În traducere aproximativă: ”Se pare că cel mai greu este să împărtăşești.” În termeni de Facebook și de Social Media ”a șărui” este termenul folosit pentru a distribui informația mai departe, către cei din rețeaua ta de prieteni.

Scriam acum câteva luni un articol despre Filosofia și psihologia LIKE-ului Facebookcian. Defineam atunci SHARE-ul ca un fel de ”super-LIKE”. Azi voi aprofunda acest subiect, mai cu seamă că a devenit un fel de reper tot mai apropiat de încercare a oamenilor din Social Media de a demonstra faptul că acest mediu aduce rezultate palpabile (că are R.O.I.).

Din momentul în care Facebook a minimizat intenționat partea de afișare a LIKE-ului, SHARE-ul a fost declarat implicit câștigătorul absolut al Interacționării cu publicul tău. Cu alte cuvinte, e mai greu acum să îți dai seama dacă un prieten de-al tău „LIKEuiește” ceva. În schimb, în momentul în care cineva ”SHAREuiește” ceva efectul este de multe ori mai puternic – îți apare pe pagina de Newsfeed (cea pe care te uiți să vezi ce s-a mai întâmplă în Lume). Ideea de propagare a conținutului tău se reflectă acum doar în acest SHARE.

Primul pas pe care trebuie să îl faci pe Facebook este să ai Fani pentru pagina ta. Că îi cumperi, că îi obții prin Facebook Ads, că îi aduni ”bob cu bob” e treaba ta. Cum zicea și Marius Sescu degeaba ai țșpe mii de fani dacă cei care interacționează cu brandul tău sunt de sub 10%.

Eu sunt unul dintre acești posesori de Fani. Azi am împlinit 10.000 de fani, majoritatea din ei convertiți prin FacebookAds. Activitatea pe luna Februarie însă a fost doar de 2.435 de interacțiuni (like, comentarii sau share).  Ceea ce nu mă dă pe spate. Adică 75% din cei care îmi sunt fani fie nu le place ce scriu, fie nu văd ce scriu (Newsfeed-ul lor este prea aglomerat), fie au intrat în modul pasiv (Fani care nu au dat UN-LIKE la pagina de blog, dar care au activat opțiunea cu ”Arată-mi doar postările IMPORTANTE” de la individul ăsta). Pentru mine este important totuși ca acești oameni să existe pentru că doar așa îmi pot îndeplini scopul – aparent blogul meu are tentă de  ”nișă profesională”. Și totuși am un procent destul de mare de oameni care mă citesc constant și care nu sunt nici antreprenori, nici oameni de marketing sau comunicare.

Cum poți să îi faci pe cititorii tăi să ”SHAREuiască” mai mult?
  1. Varianta cea mai la îndemână este să ceri. Adică să scrii efectiv în postarea ta de pe blog sau de pe Facebook ”Da-ți vă rog Share!”, ”Aș aprecia dacă a-ți da Share la articol!”, ”Urgent. Rog Share”. Din păcate cu cât abuzezi de aceste solicitări cu atât rugămintea nu îți va fi îndeplinită. Dacă faci lucrul acesta doar în cazuri de forță majoră, atunci când ai o problemă importantă de distribuit, atunci de cele mai multe ori funcționează.
  2. Să scrii conținut care să INDUCĂ natural acest Share – asta înseamnă că trebuie să identifici acele tipuri de mesaje/ articole care au acest efect. Prin experimente, prin diferite abordări ale temelor, prin diferite stări care le transmiți, toate fără a renunța la ceea ce îți place să scrii, ce te reprezintă, poți identifica la un moment dat ”cârligul” care face ca acest SHARE să se întâmple.

Despre prima parte nu prea avem ce discuta, așa că îți voi scrie despre a 2-a strategie.

ASCULTĂ!

De cele mai multe ori cei de la care dorești acest SHARE nu știu ce vor, nu îți vor spune niciodată ”Eu aș da SHARE dacă ai posta Asta sau Așa ceva”. Asta nu înseamnă că nu poți găsi Răspunsurile de care ai nevoie din partea lor. Trebuie doar să asculți, să fii atent la tot ce se întâmplă și să observi ce este de observat. Nu e nicio filosofie! Uită-te la cei care au multe Share-uri, uită-te la postările tale care au avut cele mai multe share-uri. Există anumite ingrediente care se reptă. Multiplică-le! La mine de exemplu, Proiectele din vis generează cele mai multe interacțiuni, inclusiv cele mai multe Share-uri. Mesajele sunt mai simple, mai ușor de digerat pe semne. Asta nu înseamnă ca voi face doar Proiecte din Vis. Nu mă interesează, nu mă reprezintă în totalitate. De aceea caut și mai multe ingrediente. Fac experimente de genul articolului Acadeaua sau articolele din seriile ”Marketing pentru Mama” și ”Ministerul de Marketing”. Asta pentru că am un scop cu acest blog, altul decât acela de a avea un fel de portofoliu cu Proiecte din Vis. Nu o să caut 10 astfel de ”cârlige”, nici extrema asta nu e bună. Am și ai nevoie însă de câteva cu care să poți jongla.

Tot timpul trebuie să experimentezi, să renunți la ce nu funcționează și să experimentezi, din nou.

Fiți creativi, în fiecare zi!

Foto: http://www.fotofocus.ro