Mâine este ziua noastră. De 1 decembrie vom avea o zi liberă sau vom sărbători țara în care ne-am născut? Nu mă înteresează ce logo are România, nu îmi pasă de strategia de branding sau mesajele de comunicare turistice ale Ministerului Turismului. Eu vreau să știu de ce nu este România dragă românilor?

Mă folosesc de această sintagmă „a îți fi dragă România”, pentru că este extrem de potrivită. Să îți fie cineva drag nu înseamnă să îl iubești cu pasiune. În cazul României, nu înseamnă să fii ultra-patriot, naționalist sau încrâncenat. Limba română este foarte frumoasă. Acest „drag de țară” e perfect pentru ce ar trebui să însemne primul pas în adevăratul re-branding al României. A avea drag de România e o stare pe care doar un român o poate înțelege.

Toate autoritățile statului se concetrează pe „adusul de turiști” și pe promovatul de „destinații turistice”. Nu înteleg de ce Ministerul dă o căruță de bani pe difuzările de reclame. Nu o căruță, nu o cisternă ci un siloz de 100 de metri înălțime de bani. Ați observat că spoturile alea rulează de câte 3 ori pe calup? De ce de 3 ori? Și nu pe un post! Pe toate posturile importante… din România. Pe radio, la fel.

În traducere, Ministerul cred că vrea să stimuleze turismul local – adică, românii să viziteze România. Nu e proastă ideea dar se sare o etapă foarte importantă – reconstruirea imaginii României în ochii românilor. Dacă „ne-am certat” nu veni la mine să îmi vinzi ceva! Trebuie sa îmi recâștigi încrederea! Trebuie să faci să îmi fie, din nou, dragă România mea!

„Drag de România”- asta e cheia

Nu poți promova România turiștilor străini dacă ei vin aici și întâlnesc oameni care nu te vorbesc de bine. Adică, stai un pic! Românii vorbesc România de rău! Nu mă interesează motivele ce generează această stare pentru că nu am cum să le enumăr pe toate – drumuri, salarii, politicieni, foame… sunt prea multe. Ce e cel mai grav, și nu văd nici o acțiune de remediere, este faptul că nu avem suficiente motive să ne fie România dragă. Sau le-am uitat? Dacă cei care locuiesc în România nu sunt mulțumiți de România atunci ce rost are să aduci străini aici.

Am văzut și campania celor de la BBDO. E frumoasă! E o direcție mai bună decât cea a Ministerului. Nu e nouă. Există un clip pe You Tube de câțiva ani cu aceeași idee. Nu zic că s-a copiat. Nu ai cum să copiezi istoria.  E de ajuns însă, să apelăm fapte istorice însemnate ale românilor ca să schimbăm ceva în mintea străinilor? Poate că nu, dar e un început. Nu înțeleg execuția machetelor dar e de apreciat intenția. Aceeași problemă însă: machetele se adresează străinilor și nu nouă, cei care ar trebui să fim primii cărora ar trebui să li se schimbe părerea despre România.

Ministerule, dă-ne motive să ne fie dragă România!

Îți dai seama că nu e treaba doar a Ministerului Turismului să facă asta. De aceea este direcția perfectă! În cazul brandingului de România trebuie să fie implicate TOATE instituțile statului. Ei sunt conducerea companiei, cum ar veni. Noi suntem CLIENȚII PRINCIPALI. Nouă trebuie să ne „vândă” prima dată produsul, noi trebuie să fim primii în mintea cărora România trebuie să devină un brand pozitiv. Iar asta nu se face prin promovarea turistică. Lasă-mă în pace! Îmi este foame! Îmi este greață de prea multe lucruri! Îmi iubesc țara dar nu mi-o băga pe gât așa murdară!

Am 100 de motive să îmi fie greață de România!

Pot găsi oare 10 lucruri pentru care îmi este dragă România?

  1. Îmi sunt dragi țăranii adevărați. Îmi sunt dragi românii simpli și puri. Îmi iubesc bunica și îmi sunt drage toate babele din gașca ei.
  2. Îmi sunt dragi peisajele ne-atinse de modern. Mă uit până îmi dau lacrimile la nu știu ce deal sau la un colț de pădure în care te afunzi până nu îți mai găsești sufletul. Nu m-aș duce într-o stațiune românească pentru că dau de idioți și în drum spre destinație și odată ajuns acolo.
  3. Îmi sunt dragi românii care știu să fie ospitalieri.
  4. Îmi sunt dragi românii care știu să ajute din inimă.
  5. Îmi este drag să mănânc românește. Chiar dacă majoritatea felurilor noastre de mâncare nu sunt autentice!
  6. Îmi este dragă muzica românească veche. Fie Compact sau vreo romanță. Nu trebuie să fie musai populară. Aici intră și toate versurile și poeziile geniale românești.
  7. Îmi sunt dragi foarte mulți actori români. Horațiu Mălăele e un handicapat (la figurat) de care nu ai cum să nu prinzi drag.
  8. Îmi sunt dragi sportivii români. Cei care pun muncă și pasiune, chiar dacă nu sunt plătiți.
  9. Îmi sunt dragi profesorii și învățătorii dedicați.
  10. Îmi este dragă limba românească. Să o citesc și să o ascult.

Hai că m-am descurcat!

Fiecare dintre noi ar trebui să facă un astfel de exercițiu. Nu e ușor dar după ce îl faci parcă te simți mai bine sufletește și mai puțin încrâncenat.

Fiți români creativi în fiecare zi!

La mulți ani!

 

Foto: http://euro2008girls.com