Foarte multe companii își pun această întrebare și o completează cu aspectul mărimii afacerii lor – „Branding-ul este pentru companii mari, cu pretenții. Eu nu sunt suficient de mare ca să am nevoie de așa ceva. Nu am ajuns la stadiul acela.”
De fapt nu contează cât de mare ești ca și companie, ci cât de mare îți dorești să fii.
Răspunsul este NU.
Nu trebuie să îți faci branding. Nu ai nevoie, imperativ, să faci investiții în așa ceva. Pe cuvânt! Dacă trebuie să îți pui întrebarea asta, atunci răspunsul este: categoric nu.
Te rog însă să fii sincer cu tine însuți, în calitate de proprietar de afacere sau de director general. Motivul pentru care nu ai vrea să investești într-o strategie de branding nu se găsește în următoarea listă:
- „Sunt prea mic. Nu e cazul… încă”;
- „Nu am bani la dispoziție pentru așa ceva. Am alte priorități acum”;
- „Am investit în logo și cred că e suficient ca să avem un brand”;
- „Nu avem nevoie de așa ceva pentru că noi avem un brand deja. Nu putem plăti pe cineva ca să ne învețe, vezi Doamne, să dobândim ceva ce deja avem.”
Niciunul din posibilele motive menționate în lista de mai sus NU ESTE VALID.
Singurul motiv pentru care o companie nu investește în branding este pentru că
NU ÎNȚELEGE CE ÎNSEAMNĂ,
CÂT VALOREAZĂ ȘI
CÂȚI BANI ÎI VA ADUCE.
La modul general vorbind, să dai bani pe ceva ce nu înțelegi „ce face” este extrem de dureros. Sunt de acord cu asta. Nici eu nu mi-aș cumpăra ionizator de aer pentru dormitorul meu. La ce să dau 400 de euro pe un aparat care seamănă cu un odorizant de cameră? Nu înțeleg ce face. DA! Am auzit că e bun, că e o chestie OK, dar fără să înțeleg ce face, cum face și de ce mă ajută exact, tind să cred că e țeapă. Sunt atât de multe produse pe care dacă le-am cumpăra ne-am face viața mai ușoară! Cât de importantă este o pereche de pantofi confortabilă, un prosop de calitate, o saltea făcută special pentru tine. Ce vreau să spun este că ne întâlnim în fiecare zi cu oportunitatea de a cumpăra „mai bine”, de a ne face viața mai bună, mai ușoară sau mai confortabilă. Singura barieră, singurul lucru care ne oprește în a face asta este NEÎNȚELEGEREA.
Nu știu dacă ai nevoie de o saltea de 1000 de euro. Du-te studiază, vorbește cu un nene chiropractician și vezi ce zice. Sunt sute de pagini de internet care vorbesc despre legătura dintre tipul de saltea și poziția în care dormi. Având în vedere că îmi dorm 1/3 din viață aș investi în orice care mi-ar face somnul mai odihnitor: în saltea super „nu-știu-cum”, în jaluzele care fac întuneric bezna, în perne „nu-știu-de-care”. Dacă înțeleg de ce, cum și pentru ce, aș investi.
Revenind la branding:
„Sunt prea mic. Nu e cazul… încă.”
Tocmai atunci când ești mic, ca și companie, brandingul tău este cel mai relevant. Aduce cel mai rapid rezultate palpabile – ÎN BANI. Momentul este perfect pentru că nu ai apucat să investești în prostii, în instrumente făcute după capul tău sau la îndrumarea „prietenilor”. Faptul că vei face de la început ceea ce trebuie, este cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla. Corecturile sunt Mama Cheltuielilor inutile.
„Nu am bani la dispoziție pentru așa ceva. Am alte priorități acum.”
Nu știu ce afacere ai, dar nu prea îmi vine în cap vreo entitate comercială care să nu traiască din: vânzări sau alt gen de conversii (adică să transformi un non-client în client). În toate afacerile pe care le-am întâlnit, prioritatea numărul 1 era „făcutul de vânzări”. Brandingul ajută toate activitățile de marketing să „cânte” aceeași melodie, pe gustul publicului țintă și al companiei. Brandingul e și dirijorul, și partitura după care se realizează această Cântare care, de fapt, îți încântă buzunarul – adică produce bani. Nu vrei bani?
„Am investit în logo și cred că e suficient ca să avem un brand.”
Bravo! Și eu m-am machiat azi dimineață (băiat fiind) dar de aia nu cred că prin asta lumea o să îmi ceară autografe, crezând că sunt Boy George. Și mai bine, citește te rog un întreg articol scris pe tema asta: „Un logo este roșu, un brand este cald”.
„Nu avem nevoie de așa ceva pentru că noi avem un brand deja. Nu putem plăti pe cineva ca să ne învețe, vezi Doamne, să dobândim ceva ce deja avem.”
Din păcate, această frază este începutul sfârșitului pentru tine. O astfel de „lipsă de preocupare” înseamnă moartea sigură a brandului tău, dacă el chiar există, și mai ales a afacerii tale. Când ești adeptul ideilor de genul „Produsul meu se vinde de la sine” sau „Luna viitoare mai lansăm un brand” atunci din păcate te încadrezi perfect sub eticheta „Nu știu ce e ăla branding”. Asta nu e nicio problemă. Se poate rezolva. Gratis (spun asta ca să nu crezi că vreau să îți vând ceva). De aceea există acest blog – să învățăm împreună ce înseamnă asta. Și eu mai am de învățat și tu. Ce contează este să conștientizezi că ai nevoie.
Dacă tot îmi repet că nu am nevoie de ajutor, pentru că sunt încăpățânat și prea mândru să accept de la altcineva atunci… voi muri. Ca și business! Rapid și nedureros, dar asta se va întâmpla.
Pot să îmi fac branding singur, gratis?
Bineînțeles. Nu ai nevoie de niciun fel de școală de specialitate – îți promit. Te-ar ajuta, e drept, dar nu e obligatoriu. Nu ai nevoie de nimic altceva decât de disciplină, logică și sinceritate. Nu am cum să îți spun despre „Cum să fac asta” nu pentru că nu vreau ci pentru că sunt convins că nici matematica nu ai învățat-o citind un singur articol undeva. Îți promit însă că vei afla citind acest blog ori de câte ori ai ocazia (și ar trebui să îți faci timp pentru că asta face parte din Disciplina de care îți vorbeam). Dacă îți este mai ușor să te „obligi” să citești articolele ce le public aici abonează-te la Newsletter. Vei primi prin e-mail tot ce apare nou.
Fiți creativi, în fiecare zi!
Comenteaza