Dacă tot am inventat săptămâna asta Ministerul de Marketing (deocamdată el există doar în mintea mea) mi se pare normal ca, în calitate de ministru imaginar, să îi fac și un logo.

Să știi că m-am gândit mult la simbolistică. Ce s-ar potrivi, care ar trebui să fie direcția? Instinctiv m-am gândit că ar trebui să fie ceva care să reprezinte România – o direcție de abordare total greșită pentru că logoul Ministerului trebuie să fie ceva instituțional (respectiv nu trebuia să îl confund cu brandul de țară). Să nu fie sec dar să servească scopului – de a impune respect, de a încorpora un pic de răceala și seriozitate. Asta este, cu asta lucrăm când vine vorba de „stat”.

M-am abținut de la înflorituri, de la heraldici, de la steme și grifoni. Deși mi-ar fi plăcut să mă joc cu așa ceva aș fi riscat foarte mult să jignesc sau să nu reprezint pe cât mai mulți români. Dacă puneam simbolistică de heraldic dădeam înspre regalitate, dacă puneam floricele se crizau fotbaliștii, dacă puneam o ghindă sau frunză de stejar eram imitator, ș.a.m.d.

Am simplificat lista mea lungă de chestii, pe care mi le doream de la logo, la o singură propoziție: Ministerul de Marketing se concentrează pe România.

O frază intermediară cred că era: Ministerul de Marketing se concentrează pe promovarea a tot ceea ce are România, bun sau rău. Deși Ministerul va face multe alte chestii care vor produce bani la buget, am zis că e mai bine să mă concentrez ideologic pe promovare.

Logo Ministerul de MarketingLăsând harta României la o parte, vulturii și alte elemente, am ales ca „România” să fie reprezentată de Tricolor. Am avut nevoie să am un M de la Marketing și să implementez cumva partea de  „mă concetrez/ mă focusez” (urăsc verbul „a te focusa” –nici măcar nu există, deși e folosit de mulți specialiști). Jucându-mă cu formele, am creat litera „M” din spațiul negativ al „vârfurilor de săgeată” și am integrat Tricolorul în „centrul” săgeților pentru a simboliza obiectul de lucru al Ministerului.

Simplu și eficient.

Nu se putea ca Ministerul pe care îl „conduc” să nu aibă siglă. Ce supărare?
Urmează să îmi fac cărți de vizită cu „Dragoș Alexa – ministru de marketing” și să îmi iau un girofar la mașină.

Fiți creativi, în fiecare zi!