Dacă vrei să te distrezi într-o zi, petrece-ți câteva minute pe un site cu firme din România, pe orice portal care adună foarte multe companii la un loc. Eu zic că „Tot românul e poet!” reprezintă doar o frântură din adevăr. Aș completa: Tot românul e poet, creativ și specialist în marketing!”.
Prima mea experiență botezatoare
Mulți am avut la viața noastră cel puțin un S.R.L. Foarte impresionant momentul, nu-i așa? Ei bine, episodul găsirii numelui primului nostru S.R.L. a fost cu siguranță prima provocare dătătoare de bătăi de cap. Pentru prima mea firma, am stat 3 săptămâni să mă gândesc cum să „o cheme”. Voiam ceva unic, memorabil, ceva care să mă reprezinte dar să spună și ceea ce voi face, ca și obiect de activitate. Am întrebat prieteni, m-am consultat cu oameni care deja aveau firme, am studiat alte companii viitoare competitoare. M-am chinut și m-am scremut și tot un rahat a ieșit: AD & AD Solutions S.R.L.
Foarte prost nume! Mi-aș da două palme dacă aș putea să mă întorc în timp, acum vreo 12 ani. La acel moment, nu îmi păsa! Eram foarte mândru de „compania” mea. „AD” venea de la numele meu și al soției mele: Alexa Dania & Alexa Dragoș. Foarte creativ, ce să îți povestesc!
Momentul trist al contra-revelației a fost când a trebui să îmi facă o tanti prima factură.
„Numele firmei, vă rog?” m-a întrebat vânzătoarea, pregătită cu pixul în mână.
„AD end AD solușions!” am spus eu, mândru.
“Cuuuum?” zbieră femeia. Am stat 5 minute, să ne înțelegem.
Până la urmă ajunsesem să le spun oamenilor: “AD OPT AD solutions”. Nu mai vorbesc de e-mail sau de site. Ferească Ioan Botezătorul, ce mă chinuiam și ce mai gesticulam prin telefon!
Cum se poate proceda la „Botezături”?
Sursele de inspirație sunt cele normale. Nu le pot enumera pe toate pentru că orice cuvânt poate fi folosit, în România, pe post de nume de firmă:
- Numele de familie sau prenumele patronilor sau ale rudelor patronilor: DUNCA expediții, Alex & George, Lili studio, Flavana, etc.
- Descrierea activității sau a produselor: Depozitul de calculatoare, Compania de Investiții, IT service, Prodvinalco – aici se încadrează și combinațiile cu „ROM”: Asirom, Romstal, Agrirom, Romgaz, Rometal, Rombat
- Englezismele (Doamne dă să ajungem internaționali!): Digital Software, Royal Food Delivery, Greenhouse Chef
- IMPEX-urile – era o modă prin 90 – o combinație dintre toate de mai sus și IMPEX – Dog Star Impex, Panacea Impex, Elixir Impex
- Capitalele lumii și orice element geografic: Cofetăria Carpați, Restaurant Tokio, Sighișoara Travel
- Imitațiile – Canel, Loca Coca, Blu Rey
De fapt totul poate fi simplu
Primul pas pe care trebuie să îl faci după ce ai o astfel de experiență inevitabilă este să îți dai seama că și numele companiei tale (asemenea logo-ului sau site-ului tău) trebuie făcut împreună cu specialiști. Namingul (botezarea companiilor, serviciilor, produselor, etc.) este o treabă foarte complicată din punct de vedere creativ.
Repet, nu vei asculta acest sfat. Pentru primul SRL pe care îl naști, vei vrea să fii tu cel care își pune amprenta. Ai voie să te joci. Dacă vrei totuși să faci performanță, să dobândești notorietate și unicitate la un nivel mai macro, mai organizat și nu la voia întâmplării atunci trebuie să lași din mână satisfacția botezării propriului „copil”.
Dacă totuși decizi să îți găsești singur numele firmei, asigură-te de următoarele lucruri:
- Domeniul .ro să fie disponibil fără șiretlicuri – dacă firma se va numi „Rosal Gunoaie”, te va interesa www.rosal.ro și nu www.rosal-gunoaie.ro sau www.rosal-iasi.ro; Dacă nu se poate altfel atunci ÎNTOTDEAUNA să cumperi și domeniul cu „cratimă” și cel fără, adică si www.numecompanie.ro și www.nume-companie.ro; Evită toate domeniile .com.ro, .org.ro, .com.ro.com – acestea sunt ca și adresele de e-mail cu rosalcluj@yahoo.com de pe cărțile de vizită – dau un sentiment profund de neprofesionalism;
- Numele să poată fi transmis ușor prin telefon (pentru e-mailuri de exemplu) – dacă www.maricica.ro nu e liber și vei pune www.maricik.ro, așa să te aștepți că va trebui mereu să faci toate mențiunile de rigoare (la fel cu group vs grup)
- Numele să nu semene a prostii sau orice alte cuvinte care pot crea glume proaste din partea competitorilor (de evitat: Rosulandia, RomSecur și alte combinații)
Un nume bun îți poate salva foarte mulți bani atunci când vei începe să te promovezi. E adevărat, orice companie cu nume ciudat poate deveni brand. Un nume bun nu e esențial ca să faci vânzări. Te ajută însă și te poate scăpa de foarte multe bătăi de cap.
Fiți creativi, la fiecare „botezare”!
Foto: http://www.zazzle.com
Comenteaza