Scriam la un moment dat o postare cu cei care nu au nevoie de marketing și de publicitate. Am enumerat multe entități atunci, care aparent nu ar avea nevoie de reclamă – țigările nu erau menționate. Țigările, ca și produs, au nevoie, însă nu prea au voie. Atât în România, cât și în multe alte țări, este interzisă promovarea acestor produse. Și totuși, cum mama supărării se vând în asemnea hal țigările?

Îți dai seama ce absurd sună, pentru un om de marketing, fraza „un produs care nu are voie să se promoveze, dar care se vinde foarte bine”? Un om care a fost învățat mereu că vânzarea este generată de marketing, de promovarea produsului. Mai mult, toate experiențele profesionale de viață i-au demonstrat această teorie. Adică avem un produs, care nu e special, nu e un fenomen, care are o groază de competiție, care se poate vinde fără promovare, fără un mix de marketing clasic? Incredibil de enervant.

Mai mult, anti-brandingul țigărilor atinge cote amețitoare: emisiuni de sănătate care demonstrează nocivitatea acestui produs, organizații anti-țigări, există chiar o zi mondială „anti-fumat”, în școală ne învață obsesiv să nu ne atingem de așa ceva, există pedepse aspre care interzic fumatul juvenil, există foarte mulți jucători „anti-țigări”. Și totuși, cumpărăm țigări în draci.

Nu vezi decât anti-promovare, peste tot. Culmea culmilor, țigările poartă inclusiv pe ambalajul lor avertismente, poze „sperietoare” cu efectele oribile ale fumatului.

Și totuși, de ce se vând țigările?

Promovare nu. Anti-promovare, la greu. Si totusi se cumpără, se consumă. De ce?
Sincer nu am decât un răspuns: oamenii nu cumpără țigări, cumpără altceva.

Cumpără promisiunea de integrare socială.
Pauzele de țigară din liceu, de la servici, sunt momentele în care te poți integra într-o gașcă, poți demonstra afilierea la un grup. Bârfa, cele mai importante știri, înfrățirea, toate au loc la o țigară. Cel care nu merge la țigară pierde. Mai mult, în absență, devii stigmatizat. Nu vine la țigară pentru că e „de partea conducerii” sau se crede mai bun decât noi. Când fumezi ești „rău”, ești de gașcă, ești „de-al nostru”. Nu are rost să încerci să participi și să nu fumezi la aceste momente sociale. Nu e același lucru.

Cumpără promisiunea de relaxare, de calm, de plăcere garantată.
Mai ales în cazul trabucurilor, unde stai și o oră să te delectezi scoțând fum. Ai observat însă că, în momentul când trag din țigară, cei mai mulți oameni tac? În unele relații, poate aceste momente scurte de liniște sunt foarte importante.

Cumpără fructul interzis, răzbunarea.
Mulți tineri își încep „cariera” de fumători din simplul motiv că sunt hăituiți de părinți. Părinți care poate chiar fumează. „Atâta timp cât ești sub acoperișul meu, pe banii mei, să nu te prind cu țigara în gură.” – asta spun mulți tați copiilor lor. No bine, lasă tată, că mă fac eu mare. Printre altele, am să fumez ca un turc. Numa’ de aia. Sîc.

Cumpără maturitatea timpurie.
Tot copiii au această impresie. Dacă fumez sunt om mare și deci ar trebui să fiu tratat ca atare. Momentul în care fumezi cot la cot cu tata prima țigară oficială, este momentul în care ești recunoscut ca egalul lui. Mai tare decât „prima bere”, nu-i așa?

Ce marketing consumă producătorii de țigări

În primul rand, este sampling-ul la schimb (ca și popularitate). Mai toți dintre noi ne-am lovit de cel puțin o promoteriță de țigări prin baruri sau magazinele cu ziare care îți oferea în schimbul pachetului început de la competiție, un pachet nou nouț de la altă companie, fie gratis, fie la o super promoție. Țigările sunt mari consumatoare de așa ceva.
Apoi este vorba de sponsorizări. Producătorii de țigări sunt „îndrăgostiți” de monopost-uri, de orice tip de „Formulă Auto”. Evenimentele, concursurile, cam toate permit prezența, într-o oarecare formă, a promovării țigărilor. În bună masură, sunt sclavii BTL-ului.

În orice caz, cea mai bună promovare și cu cea mai mare pondere, e gratis. Toți fumătorii actuali sunt promotorii miresmelor de tabac, oriunde are loc procesul de fumat. Faza cu „interzisul fumatului în locații publice” e apă de ploaie. Nici această măsură de prevenire nu va omorî industria. Sincer, nu știu ce ar fi nevoie ca țigările să nu se mai vândă. A, am uitat oamenii nu cumpără țigări!

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto: peteava.ro