După ce am scris prima parte a acestui articol am avut impresia că am scris în van. Să mă ierți dragă cititorule, dar altcumva decât „negru pe alb” (adică clar) nu știu să scriu. Portofoliul e esențial. Scrisoarea de intenție e vitală. Hai să nu facem debate pe aceste aspecte. Încearcă să le iei de bune și să mă crezi pe cuvânt când îți scriu că „asta e calea” optimă.
Nu m-am născut învățat. Nu m-am născut cu două perechi de „biluțe”. Crede-mă însă când îți spun că, aceste două documente sunt foarte importante. Nu înțeleg de ce ai aborda altfel problema angajării tale pe un post de copywriter.
Continuăm? Bineînțeles.
Cum te angajezi?
Direcția generală a unei astfel de întrebări nu trebuie să te inducă în eroare. Mă refer deopotrivă la modul în care alegi agenția căreia te adresezi, cât și partea ce are legătură cu soluția de a obține angajarea mult dorită.
Pentru cea de-a doua, te rog fă-ți temele. E simplu. GARANTEZ, că dacă ai un portofoliu bun de arătat, pe anatomia menționată, nu vei rămâne șomer mai mult de trei zile. Indiferent de absența experienței relevante, această mostră de creativitate este cea mai bună metodă de a obține interviul „față în față”.
Un lucru este clar. În ciuda aspectelor de Pile, Relații și Cunoștințe (PCR) cu care suntem în mod normal obișnuiți, copywriterii intră foarte rar sub imperiul angajării de dragul angajării. Pe acest sistem sunt mai la îndemână alte posturi mai puțin „bătătoare la ochi” – secretare, office manageri sau persoane responsabile cu curățenia. Acum pe bune, cine crezi că își riscă Bunul Mers al Companiei și Profitul pentru o pilă? Majoritatea pozițiilor dintr-o agenție sunt excesiv de „vizibile”. Puțini își pot permite să angajeze incompetenți pe posturile de copywriting, designeri grafici, accounți sau planneri. În astfel de contexte nu există „Iartă-mă, dar nu mă pricep!”.
Revenind însă la prima, la cum îți alegi agenția, te rog să simți partea de unilateralitate. Tu îți alegi agenția! Tu decizi dacă vrei să faci parte dintr-o anumită agenție X sau Y. Când ești magnific aceasta este atitudinea pe care trebuie să o ai. Nu ești magnific? Nu crezi că ești „Superlativ”? Nu e nicio problemă. Ar trebui însă să știi acest lucru – că „ești bun”.
Agenția în care vrei să lucrezi o vei alege după „chipul și asemănarea ta”, după munca pe care vezi că poartă emblema agenției respective, după atitudinea pe care o îmbrățișează în crearea mesajului de comunicare. E foarte important să alegi, în acest context, cu inima. Sunt puține agenții, de exemplu, în care m-aș vedea lucrând. Nu pentru că sunt fițos, ci pentru că stilul meu s-ar potrivi mai bine cu un CAP, cu un Next sau Leo decât cu un LOWE sau McCann. Este o decizie personală, bineînțeles. La fel cum aș lucra mai degrabă cu un Brandient decât cu un Grapefruit sau Brand Tailor. Este important să înțelegi că niciuna dintre agențiile în care nu aș lucra eu, nu au „o problemă”. Este vorba de „îndrăgostire”. Este vorba despre personalitatea pe care o emană fiecare agenție. Te potrivești sau nu, cu această personalitate? În creație, componenta subiectivă este preponderentă, cu toții știm asta. Tocmai de aceea decizia de a te angaja într-o agenție sau alta, este una subiectivă. Să nu crezi altceva, dragă copywriterule!
Cineva te va dori, te va angaja doar în momentul în care vei demonstra concret aptitudinile tale de a realiza Produse Creative. Foarte puțini au răbdare cu persoanele cu Potențial sau Talent Estimat. Fă-ți temele, prezintă ce este important și joacă-ți cartea așa cum trebuie.
Cum rămâi angajat?
Dacă, Doamne ajută, ai reușit să te angajezi într-o agenție, să fii conștient te rog că este doar o jumătate de bătălie câștigată. Există o vorbă în acest domeniu: „Nimeni nu ține minte decât succesul sau insuccesul tău de la ultimul proiect”. Această propoziție trebuie tradusă prin „Un copywriter profesionist va găsi ÎNTOTDEAUNA soluția potrivită, și nu neapărat genială, pentru orice proiect!”.
Ca și junior-copywriter, dacă vrei să rămâi angajat va trebui să faci cel puțin următoarele:
- Să ajungi cu o oră mai devreme în agenție pentru a apuca să citești cel puțin 5 articole și 5 studii de caz din domeniul tău de activitate (că e vorba despre Ads of the World, Adweek sau Creative Guerilla, nu contează);
- Să faci 5 variante bune când ți se cer doar 2;
- Să dai întotdeauna soluții – nu există „Nu am avut inspirație!” sau „Pentru acest proiect nu mi-a venit nicio soluție!” – pe cuvânt că nu există alternative – trebuie să oferi soluții. Ești un profesionist, ce mama supărării!
- Să înveți Photoshop, nu ca să îi iei locul Art Directorului, ci să poți te exprimi vizual și să testezi practic ideile tale de copywriting.
- Să studiezi piața suficient încât să nu copiezi și să nu creezi din amintiri periculoase cu iz de plagiat;
- Să citești despre Nimicuri – despre timpul de coagulare al sângelui de căprioară, despre prima experiență senzorială a unui guvid, despre moartea bolul alimentar în sistemul digestiv sau despre aroganța sentimentală a unui brutar homosexual. Trebuie să îți intre bine în cap următoarea frază: „Toate experiențele pe care le am îmi sunt sau îmi vor fi utile la un moment dat. Jur!”
- În aceeași notă, să îmbrățișezi rutina de a privi diferit orice aspect al vieții – să te duci cu autobus-ul chiar dacă ai mașină, să cerșești chiar dacă ai bani, să guști un sandwich cu parizer și gem chiar dacă ți-ai permite un meniu KFC, să te rogi într-o moschee chiar dacă ești ortodox, să mergi la înmormântări și să te uiți și să îi asculți pe toți participanții la un asemenea eveniment – pe scurt, să faci tot ce e lumesc pentru a fi pregătit să descoperi genialitatea abordării unice a normalului, neașteptate și logice ÎN ACELAȘI TIMP.
- Să înțelegi, așa cum bine spune fratele meu, că e un job de 24 h din 24 h și că nu ai cum să faci rost de un comutator pe care să-l apeși în speranța că mintea ta de copywriter se va închide la ora 17.
Cum devii indispensabil? Cum ajungi printre Cei Mai Buni?
Sper că îți dai seama, după rândurile de mai sus, cât de complicată este această meserie. Insist pe acest articol. Este nevoie de o astfel de atitudine de siguranță pentru a rămâne angajat într-o agenție de succes și pentru a deveni un foarte bun copywriter.
În primii 2-3 ani vei avea în gât, înțepenit asemenea unei mușcături grăbite, un sentiment de ”Voi reuși oare să găsesc din nou o idee mulțumitoare?”. Ai fi sonat să nu simți asta! Fiecare brief e diferit, fiecare client e ciudat și unic. Culmea este că vei învăța să nu te bucuri de clienți cu „potențial creativ”, ci mai degrabă de clienți cu produse aparent imposibile. Este un lucru normal, stresant și care te va ajuta să respecți orice provocare cu aceeași seriozitate strategică indiferent de entuziasmul colegilor accounți sau bucuria șefilor tăi. Niciun proiect nu este ușor în copywriting, iar dacă este prea ușor atunci înseamnă că s-a mai făcut.
Fii creativ, în fiecare zi! Uimește-i!
Photo: Mismatched shoes by Stockfresh
Comenteaza