Cel mai bine ar fi să folosești ambele canale, dar asta nu înseamnă că fiecare servește aceluiași scop sau că au aceiași timpi de transformare a unei persoane din non-client în client.
Abordarea mea, din acest articol, este din punctul de vedere a psihologiei de abordare a clientului. Pentru un articol mai cu cifre și informații despre trendurile la nivel mondial, îți recomand să citești un articol de-al lui Marius Sescu (nu uita, cu un drum, să te abonezi și la el – avem, amândoi, ce învăța din articolele lui).

Google AdWords

Având în vedere că, în acest sistem de promovare, reclamele tale apar în urma unor căutări de cuvinte cheie trebuie să vezi, cum e și logic, dacă produsul tău este căutat pe Google. Există un softuleț care îți spune dacă produsul tău este căutat pe Google și dacă da, de câte ori – se numește Keyword Tool .

De exemplu, dacă tu vinzi un dispozitiv care îți transformă florile în salam, ai foarte mari șanse să nu existe persoane care să căute așa ceva pe net. Puțin probabil să intre cineva pe Google și să dea căutare după: „transformare plante în salam”. Exagerez puțin ca să înțelegi ideea.

Dacă în schimb vinzi salam o să vezi că în România cei mai mulți caută „florin salam” sau „manele salam” (pe bune). În top 100 căutări care conțin cuvântul salam nu găsești vreo referire la Mezelul Salam. În acest context vei avea probabil foarte multe afișări ale reclamei tale pe Google Adwords dar foarte puține accesări. Puțin probabil ca atunci când cauți manele să ți se facă poftă de salam. Sau mai știi?

Așadar, ca rezumat: dacă cineva caută pe Google ceea ce vinzi, ar trebui să fii și tu acolo. Când nu ai un site care să fie afișat pe prima pagină de Google, poți plăti ca să apari pe mult dorita „prima pagină”.

FacebookAds

În cazul Facebook Ads nu există cineva care „să te caute”. Anunțurile tale publicitare care apar pe coloana din dreapta, apar cu sau fără voia omului în cauză. Asta nu înseamnă ca apare la oricine. Cu FacebookAds poți să îi spui sistemului să filtreze publicul țintă în funcție de vârstă, localitate, interese, etc.

În cazul lui Google Adwords omul are o nevoie exprimată. Caută „salam Victoria” pentru că vrea să afle ceva despre acel produs. Poate vrea să afle care e compania care face cel mai bun salam Victoria? Poate vrea să afle rețeta? Omul solicită voluntar informații despre salamul respectiv. Pe de cealaltă parte, FacebookAds livrează anunțurile în absența vreunei solicitări, fără ca omul căruia îi arată anunțul să aibă vreo solicitare legată de salam.

FacebookAds mai are o șmecherie: poți să îi spui lui Facebook ca anunțul tău cu salam să apară la toți fanii paginilor competitorilor tăi – adică la Cristim, Fox și Matache Macelaru’. Cei care au dat like la Cristim sunt cel mai probabil consumatori de salam, nu? Deci poți „fura” niște accesări mai „ambalate” într-o predispoziție la produsul tău.

Mie mi se pare că FacebookAds sprijină mai bine partea de educare, de creare a unei nevoi pentru un produs nou sau care nu are o cerere atât de largă.

Ce mai are FacebookAds, și GoogleAdwords nu are, este și faza cu promovarea prin „uite că și prietenii tăi au dat Like la mine” – sponsored stories. Pe mulți îi face să dea click când văd că și Ionel și Viorica au dat click. E un fel de instigare la „spirit de turmă digital”, dar funcționează.

Tot la capitolul diferențe…

Vânzările venite de pe Google Adwords sunt un pic mai „lovește și fugi” – mai abrupte. Omul are o nevoie, se bucură că găsește soluția DAR, fiind în grabă, nu apucă să „se cunoască” cu brandul. Asta nu înseamnă că nu își poate crea loialitatea față de brand ci doar că… e pe repede înainte. Cu FacebookAds totul se întâmplă, e drept, mult mai încet DAR mai cu „hertz”. Omul, după ce dă LIKE la pagina ta, rămâne în contact cu tine, convingerea asta „molcomă” e mult mai solidă. Vânzările generate de Facebook cred că sunt mai de valoare pe termen mediu și lung. Așadar, dacă te grăbești și vrei vânzări ACUM, m-aș baza în locul tău pe Google Adwords.

„Foarte” schematic, pașii pe care îi parcurge o persoana până să te cumpere ar fi aceștia:

GoogleAdwords:

 

FacebookAds:

 

  1. Omul vrea salam;
  2. Intră pe Google și caută rezultate (site-uri) pentru cuvântul „salam”;
  3. Dacă nu se grăbește intră pe 5 site-uri care îi apar;
  4. Citește informația și, dacă îi place ce vede, ce citește atunci…
  5. Ia o decizie: mă duc să cumpăr de la X.

 

  1. Omul nu vrea salam în acest moment, dar e consumator;
  2. Vede anunțul pe Facebook în timp ce află ce se „mai întâmplă” prin Lume;
  3. Dă click și intră pe pagina ta de Facebook și vede despre ce este vorba, ce face „salamul” tău;
  4. Dacă se enervează foarte tare (și știe unde să găsească link-ul) accesează și site-ul tău;
  5. Dacă îi place dă LIKE la pagina ta;
  6. În timp, mai găsește anumite articole ale tale despre „salam” și își dă seama că ești interesant;
  7. După ceva timp, decide că trebuie să te încerce;
  8. Într-o zi, când este la magazin, ia o decizie: „Îmi dați vă rog 100 de grame de salam X”.

 

 

De ce să „le iei” pe amândouă acasă?

Sincer, nu văd de ce nu le-ai lua. Și GoogleAdwords și FacebookAds sunt foarte ieftine. Adică cu 100 de euro investiți pe fiecare mediu, poți să ai niște rezultate palpabile. Cu 100 de euro pe FacebookAds obții cam 600 de fani, iar pe Google Adwords cam 1000 de vizitatori (depinde foarte mult de aglomerarea de pe segmentul tău de piață și puterea competitorilor tăi).

În ambele cazuri, dacă website-ul tău este menit să te ajute în vânzare și nu să facă degeaba umbră Internetului, atunci vei vedea și rezultate în vânzări. Ratele de conversie nu sunt imense, în general, dar în timp pot să le prezici. După 3 luni, de exemplu, poți afla că dacă bagi 100 de euro pe Google Adwords ai în medie 10 cumpărători. Dacă cele 10 cumpărături îți fac un profit de 100 de euro ești ok. Dacă ai nevoie de 100 de cumpărături ca să acoperi măcar investiția în GoogleAdwords atunci înseamnă că ceva nu faci bine în campanie. Și atunci încerci să studiezi mai mult, să experimentezi mai mult și să continui – FOARTE IMPORTANT. Trebuie să investești în marketing oricât, dar mereu.

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto: www.dailymail.co.uk