Adică nu am nume, nu am identitate vizuală, nu am cărți de vizită, nu am materiale promoționale, nu am site, nu am nimic.
Avand în vedere acest buget va trebui să ne abținem de la pretenții în calitate de beneficiari. Astfel:
- Numele companiei îl vei crea tu – e o muncă mai grea de cât pare pentru că cel mai rău client posibil este propria ta persoană; ce trebuie avut în vedere este faptul că acesta trebuie să fie cât se poate unic – pe www.rotld.ro se poate verifica unicitatea domeniului de site (www.numecompanie.ro). Cost: 0 euro.
- Cumpărarea domeniul “.ro” – cost: 40 euro + TVA (nu îl cumpăra de la “stat” că te usucă de încă 20 de euro – găsește reselleri);
- Hosting pentru site – adică să îi iei o “casă” site-ului să aiba unde locui și unde să îl viziteze potențialii tăi clienți – trebuie achitat pe un an în avans și în medie pentru un site costurile nu sunt mai mari de 4 euro /lună adică 48 euro pe un an. Acesta e un hosting minim, o garsonieră dacă vrei. Dar până și o garsioneră poate arăta bine și poate fi confortabilă;
- Sigla – aici e mai complicat. Deși nu e frumos ce zic, la acest buget, nu aveți nevoie încă de input-ul unei agenții specializate – decât dacă sunteți dispuși să vă consilieze. Eu cu un așa buget aș caută pe internet șabloane de sigle (Ce? Agenția angajată de Udrea nu a făcut așa?). Nu sunt unice dar dacă atâția bani sunt eu ce să fac? Sunt foarte multe site-uri care vând sigle structurate pe domenii de activitate. Nu intru în detalierea lui « e bine să lucrezi cu o agenție » pentru că nu ne permitem. Așadar cost: 50 euro.
- Cărți de vizită – în aceleași site-uri e foarte probabil să găsești și șabloane (template-uri) de cărți de vizită, foi de corespondență, derivate din identitatea pe care tocmai ai achiziționat-o (tu și alte 3.000 de persoane).Cost: 25 euro;
- Website – e simplu – www.templatemonster.com. Din nou poți să îți alegi un model de site în funcție de domeniul de activitate, de tehnologia pe care o dorești (html simplu, flash, dinamic) însă trebuie să ai mare grijă ce alegi pentru că după ce cumperi acest template va trebui să apelezi la cineva specializat ca să te ajute să îți faci efectiv site-ul: cu textele tale, imaginile tale, etc. Astfel html simplu e cel mai ușor de “manipulat” și deci cel mai ieftin. Cost: 75 euro.
- După ce ai creat textele, știi ce meniu vrei să aibă site-ul, găsești imaginile care le vrei, trebuie să iei legatura cu un student sau orice firmă care vrea să te ajute și să îți faci efectiv site-ul; anterior ai cumpărat o soluție tehnică pe care acum trebuie să o personalizezi. Dacă știi să faci acest lucru singur foarte bine dar dacă nu știi atunci vei plăti 100 de euro cu siguranță.
Am ajuns la 338 euro fără TVA. Așadar am cheltuit cam o treime din bugetul nostru. E foarte important de menționat că NU ORICINE își permite să facă aceste lucruri. În sensul că trebuie să fii cât de cât răsărit în comunicare ca să îți găsești un nume bun și să îți faci textele site-ului tău astfel încât să nu copiezi și astfel încât să fii clar în exprimare.
Continuăm să mai “spargem” niște bani.
- Dacă am un sediu unde pot să îmi afișez ceva pe fațadă, o investiție bună ar fi să imi pun un banner cu sigla mea și serviciile/produsele pe care le ofer (pe scurt menționate) – să știe lumea că acolo e o firmă care vinde anvelope, de exemplu. Un banner de 1 x 3 m, cu tot cu montaj și aprobarea de la primărie să spunem că te costa 75 euro cu tot cu designul bannerului făcut de cei care îți listează bannerul. Trebuie doar să le duci sigla în format vectorial (așa cum ai cumpărat-o) și să le spui ce să scrie la servicii sau produse;
- Hai să facem și niște fluturași – textele și informațiile le ai deja adunate pentru site. Dacă însă nu vrei să dai bani unei agenții îți faci în Word sau în Powerpoint fluturașul și ți-l listezi în 500 de exemplare la un centru de imprimare digitală. Așadar 1/3 dintr-un A4, hârtie de imprimantă (din aceea normală), listare color – 40 de euro.
- Dacă tot ai ajuns la centrul de imprimare digitală – fă-ți și 200 de cărți de vizită pe hârtie de 300 de grame – cost 15 euro.
- În funcție de ce oferi trebuie să te duci să distribui fluturașii pe care i-ai facut. Cost: 0 euro. Ai cost de benzină dar asta nu ne interesează că doar e buget de marketing nu de mentenanță. Du-te cu bicicleta dacă nu este buget pentru benzină.
- Dacă tot ai site fă bine și promovează-l. Investește în Google Adwords 100 de euro. Te apuci și studiezi pentru că are documentație în limba română și faci campanie de Search Engine Marketing. Acești bani îți pot aduce în jur de 1000 de vizitatori unici pe site. Să spunem că nu ai chef să înveți tu prostii din acestea. Atunci mai dai 20 de euro ca cineva specializat să îți administreze subiectul ăsta. În total 120 euro.
Am ajuns la 588 euro fără TVA. Acestea ar fi investițiile inițiale. De restul banilor, adica de 412 euro trebuie să imi asigur continuitatea acțiunilor minime de marketing încă 2 luni. Dupa ce mi se termină fluturașii și bugetul de Google Adwords aș reinvesti acești bani în aceiași direcție, adică tot fluturași și tot Google Adwords. Păi nu e bine?
Fiți creativi și cu banii nu doar cu ideile… în fiecare zi.
Comenteaza