Felicitări! Este una dintre cele mai grele meserii dintr-o agenție. În general, lucrul într-o agenție, indiferent de poziția pe care o ocupi este o experiență extrem de frumoasă. Copywriting-ul nu face excepție!
Primul lucru pe care trebuie să îl știi…
…este cum se scrie. Fără glumă! Am primit, ca și angajator, cel puțin de 4 ori CV-uri în care persoana care își dorea un loc de muncă pe poziția de „copyrighter”. Deși nu este un număr mare de cazuri, prefer să îți spun, să fii atent la acest detaliu pentru simplul motiv că nu vei ajunge nici măcar la interviu cu o astfel de greșeală. Așadar ești „scriitor de texte”, adică copywriter.
Ce te-ar ajuta să ocupi o astfel de poziție?
EDUCAȚIE
Mulți spun că un liceu sau o facultate de profil uman ți-ar fi de ajutor. Sincer, am întâlnit copywriteri excepționali cu studii la Poli, Info sau alte chestii „reale”. Așadar nu cred că este o regulă. Ce este important este să iubești lectura, scrisul și să gasești extaz în a imagina prin text si imagine idei.
Ar trebui sa recunoști această pasiune pentru Litere prin faptul că poate ai citit toate Lecturile Obligatorii din școală și liceu, că îți scriai singur compunerile și comentariile la literatura română, că te pasionau eseurile de la filosofie, că te pasiona logica, psihologia și adorai limba română. Viața, părinții sau diferitele contexte ne fac, nu de puține ori, să ignorăm astfel de pasiuni din tinerețe și astfel ajungem ingineri sau informaticieni și, în cele din urmă, copywriteri.
PERSONALITATE
Am întâlnit copywriteri cu toate tipurile de personalitate definite în manualele de psihologie. Așadar nu există colerici mai buni sau melancolici mai puțin potriviți pentru meseria asta. Sufletul și mintea ta te vor ajuta dacă sunt setate:
– Pentru a accepta criticile indiferent de ambalajul în care îți vin (cu drag sau agresiv) – livrabilele muncii tale fac obiectul unei analize extrem de subiective. Există foarte multe situații de „Nu îmi place/ Nu e bine” unde ingredientul „De ce?” nu există din simplul motiv că nu există.
– Atenția la detalii inutile pe care reușești să le asamblezi în compoziții logice și extrem de potrivite;
– Răbdare multă investită în 3 direcții principale:
- În studiul individual și pregătirea continuă – până la pensie;
- În partea de cercetare, analiză de brief și de experimentare de teritorii cognitive ciudate;
- În partea de „de-briefing” – odată ce ești un copywriter profesionist și vei primi un refuz la una din propunerile tale nu înseamnă că îți iei jucăriile și pleci. Este treaba și răspunderea ta SĂ REZOLVI TREABA. Nu există loc de „Dacă nu îi place să mă lase în pace” sau de „Păi dacă nu îmi zice ce nu e bine, eu de unde să știu cum să corectez?”
– Rezistența la stres – crede-mă pe cuvânt, pe cât de mare este orgasmul intelectual în momentul în care îți reușește o frază sau când găsești o idee genială de campanie, pe atât de mare este presiunea la care vei fi supus. În această meserie timpul nu îți este prieten. Niciodată nu este suficient oricât de mult s-ar chinui toți cei implicați în proiect să nu fie așa.
– Trebuie să dai de multe ori dovadă de calm și pragmatism în a renunța la perfecțiune pentru a livra la timp. Mulți nu pot face asta. Mulți nu înțeleg că această meserie este despre a vinde și nu despre a face artă. Nu spun că cele două nu se pot combina, dar e important să cunoști ierarhia firească Universului de Agenție în care te vei afla.
Norocul tău este că, de cele mai multe ori vei primi ajutor fie de la directorul de creație (un fel de șef de-al tău), fie de la account executive sau account planner (depinde de situație) și în general de la colegi. Nimeni nu îți va face însă, munca pentru care exiști.
Cum te pregătești pentru angajare?
PORTOFOLIUL
Pe nimeni nu interesează că nu ai mai lucrat, că ești proaspăt ieșit de pe băncile liceului sau ale facultății. Asta nu este o scuză pentru a nu avea Portofoliu. Ce poate să conțină acest Portofoliu?
- Texte din liceu sau facultate, teme, eseuri, pagini din jurnalul tău, poezii, nuvele, povestiri scurte – alese cu mare grijă (doar cele FOARTE BUNE);
- Rezolvări de proiecte imaginare din zona mai pragmatică a viitoarei tale meserii: ce nume ai da tu unui borcan de gem de prune, ce slogan ai propune unei fabrici de baterii de mașină, ce idee de promovare ai avea pentru un bar numai pentru grași. Aici sunt importante atât creativitatea depusă în a gândi contextele de „Clienți Imaginari”, precum și cea investită în rezolvările tale.
Este 1 și 2. Nu 1 sau 2. Portofoliul tău va cuprinde ambele tipuri de Dovezi Incontestabile ale Creativității tale.
SCRISOAREA DE INTENȚIE
Toți șefii de agenție sau directorii de creație care vor analiza Cererea ta de Angajare vor dori să le spui de ce vrei să lucrezi în agenția lor, sub acoperișul lor. Până și start-up-urile. Nu mai discutăm de agențiile cu renume și vechime. Ce trebuie să scrii în această scrisoare de intenție? Păi, exact aici este secretul. Acest document este ÎNCĂ un test pe care trebuie să îl treci. Scrisoarea ta:
– Trebuie să dovedească faptul că ai studiat agenția, că știi ce face, cu ce se ocupă, ce proiecte o reprezintă și pentru cine lucrează – bineînțeles că nu la modul enumerării acestor informații.
– Trebuie să te prezinte fără să minți – mulți uită să se vândă pe ei înșiși. Nu ascunde informații dar nici nu le transforma în fraze de genul „nu am lucrat în nicio agenție, dar să știți că învăț foarte repede și mă adaptez oricăror situații” – asta nu e vânzare.
– Trebuie să fie îmbrăcată într-o temă, se se afle sub o umbrelă – repet, este o lucrare din partea unui creativ către un om care te va angaja dacă ești creativ.
– Trebuie să o scrii PERFECT gramatical.
CURICULLUM VITAE
La C.V. nu am ce să îți spun decât că e bine să îl menții în direcția informativă – nu ți-aș sugera să îl transformi creativ în rețete, în poezii, în glumițe cu iz narativ, etc. Am întâlnit din toate. E greu să nu dai în clișeism. Nu spun că e imposibil să găsești o formă de prezentare unică a informațiilor din C.V., atâta doar să ai grijă.
Continuarea o găsești aici.
Cum te angajezi? Cum rămâi angajat? Cum devii indispensabil? Cum ajungi printre Cei Mai Buni?
Fiți creativi, în fiecare zi!
Photo: Abstract speaker silhouette by Stockfresh
Comenteaza