Și postul acesta dintr-o agenție este deranjant de interesant și  „dătător” de o bună dispoziție soră cu beția, dar și de frustrări surori cu nervii. Componenta asta duală, de sentimente extreme, este normală cam în orice meserie unde Inspirația, este vezi Doamne, responsabilă pentru succesul sau insuccesul muncii tale.

Inițial vroiam, ca după articolele cu „am să fiu COPYWRITER”, să abordez partea strategică a agenției – (account executive, account planner, strategic planner, etc.). Revin însă, și voi discuta azi despre ce trebuie să ai în vedere în momentul în care vrei să devii DESIGNER GRAFIC pentru că am fost rugat de Alessandra, o cititoare fidelă, să abordez cât mai curând posibil partea cu Webdesign-ul.

Ca și copywriterul, designer-ul grafic reprezintă o poziție de bază, din care, prin experiență și timp investit, poți să te metamorfozezi înspre diferite alte „meserii” din agenție, mai specializate. E important termenul de „metamorfoză” și nu de „evoluție”. Când spun poziție de bază nu mă refer la faptul că designerul este dintr-o altă pătură profesională decât artdirectorul, de exemplu. Este, din nou, foarte adevărat faptul că în agențiile din România această specializare este rară, că foarte mulți designeri grafici sunt obligați să „știe de de toate”.

Astfel din designer grafic poți să alegi să te specializezi înspre:

 

–          Webdesigner – e adevărat că și în webdesign se aplică multe elemente de design grafic de bază, la fel de adevărat este și faptul că existe niște specificații tehnice ce trebuie respectate, elemente ce influențează ideea de layout web și de soluție grafică pentru un mediu special.

  • Implementator web – aici mă refer la partea deloc ușoară și extrem de importantă de a transpune soluția grafică în cod (XHTML, CSS) – este greșit să crezi că nu ai nevoie de cunoștințe de design doar pentru că sună mai mult a „programare”.
  • GUI designer (graphical user interface)  – mobile și web – aici intervine un fel de filosofie a navigării, a simplității accesării informațiilor prin elemente grafice care să preamărească interacțiunea facilă. Este o specializare atât de frumoasă și de grea încât plângi de plăcere.
  • UX designer (user experience) – mobile și web – se află în strânsă legătura cu G.U.I., e aplicabilă și în multe alte industrii non-web (ca și GUI) și are legătură (cum zice și numele) cu experiența utilizatorului cu site-ul ca și platformă ce redă informația.

Notă: În mod normal cine face UX, face și GUI. Nu e greșit însă să existe persoane experte pe fiecare domeniu în parte.

–          Artdirector – nu e un designer mai șmecher, este mai degrabă un designer care știe mai mult decât să orneze un mesaj, știe să îl comunice vizual

  • Director de Creație – aici e discuție lungă, hai să spunem momentan că este șeful artdirectorului și copywriterului – există Directori de creație care provin și din rândul copywriterilor (chiar mai mulți decât din artdirectori).

–          Publishing Designer / Print designer – este designerul specializat în designul de ziar, de revistă, de conținut – în România avem niște mega-designeri de publishing

–          Logo designer

–          Packaging designer

–          DTP-ist – mulți înțeleg prin D.T.P.-ist un fel de designeri de rang 2 – vai de capul lor, pregătirea de tipar este o artă, este o treabă extrem de grea. Are într-adevăr o componentă mai tehnică, mai procedurală dar este o meserie esențială.

Nu am cum să cuprind toate sub-speciile de designeri grafici cu specializări. Ar mai fi, de exemplu, infographics designerii și alte multe altele. Pentru mine, cele desenate schematic mai sus, sunt cele importante. Nu am inclus ilustratorii, nu am inclus modelatorii 3D pentru simplul motiv că mi se par meserii total diferite față de cea de designer grafic.

La capitolul „important”, vreau să înțelegi că, pe de o parte, nu prea ai cum să fii, de exemplu, un GUI designer fără să fii implementator. Nu există specializări pure. Nici nu cred că e indicat. Pe de cealaltă parte, un șef de agenție bun, va încuraja specializarea, va încuraja fiecare designer grafic să își cultive pasiunea, pentru beneficiul agenției care ar câștiga astfel un expert în stare să rezolve foarte bine și de fiecare dată o problemă specializată. Dacă agenția crește și își permite financiar, cred cu tărie că e mai bine să ai, pe lângă câțiva designeri grafici „generaliști” și designeri grafici „specialiști”. Nu e o fiță, este un lucru practic.

 Episodul 2 îl găsești aici.

 

Photo: Graphic design by  Stockfresh