Când e branding? Când e marketing? Dar de ce nu e advertising? Și așa mai departe.
Nu o dată, am fost rugat să clarific aceste mici nebuloase care, în timp, pot duce înspre neînțelegeri majore ale domeniului în care toți vrem să trăim în bună pace. Din păcate nu prea am găsit, în cărțile de specialitate, vreo expunere “pe înțelesul tuturor” a acestui subiect și deci, în cele ce urmează, îți propun o rezolvare subiectivă a acestei probleme.

Hai să enumerăm, într-o prima fază, despre ce discutăm. Cine cu cine se interesectează? Urmând, ca mai apoi, să discutăm cum și de ce se intersectează și în ce măsură.

Avem așadar:

 

Vom începe cu subiectul care cuprinde cele mai multe activități, adică de la cel mai mare – brandingul – și vom poziționa (din punctul meu de vedere) următoarele două categorii: marketing-ul și advertising-ul (care nu e tot una cu publicitatea). Mama lor de englezisme.
Dacă acțiunile Advertisingului sunt cu totul incluse în Branding, ei bine în cazul Marketingului există activități care nu au legătura neaparat cu Marele Cerc (care e pătrat).

Bineînțeles că branding-ul e în tot și în toate dar… există totuși anumite activități care nu depind și nu influențează bunul mers al unei strategii de branding. În această “zonă” ar intra de exemplu stabilirea ingredientelor cheie al unui produs, parte din stabilirea prețului, ș.a.. Prețul poate să direcționeze produsul în zona de lux sau de low-cost și deci să segmenteze clar publicul țintă, dar în cazul ajustărilor la nivel de “micron” nu mai afectează cu nimic nici comunicarea și nici poziționarea, tonalitatea sau personalitatea produsului.

Urmează Creația – și aici mă refer atât la partea de generare a mesajului creativ cât și la componenta de graphic design necesară packaging-ului și brandingului de produs (material de vânzare, machete pentru OOH sau POSM).
În PR am inclus și partea de CSR nu pentru că o consider mai neimportantă ci pentru că ea ar trebui subordonată PR managerului și inclusă în tot ce înseamnă planificare de acțiuni de PR.
Atât Creația cât și PR-ul, după cum poți vedea în ilustrație, sunt în totalitate incluse în Branding intersectându-se mai mult (vezi PR) sau în egală măsura cu Advertising-ul și Marketing-ul.

Nu în cele din urmă, bineînțeles, vin Vânzarile și Strategia.
După cum poți vedea, Strategia este mult mai mare decât celelalte “cerculețe” pentru că ea stă la baza întregii direcții, pe toate zonele de activitate ale comunicării. Ca parte din procesul de branding este cea mai importantă componentă.

De cele mai multe ori, Vânzările sunt un pic sub-implicate ca și departament în generarea procesului și strategiei de branding. Culmea este că cei mai mulți directori de Marketing sunt și directori de Vânzări. Și invers. Ceea ce ai putea crede că, la nivel de companii se înțelege importanța input-ului “forței de vânzare”. Nu este chiar așa. Ne referim la desconsiderarea repetată a datelor ce vin de pe teren, nu din studii de piață, nu din focus grupuri ci din partea celor care vând.

La fel de adevărat însă e și faptul ca oamenii de vânzări puri sunt mai “dintr-o bucată”. Cum știe un om de vânzări (în general) să dea feedback, nu știe nimeni: – “Nu ne place!”, “Hai să facem logo-ul mai mare!”, “Și promoția unde este?”.

Multe agenții ar trebuie să învețe să citească printre rânduri și să se inspire foarte mult din experiența de teren a vânzătorilor adevărați. Într-adevăr nu ar strica nici oamenii de vânzari să învețe niște lucruri.

Să fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto: http://www.pxleyes.com