De cele mai multe ori designul de ambalaj este făcut după ce se încheie de realizat identitatea vizuală sau după ce se stabilesc caracteristicile funcționale ale produsului. În orice caz, înainte de găsirea ideii creative de promovare a produsului.
Nu e un lucru greșit, dar de ce să nu te folosești de o tonă de “material” pentru a comunica mesajul tău creativ? De ce să pui doar numele produsului și ingredientele pe ambalaj? De ce să nu faci dintr-un design de ambalaj 35% informație și 65% concept de comunicare. Îmbracă tot produsul tău într-o machetă publicitară.
Nu oricine poate să facă acest lucru! Sunt de acord și, în momentul în care decizi să implementezi mesajul creativ pe ambalaj, te rog să ai în vedere următoarele aspecte:
- Ai grijă la endorseri – sunt riscanți – ambalajele ca materie primă sunt parte din procesul de producție. De cele mai multe ori, pentru a avea un preț final bun, totul trebuie comandat în cantități mari. Mai ales în cazul în care folosești în campania ta creativă o vedetă, trebuie să ai mare grijă și să te pui în situația de criză (asta e valabil indiferent dacă folosești sau nu endorser-ul pe ambalaj sau doar în campanie). Ce faci dacă endorserul moare sau păcătuiește iremediabil? Nu sunt morbid. Se poate întâmpla. Toți „dăm colțul” la un moment dat. În cazul „păcătuirii” mă refer la situațiile mai delicate care descalifică moral asocierea cu un personaj. Ce faci dacă ai 300.000 de cutii de lapte promovate de o vedetă care a făcut exibiționism într-o fermă de bovine sau care a fost prins vânzând țigări vițeilor?
- Ai grijă la strategie – din același motiv (investițiile mari făcute în producere ambalajelor) trebuie să fii sigur că pe termen mediu și lung nu vor fi schimbări majore în strategia ta de comunicare – de exemplu, nu vei dori să faci rebranding-uri sau repoziționări ultra rapide.
- Testează ideea creativă – nu mă refer la studii de piață. Mă refer la a da șansă ideii creative să genereze vânzare. Dacă ai făcut un spot video lasă-l o lună să fie difuzat și abia apoi pune „imaginea” de campanie pe ambalaje.
- Nu uita de USP – dacă e nevoie, forțează ideea creativă, ca și materializare a direcției creative și vorbește de promisiunea ta unică de vânzare. Nu lăsa să se subînțeleagă. Fii sigur că o transmiți clar.
Nu uita! Packagingul este un mijloc de a transmite informații. Sunt informații care se vor afla în contact DIRECT cu clientul tău. Este analizat mereu, ciar și DUPĂ VÂNZARE. Nu cred că sunt puțini oamenii care în timp ce mănâncă cerealele citesc ambalajul sau, când se plicitisesc la vreo nuntă, eticheta sticlei de vin. Contează și ingredientele și numele și produsul în sine. Nu subestima însă forța discuției de vânzare de la raft, dintre client și produs. Dacă produsul nu îi vorbește cum trebuie, dacă nu face „ochi dulci” și nu transmite „bezele în aer” atunci pierzi o oportunitate de a MATERIALIZA DORINȚA lui de a te achiziționa. Ai investit atâția bani ca să îl faci pe client să îți ia produsul în mână! În acest moment clientul mai are nevoie de un imbold. Unul mic. Nu lăsa ambalajul să fie roboțel și să spună: „Sunt fabricat în Ilia, județul Hunedoara și am 65% lipide… etc.” Învață-ți ambalajul să convingă! Poți să faci asta doar prin design-ul de packaging SAU poți să mai adaugi „niște”discurs creativ.
Fiți creativi, în fiecare zi!
Comenteaza