În România, anumite categorii de profesii au “interzis” la promovarea clasică. Prin Lege. Pe lângă notarii publici și doctorii sunt, spun eu, văduviți de astfel de instrumente. Mai sunt avocații și, în curând, vindecătorii și ghicitoarele.
Acum, ce-i drept, cei care au făcut Legea nu prea știu ei ce e cu Publicitatea. Notarii sunt mai cuminți. Nu fentează. Doctorii în schimb, au învățat că există metode despre care… Legea nu știe. Acum câțiva ani, doctorii „plăteau” bani grei să apară la emisiuni de genul „Pe muchie de cuțit”, să apară în emisiuni despre sănătate, despre cosmetică. În special doctorii de frumusețe au înțeles cum să „consume” promovarea sau au avut mai mare nevoie de ea.
Eu mi-aș dori să văd cum și-ar face publicitate un chirurg neurolog sau un doctor ginecolog. Fără glumă. Dacă tot se „revoluționează” sistemul medical să mă ajute și pe mine Legea să aleg. Din promovarea clinicilor medicale nu înțeleg decât că sunt utilate, curate și primitoare. Nu asta mă vindecă de boală. Eu vreau să văd un doctor și să îmi spună că are rată de succes de 95%, că a luat premii, că are 23.000 de fani pe Facebook și că pe site-ul lui există o linie directă pentru urgențe, 24 din 24 ore. Aș vrea să văd, cu ajustările de rigoare, chestii de genul „în 30 de zile primești banii înapoi” sau „garanție pe satisfacție”.
Dacă voi fi obligat să îmi fac asigurări de sănătate privată, îmi voi dori să merg la anumiți doctori nu la anumite clinici. Lasă-i dom’le să își facă reclamă! Care e riscul? Să mintă? Păi ce, numai doctorii pot să mintă în reclame?
Cred că și ei ar fi mai protejați, acum se promovează exclusiv prin metoda „din gură’n gură”. Ceea ce e foarte OK, foarte „de încredere” dar destul de subteran. Pe șoptite, pe ascuns. Asta îi face vulnerabili pe doctori în cazul în care cineva îi vorbește de rău. Nu pot să se apere. Nu pot să contracareze.
Nu vorbesc de marii profesori. De doctorii care nu au nevoie de publicitate. Mă gândesc însă la cei tineri care, deși mai capabili sau mai pregătiți decât multe „vedete” ancestrale ale medicinei din România, nu au cum să supraviețuiască până în momentul în care să aibă suficienți pacienți care să „vorbească” în numele lor. Poate că e o soluție să nu mai plece în străinătate și să ne lase să ne vindecăm la ei.
Fiți creativi, în fiecare zi!
Foto: http://www.promedweb.com
Comenteaza