și lucruri legate de financiar-contabil, și de design, copywriting, social-media, webdesign, programare și dezvoltare web, producție tipografică, vânzări, distribuție, merchandising, resurse umane, etc. – iar astea pe lângă partea de marketing și branding, în care este expert.
Apropos de lucrul cu o agenție, este chiar indicat să nu contactezi agenția pe care ți-o dorești decât după ce contactezi consultantul. Agenția te va iubi pentru asta pentru că atunci când se va întâlni cu tine va avea la îndemână tot ce are nevoie – buget, plan de marketing, calendar de activități, analizele SWOT făcute ca lumea, analiza competitorilor relevantă, USP-urile pregătite, direcțiile de comunicare, strategia generală a vehiculelor, sincronizările ce trebuiesc făcute, milestone-urile ce trebuie respectate și multe altele.
Am nevoie de amântrei? Da!
Fiți creativi, în fiecare zi!
Comenteaza