Se întâmplă, destul de des, să uit ceea ce e cu adevărat important pentru mine – și anume, că mi-aș dori ca meseria noastră să fie mai bine înțeleasă de cât mai multă lume pentru că influențăm aproape tot. Suntem în toți și în toate. Și nu mă refer la departamentele dintr-o companie, cum spuneam într-o postare anterioară. Meseria noastră influențează aproape toate capitolele din viața noastră.

Unii dintre noi se simt manipulați, mințiți sau înșelați. Nu pot să îi contrazic! Se întâmplă și așa ceva. Există produse ale industriei noastre care nu fac cinste nimănui și care influențează negativ deciziile noastre. Pe lângă creativitate și inovație, se pot strecura ușor minciuna, ascunderea unor aspecte sau exagerarea. La fel de adevărat este și faptul că, atunci când cineva încearcă aceste lucruri, cu toții avem la îndemână instrumentele de verificare și sancțiune.  Există multe astfel de instrumente, noi și vechi. Voi scrie despre acestea într-o postare viitoare.

Alții sunt atrași magnetic de această industrie, pe care nici măcar nu o putem defini într-un cuvânt. I se spune Marcom, Științele Comunicării sau în tot felul de moduri. Foarte mulți pun totul sub umbrela unui singur termen. “E marketing. Ba nu, e Publicitate! Stați, fraților! E branding! Toți greșiți! E Comunicare!”

Când am fost rugat să țin, ca si invitat, un curs deschis studenților de comunicare și publicitate, am desenat următoarea figură:
[alignleft]http://www.dragosalexa.ro/wp-content/uploads/03_figure.png[/alignleft]

Puteți citi aici toată explicația „țesăturii”.

Așadar, eu fac parte din categoria celor care cred că Branding-ul e mai șmecher. Asta simt eu, după aproape 9 ani de muncă în domeniu. Nu mă scuz. Ci afirm.

Pentru aceste persoane, care sunt pasionate de industria noastră, uităm de cele mai multe ori să o luăm cu începutul. Să îi ajutăm să își creeze Fundația.
Culmea este că foarte multe dintre aceste persoane lucrează deja sau se intersectează, de exemplu, cu marketingul ca și activități profesionale de zi cu zi și nu au avut timpul sau resursele cele mai potrivite de a învăța. Rapid si fără foarte multă “tehnicalitate”. Acesta este și motivul pentru care am scris Cartea cu Secrete!

Pe acest site va exista la un moment dat o secțiune doar cu definiții pe care le voi concepe, așa cum cred de cuviință, despre termenii generali ai industriei.
Azi voi începe cu “Marketing-ul” (sugestia mi-a fost dată de Lavinia Neagu – o prietenă de pe pagina de Facebook a agenției mele).

Nota: Problema simplității este lipsa perfecțiunii. Prefer și îmbrățișez acest „neajuns”.

Ce este marketing-ul?

La nivel practic, Marketingul e generat din interiorul Universului clientului – persoana care se ocupă cu așa ceva, de cele mai multe ori, este un angajat cu acces nelimintat în toate departamentele companiei. Am spus întotdeauna că influențează toate departamentele la nivel foarte ridicat: finaniciar, resurse umane, vânzări, operațiuni, dezvoltare, producție etc.

Dacă ar fi o persoană

  • Marketingul ar gestiona bugetul alocat Comunicării Publicitare (investiții în media, în producție publicitară, în promoționale, în organizări de evenimente, acțiuni de CSR și PR);
  • Marketingul ar trebui să propună modalități și metode specifice promovării, asfel încât vânzările să își atingă targetul;
  • Marketingul ar implementa strategia globală de brand – direcții creative, promisiuni de brand, implementare de valori la toate nivelele – repet „IMPLEMENTA”, de făcut face altcineva această strategie;
  • Marketingul găsește soluții rapide și eficiente pentru a face față schimbărilor industriei din care compania face parte (trebuie să fii informat asupra întregii piețe) – dacă mâine, un competitor lansează Cola cu lămâie, ca director de marketing trebuie să studiezi oportunitatea și pentru compania ta. Are sens? Sunt nebuni ăia? Noi cum am face? De asemenea omul de marketing trebuie să genereze un raport, să vină urgent cu propuneri (informarea și strângerea de astfel de informații se face „constant și continuu”).

Dacă Marketingul ar fi o sarcină

Atunci e acea sumă de activități care au ca scop „două chestii” care încep cu CREȘTERE:

  • Creșterea vânzărilor și
  • Creșterea notorietății –

(acestea sunt activitățile principale după care un departament de marketing își ghidează relevanța).

Pentru început e suficient atât.
Daca voi, cei care vă ocupați de marketing într-o companie, înțelegeți și rețineți aceste câteva rânduri atunci e foarte bine. Pe cuvant!

Fiți creativi în fiecare zi!