Mă uit cu drag la mulți oameni care reușesc, aparent fără nici un fel de efort, să se mențină în postura de învingători. Îi găsești în toate domeniile. Atenție, nu mă refer la momentul când cineva trece pragul către succes, ci la faptul că rămân acolo și confirmă.

SUCCESUL INIȚIAL

Există două feluri de astfel de succes. Cel „dintr-o dată”, care nu înseamnă însă „peste noapte”, și cel molcom, care se maturizează la foc mic, asemenea unei cirobe de fasole cu afumătură facută pe ceaun.

Legat de primul tip, după „faza cu Instagram” (cumpărarea neașteptată a acestui softuleț de către Facebook) s-a vorbit foarte mult despre lipsa de temei a ideii de „Succes peste Noapte” – și eu sunt adeptul acestei teorii, de câțiva ani buni. Nu cred că există acest „Adhocism profesional”. Poate că greșelile și eșecurile fac parte din procesul de devenire și te pregătesc pentru succesul „mai spontan” al altor proiecte noi, create însă sub imperiul unei experiențe puternice de „suflat în iaurt”, de citit clienții și nevoile lor, de „orice alt element” care te învață să ai succes. Poate că este vorba despre o Lege Universală care nu îți permite să ai succes decât atunci când ești cu adevărat pregătit, când meriți profesional să fii încununat cu așa ceva.

Succesul trebuie plătit cu muncă, cu stăruință și efort. Cât de mult din toate acestea? Se pare că de 2 ori mai mult decât putem să ne imaginăm la început de Drum (asta este dintr-un desen animat cu bufnițe – călăuza le spune drumeților că trebui să zboare înspre largul mării pentru ajunge la destinație, iar ca să le dea o estimare vis-a- vis de distanță le spune ”Când nu veți mai putea, când veți fi epuizați, când nu veți mai putea să mai dați nici măcar o dată din aripi, atunci veți fi la jumătatea drumului” – pe cuvânt că așa este și cu Succesul). Cel mai bine este, dacă ai puterea să faci lucrul ăsta, să nu te gândești la momentul Succesului, să nu aștepți „Declicul”/ Transformarea, să nu te uiți în fiecare dimineață pe vizorul ușii sperând că Succesul a apărut.  E nevoie de Noroc? Sunt convins că da! Norocul ți-l faci singur? Sunt convins că nu. Și Puterea Divină în care crezi, și tu personal aveți un cuvânt de spus la acest capitol.

Al doilea tip, succesul inițial treptat are loc aproape fără să îl simți. Este reprezentat de suma micilor succese care nu te dau pe spate dar care, puse cap la cap, te definesc ca fiind o persoană de succes. Acest tip de succes are o doză destul de mare de subiectivism – pentru unii o mărire de 10% de salar și aprecierea șefului reprezintă succes, pentru alții primul milion de dolari din cont este reperul pentru împlinirea profesională. În acest caz există un șiretlic de cuantificare – să stabilești acum ce înseamnă Succesul pentru tine într-un mod extrem de pragmatic și de realist. Spune cu voce tare sau scrie-ți undeva exact descrierea Pragului tău și atunci, în momentul în care se va întâmpla, vei bifa pur și simplu metamorfozarea ta la statutul de Persoană de Succes. Astfel, vei puncta momentul fără să te îndoiești și vei putea defini următorul nivel.

SUCCESUL SUSȚINUT

În momentul în care accepți faptul că ai succes este foarte important să îmbrățișezi acea încredere care îți va permite repetarea continuă a elementelor care definesc pentru tine Succesul. Nu e ușor, dar nici dificil nu este. Ai reușit o dată, ce te împiedică să continui? Uită-te la Madonna, uită-te la Mourinho,  uită-te la Seth Godin, uită-te la oricine care, din punctul tău de vedere, este demn de exemplu.

Alternativa o constituie Frica materializată în întrebări pe care ți le adresezi de genul „Oare pot să repet isprava?”, „Oare dacă fac aceiași pași voi mai avea încă o dată succes?”, ș.a. Dacă îți pui asemenea întrebări, poți numi acea stare „lipsă de încredere”, o poți numi „provocare continuă” sau o poți numi „succes in progress”.

Foarte multe persoane au nevoie de 4-5 confirmări ale Succesului personal pentru a intra în starea de ”Bineînțeles că voi avea succes!”. Există inclusiv persoane care, indiferent de numărul confirmărilor propriului succes, tot se consideră Neîmpliniți profesional. La fel, există foarte buni profesioniști cărora nu le pasă de niciun fel de Praguri, de Etichete sau de Analize ale Performanței. Succesul poate fi așadar o stare de fapt, un țel sau o simplă raportare la insuccesul altora. Noi trebuie să decidem astfel încât să ne bucurăm de călătoria noastră profesională.

Fiți creativi, în fiecare zi!

Foto: Achievement sponsorizată de Stockfresh