În general, soluția pentru supraviețuirea companiei constă în găsirea unei modalități de a crește vânzările. Toți ne dorim vânzări. E normal să fie așa. Din păcate, soluțiile durabile în această direcție se obțin prin rezolvarea problemelor reale din companie.
La ce mă refer? Ce vreau să spun?
Există soluții rapide de a crea un val de vânzări rapide. Sunt șiretlicuri ale meseriei de marketing. În fiecare domeniu de activitate, pentru orice produs sau serviciu, există așa numitele „injecții de adrenalină” pe care poți să le administrezi unei companii pentru a obține rapid rezultate palpabile – vânzări. În viața reală se poate întâmpla la fel: dacă vrei să ai chef de lucru „instantaneu” bei două doze de Lup Nebun și, în câteva zeci de minute, vei simți că poți muta munții.
Aceste mici șiretlicuri sunt acțiuni de marketing pe care cu toții le știm: promoțiile 2+1, 33% gratis, 70% discount, ș.a.m.d. Aparent acestea se aplică doar părții de retail. Crede-mă! Există astfel de acțiuni în orice domeniu.
Problemele care apar în mod sigur:
- Clienții te consumă doar pentru Promoție, pentru șiretlic – acesta fiind singurul lor argument de cumpărare;
- Clienții își vor dori permanent același tratament – nimeni nu înțelege de ce îl privezi de promoția respectivă: „Eu vreau 2,5 litri la preț de 2 litri! Și ce că nu mai este Crăciun? Și ce că nu suntem în perioada Paștelui?”
- Argumentul declanșator al vânzării nu este unul care să avantajeze „construcția brandului” – în momentul în care prețul este argumentul principal de cumpărare atunci lumea cumpără o simplă marfă și nu un brand.
Nu îți baza strategia medie și lungă pe aceste șiretlicuri. Nu aceasta este Calea reală prin care poți să ai succes ca și business. Cel mai greu lucru pentru un manager de companie este exercițiul de a recunoaște adevărata problemă. Oricare ar fi aceasta! Atunci când nu există vânzări într-o companie motivele nu sunt legate de „lipsa promoțiilor” ci de faptul că există probleme legate de produs, rețea de distribuție sau comunicarea publicitară a acelor produse.
Adevărul iese întotdeauna la iveală!
Poți să te minți cât vrei tu, dar adevărata problemă, pe care o știi și ești conștient că există, se va accentua și îți va distruge afacerea. Nu îți permiți să te faci că ea nu există. Dacă chiar nu îți dai seama care este această Problemă, stai liniștit! Închide ochii, respiră și ia-o de la capăt: „De ce nu vând suficient încât să îmi scot cheltuielile?”
3 posibile probleme
- Produsul nu are nimic care să îl recomande – ai copiat și tu o idee de la alții pe principiul „Dar ce? Eu nu pot?” – Ba poți! Tu poți orice! Sincer! Ideea este că poate piața este deja saturată, poate nu prezinți credibilitate, poate că argumentul „primului venit” contează foarte mult– REINVENTEAZĂ-TE! – întotdeauna poți să faci o pâine mai bună, o apă plată mai bună – lucrează la partea de creație sau la partea de „ceva în plus”
- Distribuția este „handicapată” – produsele tale le găsesc uneori pe raft, alteori nu. Păi ce facem? Adică ai un produs bun și nu ești în stare să mă servești? Crezi că am răbdare până te întelegi tu cu Nu-știu-cine?
- Ai un produs bun și nu știe nimeni că el există – de ce te încrâncenezi să crezi că produsul se va vinde de la sine? De vreo 100 de ani, cei care au avut succes nu s-au bazat doar pe acest lucru – un produs bun nu înseamnă vânzări garantate. Mai fă un efort și investește în promovare. E singura modalitate. Folosește tactica „cercurilor concentrice” – investește la tine în oraș, când obții rezultate investește în promovarea produsului tău din orașul vecin și tot așa.
Nu a fost prost cel care a spus că dacă știi să identifici problema atunci ai rezolvat-o pe jumătate. Cere ajutor, caută soluții și rezolvă ADEVĂRATA problemă. Altfel, te „rezolvă” ea pe tine!
Fiți creativi, în fiecare zi!
Foto: http://teachmama.com
Comenteaza