M-a întrebat cineva zilele trecute de ce „îmi pierd vremea”, investind atâta timp în articolele care apar pe blog. În medie sunt doar 130 – 150 de oameni care citesc ce scriu în fiecare zi. Nu mai bine aș munci pentru proiectele mele? Nu mai bine aș face bani?

RECUNOSC
  • Mi-aș fi dorit mai mulți cititori pe zi. Cui nu i-ar place ca munca lui sau părerile lui să fie citite de cât mai mulți oameni, mesajul să ajungă să schimbe ceva în modul lor de a privi industria despre care scriu?
  • Nu mă așteptam ca lucrurile să se miște atât de încet. Nu scriu decât de aproape 5 luni, dar mi-am dat seama că cei care consumă bloguri de specialitate sunt FOARTE GREU de „convertit” – cel mai greu public țintă cu care m-am întâlnit până acum – aș vinde mai degrabă asigurări de viață unei persoane decât s-o conving să îmi citească constant blogul.
  • Poate articolul ăsta îl scriu mai mult pentru mine, să îmi aduc aminte de ce am pornit pe drumul ăsta și unde vreau să ajung.
CONTEXT

Oricât de mult am încerca să privim pozitiv felul în care oamenii înțeleg domeniul marketingului și al brandingului adevărul este că 90% din cei cărora ne adresăm au o părere proastă și eronată despre ceea ce facem. În termeni pragmatici clienții noștri cred că suntem scumpi indiferent de prețul pe care îl dăm – așa sunt setați din principiu. Dacă dai un logo cu 1000 de euro e scump, dacă oferi același serviciu cu 100 de euro tot e scump. Clienții au deprins prostul obicei de a da ochii peste cap pentru orice cifră iar asta doar pentru că nu ÎNȚELEG ce presupune munca noastră și importanța ei. Avem de a face cu un public extrem de ciudat care își face logo doar pentru ștampilă, care nu vrea marketing căci nu are nevoie și care nici nu a auzit de branding (decât că e ceva cu OSIM).

Lucrurile sunt cu siguranță la fel în majoritatea domeniilor. Pe mine mă interesează doar ce se întâmplă pe partea de marketing și branding (plus componentele ce influențează aceste domenii). Nu pentru că mă pricep la aceste lucruri, ci pentru că asta muncesc, din asta îmi câștig pâinea.

ȚEL

Îmi doresc ca, în fiecare an, 5000 de persoane să înțeleagă mai mult despre meseria mea. Să înțeleagă lucrurile de bază din marketing și branding, să înțeleagă nevoia lor, modul cum să le consume și cum să le aprecieze. Atât.

Nu mă interesează că aceste persoane merg la alte agenții sau la alți consultanți. Nu mă interesează că alții pot fi beneficiarii unui efort de-al meu, personal. Mă doare în cot (ca să nu zic „cur”) de motivele TUTUROR celor care se află în această industrie și care în 20 de ani nu au făcut nimic potrivit ca să educe piața. Orice s-a făcut, de către oricine, nu se reflectă în piață. TOȚI cei care lucrăm în acest domeniu putem spune fără niciun fel de emoție:„Clienții noștri sunt varză!” Nu că sunt proști sau lacomi, ci că nu înțeleg ce naiba facem. E vina mea, e vina ta, e vina noastră.

Am șanse mari să fac și eu același lucru – să nu fac ceva potrivit pentru piața românească, pentru antreprenorii români. Trebuie însă să încerc. Poate reușesc să fac și partea asta de instruire și să și câștig bani din asta. Mai știi?

Nu pot să nu îmi doresc, în secundar, și partea egoistă din ecuație: dacă voi avea succes, dacă voi avea suficienți cititori probabil că îmi va fi mai ușor să îmi vând serviciile, cărțile care le voi publica, cursurile care le voi ține. Nu cred în altruismul pur. Inevitabil orice acțiune altruistă întreprinsă cu succes, aduce și beneficii egoiste.

REZULTAT

Eu cred foarte tare că totul pornește de la consumatori și de la antrepronorii foarte noi sau cei care nu știu încă că vor fi antreprenori. Consumatorii noștri nu știu să zbiere, să sancționeze pentru că nu știu că au puterea. E adevărat că trebuie să aprecieze și instrumentele bine făcute de o companie, ca semn de respect pentru ei. Antreprenorii fragezi sunt cu mintea pregătită, sunt deschiși și vor să afle, să consume și să plătească pentru servicii de acest gen.

Toată partea asta de „vă rog să înțelegeți” trebuie să înceapă de undeva. Poate deja a început. Vreau doar să contribui atât cât mă pricep la acest proces. Cu cât suntem mai mulți cu atât lucrurile se vor schimba în bine PENTRU TOȚI, într-un timp mai scurt (10 ani și nu 20). Fără modestie, serviciile de marketing și de branding stau la baza bunăstării noastre economice, a tuturor.

PÂNĂ ATUNCI ÎNSĂ…

Asta e, va trebui să îți câștig încrederea, va trebui să mă lupt în discuții lungi cu tine să te fac să dai mai departe, să înțelegi că sunt bine intenționat, să mă ajuți să adun mai mulți ochi care să citească ce scriu. Dacă nu voi reuși tot voi fi cel mai fericit pentru că am reușit, sub „scuza” unui blog, să scriu toate gândurile mele astfel încât ele să nu se piardă.

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto: http://ehdwallpapers.net