Pe de o parte există foarte multe companii care nu își fac branding pentru că nu înțeleg care e faza cu astfel de acțiuni planificate. Pe de altă parte, este adevărat, există companii foarte mari și renumite care investesc foarte mulți bani în consultanță, în oameni specializați care să se ocupe de brandingul lor și… degeaba.

Nu este vorba despre „Orice pădure are și uscăturile ei!”

În contextul brandingului steril există doi vinovați (entități): conducerea companiei și agenția sau consultantul extern care se ocupă de această componentă vitală din existența companiei. Mai exact, în momentul în care unul dintre ei sau ambele părți umblă cu sorcova pe tărâmuri ale brandingului unde compania în cauză nu are că căuta, e MARE BAI.

Nu uita:

Brandingul este un set de acțiuni care încearcă să influențeze ceea ce cred cei care te definesc ca și brand: consumatorii.

Nenea Guy Kawasaki spunea, cu gura aurită: Brandul tău nu este ceea ce vrei tu să fie, ci ceea ce emit consumatorii tăi că este (adaptat contextului). „Emiterea” asta înseamnă spus, scris, aberat, iubit, scârbă sau orice cuvânt care definește experiența omului cu tine (companie, produs, serviciu).

Nu ești brand că vrei tu, soția sau mama. Nu tu decizi când devii brand. Nu tu decizi cum va arăta EXACT acel brand. Nici eu nu decid asta și nicio agenție. Consumatorii sunt plini de surprize. Mai ales cei din România. Se pot face prognoze. Se pot pregăti scenarii diverse. Se pot analiza experiențe anterioare. Toate însă nu garantează nimic.

Toate strategiile de branding pornesc de la Realitate. De la ceea ce există în capul, mintea și inima consumatorilor tăi. Nu de la ce ai plantat, nu de la ce îți dorești tu sau agenția să se întâmple.

Până și rebranding-ul nu înseamnă o schimbare de macaz, cutreierat de teritorii noi, ci abordări diferite ANCORATE ÎNSĂ ÎN REALITATEA STĂRII TALE DE FAPT.

De aceea, oamenii care apelează la consultanți de branding încă dinainte (cu multe luni) de a lansa un produs pe piață sunt… geniali. Pentru că dacă de la început pregătești anumite instrumente care îți fac ușoare activitățile de reglaj atunci vei putea fii cât mai aproape de “EXACT CUM VREA OMUL” și „EXACT CUM VREI TU” (ca și proprietar). Cele două sunt inseparabile. Cât de puternic, cât de durabil este brandul tău depinde de acești doi factori: consumator și companie. Oricât de mult ți-ai dori NU POȚI MINȚI consumatorul despre ceea ce nu ești. Poți, ți se va spune să o faci, însă vei obosi și până la urmă adevărul personalității tale și a caracterului tău va ieși la iveală. Întotdeauna acest lucru este EXCELENT. De aici rezultă adevăratele valori de brand. Din acel moment poți să faci branding cu adevărat, real și relevant pentru vânzările tale.

Lasă să țină minte și să știe lumea ce „gust” ai și să afle exact cum „miroși”. Cui ii place bine, cui nu ii place, treaba lor. Important este că cei cărora le va place vor fi reali și convinși de adevăr și nu de falseturi.

 

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto: http://www.brandalleysales.co.uk