Sunt de acord cu proverbul „Cine nu greșește nu muncește!”, asta nu înseamnă însă că nu putem evita anumite greșeli. Experiența altora ne învață să nu picăm în aceleași capcane. De multe ori însă neatenția, neștiința, ignoranța și prostia sunt prea puternice ca să ne lase să învățăm.
Înainte de a mă apuca să înșir din nou „bulinuțe” (pe care le ador), te rog să mă lași să îți dau un sfat „3 în 1”: acceptă greșelile, recunoaște-le și îndreaptă-le. Dacă se poate , în ordinea asta.
Anatomia banilor dintr-un buget de marketing sănătos
Nu există rețete perfecte generale. Fiecare companie are un anume specific și deci fiecare set de acțiuni de marketing trebuie stabilite în funcție de foarte mulți factori externi (geografici, sociali, etc.) și interni (domeniu de activitate, vechime în piață, etc.).
Ce există într-un buget de marketing sunt anumite capitole care trebuie incluse. Eu zic că există o logică simplă în spatele acestor capitole care are legătură cu etapele de desfășurare.
Încă o chestie. Consideră că am strigat la tine: NU UITA DE TVA.
Menționează CLAR dacă bugetul tău conține sau nu TVA. Menționează de mai multe ori: pe fiecare sheet de excel, pe fiecare cap de tabel, peste tot unde poți. Aceasta regulă e valabilă în special pentru companiile neplătitoare de TVA.
Bugetul pentru o companie nouă ar trebui să aibă următoarele capitole:
Capitolul de investiții în auditul de marketing
- Mulți se pot referi aici la auditul de brand – pentru o companie nouă, care abia acum se lansează, nu cred că e tocmai corect (care brand?). Sunt acele investiții în consultanță specializată pe care trebuie să le faci ca să înțelegi ce trebuie să faci. Aceste informații se pot regăsi în business plan sau în studii de cercetare. Sunt date care îți luminează structura serviciilor sau a pachetului de produse pe care vrei să îl scoți pe piață, îți clarifică strategia de vânzare, de producție sau de distribuție.
Capitolul de investiții inițiale în instrumente de marketing
- Ai logo? Ai website? Ai materiale de vânzare? Ai design de ambalaje? Mă refer aici atât la SERVICII de creație cât și la PRODUCȚIE publicitară (tipar, realizare signalistică, etc.). Aici trebuie să intre toate elementele de care ai nevoie ca să poți să începi să vinzi (Nu ai nevoie de mașini personalizate într-o prima faza? Foarte bine. Dacă ai o afacere în Curierat, atunci ești ignorant. Dacă ai un birou de avocatură atunci „Așa este! Nu ai nevoie”)
Capitolul campanie de lansare
- Pur și simplu urăsc clienții care investesc în instrumentele inițiale și apoi răsuflă a ușurare și cer pauză. Ce rost are să investești într-un site dacă nu îl promovezi din prima zi în care îl lansezi? Ce rost are să fii mire, să te duci la croitor, să îți faci costum pentru nuntă, să dai o caruță de bani pe pantofi, să te duci să îți albești dinții și să te tunzi și apoi să nu te duci la primărie pentru că ești obosit și vrei să te odihnești. De ce ai cerut-o în căsătorie atunci? Ești nebun?
Capitolul activități de promovare lunare continue
- Nu trebuie să existe luni de absență. Nu ai de ce să faci pauze în comunicarea ta publicitară. Există luni mai puțin aglomerate. Există luni de vârf. Nu trebuie să există nicio lună de Tăcere. Tot la acest capitol, este o greșeală să îți bugetezi activitățile lunare „ÎN FUNCȚIE DE VÂNZĂRI”. Dacă trebuie să faci 5 drumuri pe lună, Cluj – București –Cluj, le vei face în funcție de vânzări? Mașina ta nu funcționează cu benzina „în funcție de vânzări”? Dacă nu ai vânzări ce faci? Nu mai faci reclamă, așa-i? Bravo. Stai jos, pentru azi, ai nota 4! Mâine să vii cu parinții la școală! Repetentule!
- Trebuie să fii pregătit! Suma de bani necesară lunar se stabilește la sfârșitul anului pentru anul viitor în funcție de ce vânzări îți dorești/ ai nevoie și nu invers. Dacă vrei musai să acoperi aceste cheltuieli lunare din vânzările realizate în acel moment atunci pregătește-te măcar să completezi de altundeva suma stabilită în planul de marketing. Stabilește bugetul chibzuit, de la bun început și ai să vezi că nu vei avea surprize.
- Nu intrăm în detaliile mixului de marketing, în faptul că nu vei sparge banii în același loc sau doar pe un singur vehicul.
- Foarte important! Și aici ai cele 3 componente: CREAȚIE, PRODUCȚIE și DIFUZARE. Nu uita să bugetezi și costul realizării materialelor (design și copywriting), costul administrării campaniilor tale de Social Media și a site-ului tău (dacă angajații tăi nu știu să le facă), ș.a.;
Capitolul de suport în vânzări
- Fie că ai proprii tăi vânzători de teren sau forță de vânzare externalizată (distribuitori, brokeri, etc.) ai nevoie de materiale, de concursuri, de bonusuri. Nu le uita!
Capitolul Sărbători și Sfârșit de An
- Sunt anumite momente în care ai nevoie să fii prezent și altcumva decât prin promovare – de Paște vei avea nevoie de buget pentru cadouri, pentru felicitări, pentru pachețelele copiilor angajaților, etc. Așadar ia te rog în considerare următoarele evenimente: 1 martie, 8 martie, Paște (și catolic și ortodox), Crăciun și Anul nou! Dacă crezi că e important și ai de unde, nu uita de onomastici, zile de naștere ale colaboratorilor și clientilor. Vrei să sărbătorești Ziua Companiei și MicroRevelionul – foarte bine. Mai adaugă pe lista ta și aceste costuri.
Capitolul Promoționale
- Există companii care nu au nevoie. În general însă, tot timpul e bine să ai ceva „de dat” – la un training, la un temabuilding, la un eveniment – pixuri, agende, blocnotes-uri, „breloace” sau alte chestii, în funcție de cât de descurcăreț/ descurcăreață ești.
Capitolul Sponsorizări și Evenimente
- Dacă ai departament de CSR sau de PR (sau și și) respectă și investește în direcția stabilită de tine pe acest domeniu – în parteneriatele realizate, în ajutorul oferit deja. Pentru companiile mici nu e musai să ai un asemenea capitol, însă nu ar fi rău să începi cu puțin și poate, cine știe, prinzi gustul.
Capitolul Oportunități și Neprevăzute
- Pune dom’le o sumă acolo și de „în caz că”. Poate apare ceva anuar în care vrei să fii sau vreun eveniment nou la care îți dorești să participi „financiar”. Când spun o sumă nu mă refer la cât ai chef tu, ci la un procent din tot bugetul deja planificat. Un 10% e chiar ok.
Din lista capitolelor enumerate mai sus fiecare poate să decidă ce se potrivește fiecărei companii în parte în functie, repet, de domeniul de activitate și de marime, în funcție de tipul de vânzări pe care îl realizează sau în funcție de produs. Poate chiar se adaugă, în unele cazuri, și alte capitole (unii adaugă Capitole de Training sau Client Care în bugetele lor de marketing). De ce nu?
Fiți creativi la sfâșit de an cu bugetele voastre ca să aveți cu ce să fiți creativi în fiecare zi anul viitor!
Comenteaza