Ieri, sâmbătă 11.02.2012, am avut plăcerea să discut cu 20 de bloggeri din Cluj, Baia Mare și Alba Iulia în cadrul celui de-al 4-lea eveniment „DinONinOFF” organizat de TVdece. Este prima mea participare, în calitate de speaker, la un eveniment exclusiv despre on-line și, îți spun sincer, că a fost una dintre cele mai mari provocări din ultimii ani.

Să faci o prezentare despre blog branding nu este tocmai ușor, mai ales că în România lucrurile privind acest concept sunt destul de „la început de drum”. Știu că nu pare, dar mulți bloggeri abia încep să realizeze nevoia de a aborda dezvoltarea mai controlată a activității lor.

De ce au fost doar 20 de bloggeri

Pentru că mi-am dorit foarte mult să vorbesc cu fiecare participant în parte. Nu să îl ajut, ci să mă ajute ei pe mine să înțeleg mai bine nevoile și așteptările lor de la ei înșiși. Am insistat mult pe acest număr redus de participanți și, deși mi-aș fi dorit doar 14 participanți, am înțeles și am acceptat cifra de 20, propusă de Zicu și Florica. Îmi cer scuze tuturor bloggerilor care și-ar fi dorit să participe și îi rog să mă ierte. Din punctul meu de vedere a fost exact așa cum mi-am dorit: am învățat „câte ceva” extrem de important și valoros, de la fiecare participant cu care am vorbit.

Despre ce a fost prezentarea

Am sa încerc să extrag doar două idei din prezentare, lăsându-i pe cei care au participat să îți dezvăluie mai multe (sau mai puține).

Blogul trebuie să te reprezinte întru totul și, deopotrivă, să le facă viața mai bună cititorilor – prin „viață mai bună” însemnând orice: să distrezi, să informezi, să educi, să clarifici (prin opinia ta) problemele relevante pentru cititori. Având în vedere că nimeni nu își face blog pentru a nu fi citit, ca și blogger ai nevoie să încerci mereu să rezolvi această ecuație: TU + CONȚINUT = (VIAȚĂ>BUNĂ)*CITITOR.

Deși, prioritatea ta este să ajuți cu ceva cititorul, ca și blogger trebuie să ai în vedere și Faima, și Banii. E bine să le ai în vedere și nu neaparat să ți le dorești, și astfel să îmbunătățești blogul tău și deci să „ajuți mai mult”.

Cei care au participat

Mulțumesc Floricăi și lui Zicu pentru organizare. Mulțumesc celor de la Best Western Plus Fusion Hotel  pentru găzduire. Le mulțumesc încă o dată celor care au făcut efortul de a veni la eveniment și care au avut răbdarea de a mă asculta:

(în ordinea înscrierii la eveniment)

 1. Dan Ciulea – www.ciulea.ro
 2. Gabriel Oana – www.gaben.ro
 3. Alexandru Tabalaie – www.injineru.ro
 4. Oana Olaru Zainescu – www.zaineasca.ro
 5. Cristian Gog – www.cristiangog.ro
 6. Sigina Pop – www.sigina.ro
 7. Lorand Minyo – www.lorandminyo.com
 8. Marian Hurducas – www.marianhurducas.ro
 9. Raluca Moisi – www.ralucamoisi.ro
 10. Marius Rusu – www.mariusrusu.ro
 11. Andrei Dobra – www.makavelis.com
 12. Mirona Pascu – www.mironeasca.com
 13. Andrei Aronet – www.aronet.ro
 14. Ioana – www.rozsaunu.ro
 15. Both Oana – www.spi-oana.org
 16. Tibi Farcas – www.tibifarcas.ro
 17. Cristina – http://blue4inna.wordpress.com
 18. Andrei Talos – www.andreitalos.com
 19. Alex – www.alecs.eu
 20. Katai Robi – www.katairobi.net

Spuneam la final că bloggingul sortează mai bine oamenii. Pe majoritatea celor menționați mai sus îi citesc de ceva vreme. Faptul că acum i-am întâlnit pentru prima oară mi-a confirmat un lucru: îi știam deja. Pe puțini i-am recunoscut după poze, însă pe toți îi cunoșteam ca și caractere. Ăsta e farmecul bloggingului: cei care scriu își deseneaza prin texte, cu sinceritate inevitabilă, propriul portret. Sunt onorat că i-am cunoscut și în persoană.

Fiți creativi, în fiecare zi!