Pe românește „îndemnul la acțiune”. Se spune că orice om de marketing care se respectă știe ce este asta. Mai mult, foarte multe persoane cred că știu inclusiv cum se face acest „call-to-action”. Greu nu e, într-adevăr dar nici atât de ușor nu e.
Cei mai mulți dintre noi știu că este un fel de cârlig de final.
Exemple:

  • „Cumpără acum și primești al doilea produs cu 50% reducere!”
  • „Te așteptam în showroom!”
  • „Intră pe VeVeVe și înscrie-te în marea competiție!”
  • „Nu ți-ai luat porția de iaurt azi? Ce mai aștepți?”
  • „Vino în magazine și caută bulina roșie!”
  • „Nu rata promoția!”

Nici nu îți dai seama cât sunt de îndrăgostiți mulți oameni de marketing de aceste fraze!
“Lasă, măi, ideea creativă! Aia contează mai puțin. Dacă nu ai „call-to-action”, nu are sens să facem un spot video și nici radio. Nu ai pus în macheta de presă „îndemnul”? Ești concediat. Să vină altcineva care nu face asemenea lucruri de neînchipuit.”

Acest element, în cadrul unui mesaj de comunicare publicitară, ESTE FOARTE IMPORTANT, nu zic nu! Atât doar că, este unul din elementele care pot da cel mai des tonul clișeelor. E greu să găsești „call-to-action”–uri creative? Da! Sunt convins. Dar… nu vrei să fii unic? Nu îți dorești puțină creativitate în viața ta? E de 10 ori mai ușor să fușărești un spot sau o campanie, să renunți la creație și să „las’ că merge și așa” (vorba celor de la Țiriac Auto).

Vânzarea se poate realiza și fără ca acest împins de la spate să fie atât de pregnant. „Call-to-action”-ul poate să fie subtil, silențios, subînțeles. Ați auzit voi vreodată Heineken să zbiere la sfârșit de spot „Cumpăra acum berea Heineken și vei descoperi satisfacția unei beri perfecte!”

De fapt unul dintre cele mai mari secrete ale „call-to-action”-ului este faptul că el nu trebuie să forțeze vânzarea ci să îl scoată din amorțire pe clientul captivat de frumusețea întregului mesaj. Este un fel de palmă dupa cap: „Scuze! Dar ești aici ca să cumperi! Uite cum poți face asta!”.

Culmea este că acest lucru este mult mai ușor de realizat în on-line decât în ATL (vehicule above-the-line).  On-line-ul parcă a fost făcut pentru așa ceva. Deși „call-to-action”-ul există de pe vremea strămoșilor și a târgurilor populare cu negustori guralivi, abia acum, o dată cu dezvoltarea on-line-ului, și-a găsit adevărata forță și menire. Atât de bine s-a integrat încât nici nu le mai sesizăm: „read more”, „download this”, „view the demo” – toate aceste „butoane” sunt de fapt „call-to-action”-uri.

Știi cum poate avea o brutărie cel mai bun “call-to-action” posibil?

Pune-l pe vânzător să deschidă ușa de la intrare, să lase mirosul pâinii calde să iasă afară!

 

Fiți creativi! Fiți creativi ACUM!

 

Foto: salesforcesearch.ca