Au zis unii că „Rebrandingul Bisericii Ortodoxe Romane” era blasfemie? Ei bine, hai că am visat ceva și mai strigător la cer: schimbarea logo-ului Google. Poate că în următorii 10 ani, Google nu va avea nevoie de așa ceva pentru simplul motiv că e prea puternic. Ca brand, efectiv îl doare la banană.
Și dacă păstra logo-ul de la lansare, băbătâia din stânga, tot cel mai popular brand din Lume era. Miliarde de oameni iau contact cu acest brand în fiecare zi! Nu sunt forțați sau alte prostii, dar asta a devenit: un necesar de zi cu zi!
Google nu are simbol grafic, nu este special, este o salată cromatică și totuși, astăzi, ni se pare simbolul absolut al simplității, tatăl întregului curent „2.0” din design, creatorul absolut al celei mai bune interfețe de utilizator .
Recent, forțați sau nu de trenduri, cei de la Google și-au ajustat foarte subtil sigla, care era în vigoare din 1999:
Au renunțat destul de mult la efectul de 3d (embosare) din litere, au redus distanța umbrei și au „aprins” mai mult culorile. Atât! Sincer? Asta e muncă de 1 minut în Photoshop – fără absolut nicio exagerare. Probabil însă, ca în orice corporație care se respectă, au stat luni de zile să ia decizia asta.
Recunosc, apreciez brandul, îl consum, sunt loial lui Google și nu mă ating niciodată de Bing sau alte motoare, dar nu imi place logo-ul. Nu sunt eu mai deștept! Nu contrazic nimic! Serifele și fontul de la Google îmi fac aproape la fel de multă greață ca și Times New Roman-ul din sigla BT. De simbolul de la Google Plus nu discut pentru că mi se pare că e dovada vie și punctul culminant (după siglă Chrome) a faptului că sigla Google stă prost ca flexibilitate, ca și aplicare pe alte sub-branduri.
Hai cu joaca și cu varianta mea!
Google este pentru mine, înainte de toate „SIMPLU” așa că am renunțat sau modificat tot ce împiedica obținerea unui logo „și mai simplu”, și mai curat:
- Fără umbre sau efecte de emboss;
- Fără font Oldstyle – adică am folosit ca bază un logotype cu litere egale ca și grosime (sans serif);
- Am încercat să am cât mai multă „liniște” vizuală, ca să compensez cromatica nebună (care nu se poate schimba, pe bune) – pentru a obține asta, am multiplicat la exagerare ideea de cerc: în „o”-uri, în „g” și în „e”;
- La „e” am păstrat deschiderea largă din sigla inițială; mi s-a părut la fel de importantă ca și păstrarea cromaticii pentru că e un simbol al „deschiderii” lor (open minded);
- M-am concentrat mult pe „G”, pe codița specifică, în primul rând să se pupe cu „O”-urile și în al doilea rând să creez un pseudo simbol grafic; am făcut asta pentru a putea rezolva și iconul pentru” Google +”. Am vrut musai să folosesc „G” mare și nu „g” cum folosesc ei în acest moment și să integrez în acest „G” simbolul “+”, central și în interiorul universului literei.
Recapitulez ce am păstrat: cromatica și deschiderea gurii „e”-ului. La fel de important este să nu se modifice prima pagină a motorului de căutare. Ca și promisiune de brand, această pagină este definiția chintesenței lui Google.
Fiți creativi și în vise!
Foto: ibtimes.com
Comenteaza