Nici pentru acest „client” nu m-am jucat cu sigla. În schimb, ca parte dintr-un proces de rebranding al Electrica am visat o factură nouă, cu o altfel de abordare a informației și cu… mai mult sentiment.

Nu discutăm despre vechea Factura de la Electrica – o primim cu toții în fiecare lună în poștă. E seacă, e instituțională, e rece și „miroase” a birocrație. Să le fie de bine. Hai să ne concentrăm pe ce se poate face un pic mai bine.

ÎNCEPUTUL NOII FACTURI ELECTRICA

Sunt clientul Electrica? Sunt. Fă-mă să mă simt bine de la început, din momentul în care am deschis Amenda. Mulțumește-mi! Așa doar pentru că sunt client. Te doare gura să spui asta? Știu că e factura, nu fă din asta un Titlu de document. Pune ca titlu exact asta: „Mulțumesc”.

Și dacă tot suntem aici, nu mă interesează din prima detaliile și nici părțile fiscale. Ești Electrica și atât. Nu furnizor, nu entitate juridică. Ești Prietenul meu fără de care nu m-aș bucura de tot ce e modern și „pe curent”.

VREAU FACTURĂ ÎN CULORI

Lasați domnilor „economia”. La ce volum de tipar are Electrica și dacă nu mai aruncă bani de Paște și de Crăciun pe spoturi cu „Electrica vă urează”, nu s-ar mări bugetul de imprimare al facturilor. Vreți îmbunățirea imaginii? Faceți facturile full-color.

INFORMAȚIE VALABILĂ

Vreau să știu rapid cât am consumat și cât am de plată. Să nu stau cu lupa și să am palpitații până găsesc informația asta. Electrica s-ar putea folosi de toate datele care le are să îmi dea chiar și o mini statistică, ceva simplu și ușor de înțeles, cum ar fi informații despre: consumul mediu, cu cât am crescut față de luna trecută, dar față de media ultimelor șase luni. Complicat? Nu e. Tot date dinamice sunt și astea.

Și apropos, nu mă interesează ce e cu TVA și ce e fără. Ca persoană fizică normală, din România, mă enervează la culme să mi se aducă aminte că plătesc TVA care nu mi se deduce. Măcar în faza de sumar, spune-mi te rog clar ce plătesc.

CUM E CONSUMUL MEU?

Vreau să știu dacă am un consum normal sau mai mare decât media abonaților Electrica din categoria mea. Dacă am un consum mare să îmi spui ce să fac. E cazul să fac un control la instalația electrică? Și și dacă e normal, spune-mi ce aș putea să fac ca să fac economie. Ar fi chiar simpatic să mai învăț niște chestii de la un specialist.

INFORMAȚII DE DETALIU

Da, trebuie să existe. Poate le aranjăm și noi cu un pic mai multă logică, mai structurat. Nu se poate perfect. Știu asta.

Spune-mi clar ce am de plată. Din factura actuală de Electrica, îmi ia ceva timp să îmi dau seama de faza cu Soldul, datoriile. Deci, clar și simplu, cât am de plătit?

CUM PLĂTESC?

Nu am înțeles niciodată de ce nu mi se dă mură în gură această informație. De parcă nu ar fi interesul Electrica și a altor companii să le plătesc. Nu ai plata prin site-ul propriu, să îți fie rușine. E atât de simplu să mă ajuți! Spune-mi la ce caserie să mă duc cu exactitate, în funcție de unde locuiesc. Ajută-mă să îți plătesc! Fă orarul să se potrivească realității. Nu ma interesează de pauza de masă. Nu știu să o evit. Inevitabil ajung la acea oră și mă lovesc de Nimeni la casierii. Există soluții! Știu că sunt! Da-mi-le! Mulțumesc.

FINAL

Eu unul nu am înțeles niciodată cum fac cu restanțele.  Din câte știu (nu am cum să verific acum) cu factura curentă nu poți plăti decât factura curentă. Ceea ce mi se pare OK. E-on Gaz adaugă automat Soldul Anterior. Și asta mi se pare OK. La Electrica însă, dacă vreau să plătesc la bancă TOT, să fiu la zi, nu cred că pot, pentru că factura are imprimat doar codul de bare de Factura Curenta. M-ai înțeles? În fine, am rezolvat și faza asta – să poată omu’ plăti ce vrea, când vrea.

Notă: nu am folosit niciunfel de icon, nicio imagine, nimic care să sporească o doză de subiectivism. Am încercat să implic cât mai puțin „gustul” oamenilor.

Pfuai, cât m-am chinuit să transcriu datele de pe factura vieții! În timpul ăsta făceam logo-uri la toate Companiile Statului.

Dați, vă rog, click pentru a vedea imaginea în detaliu.

Factura Electrica

Fiți creativi, în fiecare zi!