Am fost recent în Parcul Central din Cluj – Napoca și, pentru prima dată în ultimii ani, m-am simțit bine ca și Plimbător de ocazie într-un spațiu decent amenajat. Cred că cel mai mult m-am bucurat de faptul că au dispărut gardurile verzi de pe marginea Lacului Chios, un detaliu atât de simplu de făcut și cu un rezultat atât de relaxant pentru că se crează un spațiu deschis extrem de bine venit.
Mă gândeam cât de multă plăcere poți oferi locuitorilor unui oraș prin simpla amenajare a unui astfel de spațiu public. Nu știu cât a costat, nu știu de ce a durat ATÂT de mult pentru ca cei ce conduc un oraș să inițieze o astfel de „igienizare peisagistică”. Poate că mă bucur de ceva ce ar trebui să fie banal, poate că sunt multe alte lucruri de făcut. Ideea este că m-am simțit respectat având la dispoziție un loc unde să mă cert în liniște cu mine însumi, un loc cu verdeață și cu aer curat.
Plecând de la această experiență banală, Ministerul de Marketing ar putea organiza chiar un Concurs Național de Parcuri bazat pe cât de multe check-in-uri se înregistrează prin Foursquare într-o lună. Și așa vorbeam într-o zi cu Marian Hurducaș despre cât de puțin este folosit Foursquare-ul ca și instrument sau vehicul media în promovarea companiilor (eu îi știu doar pe cei de la GimmyBio că au făcut o mică campanie prin acest softuleț). Ei bine, Foursquare-ul s-ar potrivi perfect pentru un astfel de Concurs – costuri zero, suspiciuni față de rezultat zero, ar putea participa deopotrivă atât turiști, cât și locuitori ai orașului – mai tineri și mai emancipați tehnologic, ce-i drept, dar nu neinteresanți.
Nu este nevoie decât de promovarea conceptului „on-spot” la toate intrările în Parc și, foarte important, niciun oraș nu ar fi văduvit de absența mult căutatului brand de oraș. Și așa Alba-Iulia ne bate la fundu’ gol la acest capitol – nu e vorbă, poate că ne-ar bate și la acest concurs pentru simplul motiv că fac ceva, sunt deschiși și cu ajutorul unui Marius Rusu sau Makavelis se și laudă cum trebuie cu asta. Bravo lor! Voi termina în curând și articolul în care vă voi povesti de ce Alba-Iulia este atît de șmecheră la capitolul city-branding.
Așadar:
- Participanți – toate Parcurile publice din toate localitățile României
- Organizator – Ministerul de Marketing
- Parteneri administrativi – primăriile (nu cu bani ci cu binecuvântarea lor, amenajarea și montarea panourilor din Parcuri și gestionarea Premiilor)
- Parteneri sponsori – vor putea să participe doar companii de profil în peisagistică, amenajări urbane sau alte accesorii de Parcuri – nu se vor accepta bani ci servicii sau produse – de exemplu: o companie poate să amenajeze în cadrul parcului o mini fântână arteziană sau un colț din spațiul verde sau pot să instaleze o bancă cu nu știu ce gadget audio încastrat în șezută (chestia unde pui fundul). Va exista bineînțeles un Regulament care să prevină aberațiile, care să descrie exact activitățile ce se pot face astfel încât să nu se distrugă o idee unitară a Parcului. Mai mult, fiecare Primărie poate să nu apeleze la astfel de „ajutoare”. Ce primesc cei care fac aceste investiții în parcuri? Acces la un mini info point electronic, discret amplasat, pe banii Ministerului în zona în care Sponsorul și-a amplasat lucrarea. Acolo își va putea pune ca informații de promovare ce va dori mușchiul lui (date de contact, oferte, orice tip de comunicare multimedia cu scop de promovare). Bineînțeles că pentru 3 mp de gazon nu va fi cazul unei astfel de investiții.
- Cine câștigă? Parcul care strânge cele mai multe check-in-uri pe Foursquare pe o perioada de 3 luni. Așadar Concursul va avea 4 etape într-un an.
- Ce se câștigă? Ministerul de Marketing va premia Parcul Câștigător cu: (1) un weekend de activități speciale ce se pretează Parcului (concerte de fanfară, concursuri în aer liber în funcție de sezon, piese de teatru, mini concerte folk „pe bancă”) – nimic care să implice mici, bere, scenă cu trupe mainstream, circ, mașinuțe și carusele. (2) Un premiu în bani cu valoare cuprinsă între 1 și 10 euro pe metru pătrat de parc deja amenajat în funcție de suprafața Parcului. Adică dacă parcul este unul micuț de 1.000 de metri pătrați, Ministerul de Marketing va oferi un premiu de 10.000 de euro pentru îmbunătățirea Parcului. Va exista o grilă clară astfel încât să nu existe foarte multe comentarii. Banii vor fi investiți de Primărie așadar în Parc și doar în amenajarea Parcului pe baza unui proiect aprobat de Consiliul Local al Orașului sau, în cazul în care se întârzie prea mult, pe baza unui proiect impus de Departamentul Verde Frumos din cadrul Ministerul de Marketing.
- Cât costă Concursul? Banii vor veni de la bugetul de stat, mai exact din cel alocat Ministerului de Marketing în baza unui procent din taxele de mediu plătite de companii și cetățeni – estimativ cred că va presupune o investiție de maximum 600.000 de euro pe an.
- Ce câștigă Statul? Ca să nu răspund cu o întrebare („Ce pierde?”) îți voi spune că Statul va câștiga Simpatia din partea tinerilor (care știu ce e aia Foursquare) – omul ăla care dă check-in se va simți important pentru simplul motiv că așa și este – e important, părerea lui contează. Poate că va fi mai atent la aruncat semințe, poate că nu. În final, scopul Ministerului de Marketing este să facă tot ce îi stă în putere pentru ca România să ne fie mai dragă.
Ar mai fi multe de discutat – sistemul de rotație al investițiilor pentru ultimii clasați, premiile regionale, premiile pentru Parcul cel mai Instagramuit, etc. În plus aștept comentarii și cu alte idei pe acest subiect. Sunt sigur că vei avea o groază de lucruri de spus împotriva unui astfel de Concurs. Sunt convins însă că poți să ne dai mai degrabă soluții care să ne ajute în acest exercițiu imaginar.
Fiți creativi, în fiecare zi!
Photo: Woman in the park with book by Stockfresh
Notă: Pentru cei care nu ați mai citit articole cu Ministerul de Marketing, vă rog să înțelegeți că nu sunt sonat sau sub influența „ierbii” recreatoare. Ca și Proiectele din Vis, aceste articole au legătură cu acțiuni imaginare ale unui Minister imaginar (al cărui Ministru sunt prin impunere dictatorială – adică eu m-am pus ministru) menite să servească România ca și țară consumatoare de marketing. Simplu, nu?
Comenteaza