Ca și tine, m-am întrebat de multe ori, cum anumite BRANDURI CARE NU ÎȘI FAC BRANDING supraviețuiesc în zilele noastre. Răspunsul e simplu: mașina timpului funcționează cel mai bine… la noi în cap.
Sunt foarte multe exemple. Având în vedere că sunt de părere că acest stadiu de „brand de amintire” este un stadiu final, un fel de boală care duce inevitabil la moartea brandului, nu voi da nume. Asta nu înseamnă că nu le vei putea recunoaște.
– De ce cumperi acest produs?
– Pentru că asta cumpăram și în tinerețe.
– Și nu crezi că există un produs mai bun pe piață?
– Ba da, dar mă simt mai bine consumând acest produs, chiar dacă știu că este mai prost.
Vinovații
În România, sunt încă foarte mulți. Numărul este în scădere dar nu la modul accelerat. Companiile comuniste, cu oameni în conducere care nu știu ce e aia “social media” și cu departamente de marketing care lucrează la normă, se pot bucura și îmbăta cu apă rece încă ceva timp.
Cei care întrețin aceste branduri, în absența unor motive pertinente de branding, sunt persoanele trecute de vârsta a 2-a. Sunt acele persoane pentru care multe companii mai fac reclame apelând la trecut: “Ții tu minte când mâncam înghețata aia, când mancam napolitanele alea, când mergeam la ștrandul ăla și beam sucul ăla?”.
La noi, problema este și mai gravă, pentru că foarte mulți dintre noi ne dorim să trăim în vremuri trecute. Există o presiune fantastică din partea părinților noștri, care sunt promotori insistenți ai vremurilor trecute. Asta face ca reclamele cu “trecutul” să fie folosite inclusiv de brand-uri care ar putea mai mult. Pepsi a făcut vara trecută așa ceva. Pe bune, cred că a fost cea mai închegată campanie a lui Pepsi România de vreo 10 ani încoace. Dar asta nu e o scuză. E normal ca după campanii cu Pepsi și Moș Crăciun Albastru, această campanie să mi se pară ok.
Beneficiarii
Culmea este că majoritatea companiilor care se află în această situație CRED cu tărie că au evoluat, că sunt pe drumul cel bun. Folosesc acest succes temporar de supraviețuire și falsa creștere în vânzări (efectul crizei) atunci când li se propun soluții de reîntinerire, de vindecare. „Du-te măi de aici! Cum îmi spui tu mie că ce fac eu nu e branding, când lumea mă iubește!”. Care lume, nene? Targetul tău trebuie actualizat. Până nu înțelegi că publicul țintă de AZI sunt și clienții tăi, atunci după cum spuneam, vei muri.
Un lucru este SIGUR: aceste branduri sunt alimentate doar de oamenii care le consumă din motive ce țin doar de AMINTIRI. Fără strategii, fără investiții coerente, fără un plan sau vreun simț al ideii de „brand”. La un moment dat, pur și simplu mor, dispar și nu sunt plânse… de nimeni.
Fiți creativi, în fiecare zi!
Comenteaza