După o lungă perioadă de absențe „motivate” și de faptul că ultimul Proiect din Vis s-a concretizat – cel pentru Gog, FantasmaGOG – revin cu un alt proiect virtual pe care l-am visat în mod repetat. Cel al Ziarului Financiar.


Sunt mare cititor de știri de pe ZF.ro atât on-line, cât și de pe Twitter. Din cauză poate că văd  sigla de câteva ori pe zi am uitat să mă „leg” de ea mai devreme. Încep cu „Leul”. Nu mi-a plăcut niciodată deși poate că este un desen făcut de cineva faimos sau dintr-o sursă cu încărcătură istorică mare. Nu știu, dar și dacă ar fi așa tot nu mi-ar crește mai mult aprecierea față de acest simbol care cred eu ar putea arăta mult mai bine.

Am o problemă și cu modul în care este folosit pe negativ, adică pe fundal închis. Nu numai că nu mai înțelegi că acolo e un Leu (animal), dar ai parte și de o oarecare agresare vizuală în momentul în care încerci să îl deslușești.

De font nu am ce să mă leg. Ce am încercat să fac însă în Visul meu este să mă concentrez mai mult pe sintagma „ZF” pe care ziarul chiar o folosește la greu (și la capitole, și în evenimente organizate de ei) și să o îmbrățișez ca pe o evoluție normală a logoului. De ce nu?

Astfel:

  • am redesenat iconul astfel încât să „arate” mai normal, să aibă mai multă atitudine în sensul că abordând o perspectivă mai de „jos în sus” am creat ideea de mândru,  de semeț; păi e Regele Junglei Financiare dom’le, nu?
  • m-am jucat așadar cu „ZF” păstrând ideea de serife, dar renunțând la ADN-ul din familia „old style”;
  • am deprioritizat sintagma „Ziarul Financiar”  atât în varianta portrait, cât și în cea landscape (de cap de ziar);
Singurul lucru pentru care m-aș certa este că am șters două reclame care erau în partea superioară a ziarului. Frumusețea cere însă sacrificii. Oricum am ciuntit doar vreo 5% din înălțimea paginii astfel încât cu un pic de remachetare toată bara care este acum sus își poate regăsi locul în corpul paginii.
Astfel de simboluri grafice pot să nu arate bine pe fundaluri închise nici dacă le rogi. Soluția este fie să creezi baza de alb și să folosești sigla ca și acțibild dacă e musai să fie fundalul închis la culoare, fie folosești o culoare și mai închisă decât fundalul (dacă este posibil la modul logic – adică mai închis decât negru nu există), fie folosești alte artificii cum am folosit în imaginea din dreapta pe fundalul negru.

Ideea este să nu te minți, iar sigla să arate cu adevărat lizibil.

Fiți creativi, în fiecare zi.