Multă vreme, în “tinerețe”, am crezut că “turnulețul” de la Festivalul de film are vreo legătură cu literele TIFF. Nu are. Mi-aș fi dorit să aibă. Păi și ce mă oprește? Corect. Urmează încă un proiect din vis.

Despre acest simbol vorbesc:

În acest moment simbolul grafic este unul puternic. Arată bine pe negativ și, după zece ani, concentrează suficientă notorietate și „loveable” încât să fie folosit încă zece ani. Deși e visul meu, nu voi schimba acest simbol. Pe ce mă voi concentra însă este pe integrarea sintagmei TIFF în acest simbol grafic. Marele noroc, în acest caz, este că nu am de a face cu litere “rotunde” (R,O,B,P, etc). De ce spun asta? Pentru că vreau să mă folosesc de „cubul” din simbol care este și celula de bază din turnuleț (sau tură de șah – ce o fi).

Proprietarii festivalului folosesc așa logoul (iconotype + logotype):[alignright]http://www.dragosalexa.ro/wp-content/uploads/old_logo_2.jpg[/alignright]
Nu îmi place. E corect, cât de cât, dar nu îmi place. Dacă era un font mai gros, măcar cât pătratul din colțul stânga sus din Turnuleț, poate era mai ok. Dacă ar fi respectat regula „pătrățelului” (ca și proporție) și în lățimea literelor ar fi fost și mai bine. Dacă se foloseau de cele 45 de grade din simbol și în „T” poate iar era mai bine.

Adică așa:

Mă înțelegi? E foarte simplu. Este mult mai „de acolo” decât dacă folosești Swiss-ul ăla sau ce supărare de font e.

Partea complicată e să… creezi hibridul din simbolul grafic și litere. “Complicată” pentru că trebuie să fie ceva care să pară simplu – adică neforțat.

 

Ca să sudez cele două elemente, am căutat (și nu câteva minute) locul de care să îl lipesc. Acum că vezi soluția cred și eu că pare simplu.

Aparent problema majoră este cel de-al doilea „F” pentru că „dă pe-afară”. Folosindu-mă de acel unghi din Turnuleț de 45 de grade și continuând linia imaginară și în al doilea „F” am rezolvat problema. Locul creat sub acest „F” iarăși pare să încurce. Nicio problemă: de cele mai multe ori sigla TIFF are nevoie de niște informații adiționale – anul desfășurării și numărul ediției.

Ai alăturat și exemple despre cum se poate folosi acel spațiu negativ (gol) ca și suport pentru diferite informații. Tot acest spațiu poate fi suport și pentru diferite alte chestii (vezi ecuson). În programul de difuzări ale filmelor din festival se poate folosi și ca suport pentru titlul filmului. Tot din „tehnica cubulețului” am creat o peliculă de film pe care se poate scrie Titlul Filmului.

Ideea de bază este că de cele mai multe ori soluția este „acolo”! Trebuie să o vezi. Trebuie să te uiți cu atenție și să faci ce crezi că trebuie făcut.

Fiți creativi, fiți deschiși, în fiecare zi!